Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Pitäisikö opiskelijoiden valmistua nykyistä nuorempina, jotta työurat pitenisivät alkupäästä?

Tästä on kysymys: Suomen väestö ikääntyy, joten huoltosuhde heikkenee nopeasti. Muutos tarkoittaa sitä, että yhä pienempi työssäkäyvien joukko kustantaa yhä suuremman joukon sosiaalietuudet. Työurien pidentämiskeinoiksi on esitetty loppupäässä esimerkiksi eläkeiän nostoa, alkupäässä opintotuen ehtojen tiukentamista ja jopa lukukausimaksuja.

KYLLÄ 45%



Lukiosta valmistumisen ja korkeakouluun pääsyn välillä on keskimäärin 3,5 vuotta väliä. Pakotettuna se on nuorelle ihan liikaa. Kyse on siis muustakin kuin työurien pidentämisestä. Osmo Soininvaaraa siteeraten: "Korkeakoulujen sisäänpääsyvalinnoille pitäisi tehdä jotain. Jonottaminen on kansantaloudellisesti tyhmää."



Maiju Turunen



Erityisesti pitäisi panostaa siihen, että nuori löytää nopeammin oman alansa eikä ajaudu sellaiseen tutkintoon, joka ei loppujen lopuksi kiinnostakaan, tai päädy lukioon "koska en tiedä mikä mua kiinnostaa" tai vietä useita välivuosia, koska ei tiedä mihin hakisi. Nopeasti omalle alalle tarkoittaa nopeammin valmistumista. Eli lisää opinto-ohjausta ja porkkanaa, ei keppiä jo opiskelemassa oleville!


Kristiina Sippola



Vaikka paras paikka työurien pidentämiseen on keskeltä (esimerkiksi työkyvyttömyyttä ehkäisemällä) ei valmistumisiän alentaminenkaan ole huono juttu. Valmistumisen nopeuttaminen auttaa lähinnä silloin, kun onnistutaan karsimaan "turhia välivuosia", eli sellaisia, joita opiskelemaan pyrkivä itsekään ei haluaisi. Valitettavasti OKM:n viimeaikainen politiikka todennäköisesti johtaa juuri päinvastaiseen suuntaan.



Ilkka Tiensuu



Kannatan ehdotusta, joka painottaisi tulevaisuudessa kandidaatin tutkintoa, jolloin kaikki eivät lukisi maisteriksi asti tai tekisivät maisterin opintonsa vasta töiden ohessa. Näin siirtyisimme myös lähemmäs kansainvälistä opintomallia. En kannata kuitenkaan ehdotusta lukuvuosimaksuista, sillä ne lisäävät turhaa epätasa-arvoa opiskelemaan hakevien välillä, enkä myöskään opintotuen ehtojen kiristämistä, mikä on erittäin huono vaihtoehto muun muassa järjestötoiminnan, kansainvälistymisen ja muiden tärkeiden opintojen aikaisten kokemusten kannalta.


Jori Mylläri




EOS 15%



Opiskelijalle itselleen ei olisi haitaksi, jos opiskelut sujuisivat vähän suoraviivaisemmin. Tähän tarvitaan opintojen parempaa ohjausta (esim. ootit ja HOPS-ohjauksen kehittäminen). Opintojen lyhentäminen pakolla ei kuitenkaan ole toimiva keino. En usko, että putkimaistereilla olisi saavutettavissa niin huomattavaa verokertymää mitä julkisessa keskustelussa uskotellaan.


Jari Järvenpää



EI 40%



Perustelu: 1) Ongelmana suomalaisissa työurissa on se, että ne loppuvat liian aikaisin. Autetaan ihmisiä jaksamaan töissään eläkeikään asti. 2) Opiskelijoiden työura yleensä alkaa jo opintojen aikana. Suomalaisille työmarkkinoille on itse asiassa rakentunut opiskelijalokero, jonka hoituminen edellyttää opiskelijatyövoimaa. Opiskelijan näkökulmasta työnteko toki voi viivyttää opintojen valmiiksi saattamista, mutta tuottaa toisaalta työkokemusta, joka sitten valmistumisen jälkeen edesauttaa työuralle pääsemistä.



Mervi Eskelinen



Suomessa työurat alkavat ennen valmistumista. Iso osa opiskelijoista tekee oman alansa töitä jo opintojen aikana. On tilastokaunistelua, tietämättömyyttä ja porvarillista populismia vaatia nuoria opintoputkeen. Tarvitaan älyllisempää näkökulmaa sinänsä tärkeään työurakeskusteluun.


Tiina Heikkilä



Aikaisempi valmistuminen tuskin helpottaisi työllistymistä koulutusta vastaavalle alalle. Tämän vuoksi on mielestäni turha pidentää työuraa alkupäästä koulutusta vastaamattomilla töillä, joita ehtii hyvin toteuttaa vähän pidemmän koulutusputken aikanakin.



Terhi Meriläinen



Jos kolmannen vuoden opiskelija on jo alan hommissa, ei työuran pituuteen enää vaikuta valmistumiseen kuluva aika. Tilannetta voidaan parantaa ennen kaikkea yliopistojen joustavuutta lisäämällä.



Olli Ruotsalainen


| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (1)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
  1. Tiina Heikkilä (11.02.12, kello 2:28)

    "Kannatan ehdotusta, joka painottaisi tulevaisuudessa kandidaatin tutkintoa, jolloin kaikki eivät lukisi maisteriksi asti tai tekisivät maisterin opintonsa vasta töiden ohessa."

    Kansainvälinenkö on aina parempi? Suomen korkeakoulutuksen laatu perustuu siihen, että meillä perustutkinto on maisteri. Toki maisterintukinnon alakohtaista tarkoituksenmukaisuutta pitää miettiä. Mahdollisuus tehdä maisteri/osia siitä työelämässä olisi plussaa.




Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto