Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Lopullinen totuus: Journalismin merkitys kasvaa tulevaisuudessa

Maailma monimutkaistuu, pienenee ja nopeutuu. Tiedon ja informaation määrä räjähtää. Miten tästä selviämme?

Vain journalismi voi meitä auttaa. Tai ei pelkästään journalismi vaan yleensä hyvä ja tärkeä sisältö.

Verkko, mobiili ja sosiaalinen media ovat demokratisoineet ja henkilökohtaistaneet tiedonvälityksen. Hyvä niin, mutta samalla kaksi median keskeistä ongelmaa ovat kärjistyneet. Nykyinen media-ajankäyttömme ei voi enää juuri kasvaa. Toisaalta tärkeän erottaminen informaation valtavasta massasta käy entistä vaikeammaksi.

Aika ja merkitys - journalismin tehtävän ydin edelleen.

Journalismin on pystyttävä erottamaan tärkeä merkityksettömästä ja kiinnostava tylsästä. Journalismin perustehtävästä tulee entistä tärkeämpi. Sisällön - hyvin perinteisenkin - merkityksestä olen varma. Tekijät ja välineet pitää katsoa kristallipallosta.

Journalismin on pystyttävä tuomaan esiin ihmisten elämän kannalta tärkeät asiat ja ne on osattava paketoida järkevästi. Informaation paikka, aika ja käytettävyys ratkaisevat. Televisio ja verkko sulautuvat, radio on vahva tiettyinä hetkinä, lehti saattaa pärjätä yllättävän hyvinkin tiiviin paketoinnin ja ajankäytön hyötyjen ansiosta. Peli ratkaistaan kuitenkin verkossa ja mobiilissa.

Verkon viime vuosikymmen oli kuin urheilijan massan keruuta. Nyt lihasta ja massaa on riittävästi, mutta se pitäisi hyödyntää tehokkaammin, sillä verkon kaaos on jo melkoinen. Google on saanut algoritmillaan massasta paljon irti, samoin Apple teknisillä ratkaisuillaan ja käyttäjäystävällisyydellä.


Merkityksellisen tiedon ja kiinnostavien näkemysten tuottaminen ei voi olla Tampereella tiedostusoppia opiskelleiden yksinoikeus. Asiantuntijat, jonkin alan intohimoiset harrastajat, hyvät kirjoittajat, kulttuurin moniottelijat tai vaikkapa politiikan parhaat agitaattorit ovat samalla viivalla toimitusten kanssa. Sekin on hieno asia, sillä judon avointa sarjaa muistuttava kilpailu asettaa ammattimaiselle journalismille entistä kovemman laatuvaatimuksen. Myös paketoinnin osaamisesta tulee vielä tärkeämpää.

Hämmästyttävän usein verkossa vellovan informaation laatu- ja määräongelmaan ratkaisu näyttää löytyvän suoraan journalismin oppikirjasta. Tärkeä ja kiinnostava tieto on järjestettävä pakettiin, joka on joko helppo jakaa ihmisille tai ihmisten on itse se helppo noutaa.

Verkkoviidakon moraaliongelmiinkin ratkaisu löytyy journalismin perinteisestä etiikasta. Jos jossain niin verkon egotrippailussa journalistinen arvomaailma erottuu varmasti edukseen.

Esimerkki. Verkon keskusteluilla lienee laajemmin vain kansanterveydellinen merkitys. Paineet purkautuvat väkivallattomasti. Mitä vaikkapa Aamulehden pitäisi tehdä tässä maailmassa. Tietenkin perustaa keskustelualue, jossa toimitus tai asiantuntijat vetäisivät nimellä käytävää keskustelua, jonka tavoite ei ole epäkohtien ja herjojen levittäminen vaan hyvän demagogian lisäksi ratkaisujen hakeminen.


Uutisten, palvelun, paikallisuuden ja alueellisen keskustelun lisäksi perinteinen media saa tällä vuosikymmenellä ainakin yhden uuden tehtävän. Kun politiikka ei pysty käymään eettistä yhteiskunnallista keskustelua, lehdistön on pidettävä siitä huolta.



Jouko Jokinen
Aamulehden vastaava päätoimittaja

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto