Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Vallankumous alkaa tekijänoikeuksista


Suomen demokraattinen
järjestelmä on historiallisen mullistuksen kourissa. Tilannettamme seurataan tarkkaan kansainvälisesti, mutta täällä Suomessa harva on oikeastaan vielä ymmärtänyt muutoksen merkittävyyttä.

Perinteisesti poliitikot ovat kautta aikain voineet itse laatia oman asialistansa, eli päättää, mitkä asiat nousevat eduskunnassa käsittelyyn ja sitä kautta laajempaan poliittiseen keskusteluun. Tyypillisesti nämä aiheet määritellään neljän vuoden välein hallitusohjelmaa muodostettaessa.

Tämä monopolioikeus poliittisen asialistan määrittelyyn on luonnollisesti tarkoittanut, että poliitikot eivät ole nostaneet poliittisesti vaikeita tai kiusallisia aiheita esille. Kun kukaan ei ole pakottanut, ei kansanedustajien ole tarvinnut keskustella sen enempää kirkon ja valtion suhteeseesta, ruotsin kielen asemasta, tasa-arvoisesta avioliitosta kuin eutanasiastakaan.

Käynnissä oleva historiallinen muutos liittyy tämän monopoliaseman murtumiseen. Viime vuonna voimaan tulleen perustuslain muutoksen myötä eduskunnan on pakko ottaa käsittelyyn kaikki kansalaisten esille nostamat aiheet, kun vähintään 50 000 kansalaista sitä vaatii. Enää poliitikot eivät voi asettua hallitusohjelman suojaverhon taakse, vaan joutuvat ottamaan aidosti kantaa asioihin, jotka kansalaiset kokevat tärkeiksi. Mullistavaa!

Viisikymmentä tuhatta kannattajaa on kuitenkin varsin korkea kynnys. Aiheen on oltava tarpeeksi kiinnostava ja sen tukena on oltava tarpeeksi näkyvä kampanja, jotta vaaditussa kuuden kuukauden määräajassa saadaan 50 000 allekirjoitusta kerättyä joko paperilla tai sähköisesti pankkitunnuksilla tunnistautuen.

Avoin ministeriö on 2012 perustettu vapaaehtoisorganisaatio, joka pyrkii auttamaan kansalaisia ja järjestöjä aloitteiden avoimessa valmistelussa ja kampanjoiden suunnittelussa. Viime kuussa käynnistyi kampanja tekijänoikeuslain nojalla annettujen rangaistusten kohtuullistamiseksi ja lain päivittämiseksi muuten nykyaikaan. Aloite keräsi ensimmäisen viiden vuorokauden aikana yli 10 000 sähköistä allekirjoittajaa oikeusministeriön ylläpitämässä kansalaisaloite.fi-palvelussa sekä runsaasti kansainvälisen median huomiota.

Ensimmäinen aloite, joka ylitti vaaditun rajan, on turkistarhauksen kieltämistä koskeva aloite. Se keräsi 70 000 kannattajaa ja on etenemässä kesän jälkeen eduskunnan käsittelyyn. Näyttää kuitenkin siltä, että aloite ei sellaisenaan tule saamaan kansanedustajien enemmistön kannatusta (HBL 18.11.2012). On todennäköisempää, että kansanedustajat hylkäävät aloitteen kokonaan tai tekevät oman, lievemmän aloitteen samasta aiheesta.

Tekijänoikeuslain muuttamiseen tähtäävä aloite saattaa siis olla historian ensimmäinen eduskunnan hyväksymä kansalaisaloite.

Aloite on jo nyt saanut laajaa kannatusta. Myös puolueiden poliittiset nuorisojärjestöt kokoomuksesta vasemmistoon ovat asettuneet aloitteen tueksi (Yle 4.2.2013). Edellinen tekijänoikeuslain uudistus, vuonna 2005 säädetty niin sanottu Lex Karpela, sai laajaa kritiikkiä ja teki tekijänoikeusaiheesta poliittisesti kuuman perunan, jota yksikään kulttuuriministeri ei ole sittemmin halunnut käsitellä. Onkin erittäin mielenkiintoista nähdä, miten poliittisesti lukkiutunut tilanne saadaan kansalaisten omalla aktiivisuudella laukaistua.

Se vaatii kuitenkin sen, että saamme joukkomme koottua ja kerättyä mahdollisimman suuren kannatuksen aloitteelle. Järkeä tekijänoikeuslakiin -kampanjan Facebook-sivulla ja erillisessä ryhmässä koordinoidaan parhaillaan yliopistojen kampuksilla järjestettäviä nimienkeräystalkoita. Osallistu - ja muuta demokratian historiaa Suomessa!




Joonas Pekkanen

Kirjoittaja on kansalaisaktiivi, Avoin ministeriö -vapaaehtoisorganisaation perustaja, rahoitusekonomi ja oikeustieteen ylioppilas.

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto