Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Mitä vittua?

Miksi YTHS tuputtaa klamydiatestiä?

YTHS:llä gynekologisessa rutiinitarkastuksessa käynyt nainen saattaa hämmentyä ja huolestuakin, kun tutkimuksen ohessa lääkäri kysyy, onko potilas käynyt klamydiatesteissä. Kieltävän vastauksen antaneita on kehotettu menemään testeihin, vaikka oireita ei olisikaan.

Ylilääkäri Aira Virtala, miksi YTHS ohjaa naisia näin innokkaasti klamydiatesteihin?
"Klamydiatartunnat ovat koko ajan lisääntyneet nuorilla, joten heitä pyritään ohjaamaan testeihin. Sekä naiset että miehet voivat sairastaa klamydiaa tietämättään jopa vuosia."

Ohjataanko siis myös miehiä?
"Miesten kohdalla voisi olla aktiivisempi. Miehet käyvät vastaanotoilla naisia harvemmin, eikä asia useinkaan koske sukuelimiä, joten asiaa ei ole helppo ottaa puheeksi."

Onko testeissä käynti lisääntynyt?
"On, ja se on hyvä asia. Tosiasia on se, että useimmilla ihmisillä on nykyään enemmän kuin yksi seksipartneri elämänsä aikana. Aina kun partneri vaihtuu, pitäisi käydä testeissä. Tippuri esimerkiksi oirehtii varsin nopeasti, joten ihmiset osaavat hakeutua hoitoon. Klamydian ongelma on sen piilevyys. Sitä levittää tietämättään ja oireettomanakin se voi aiheuttaa lapsettomuutta, sillä kroonisen klamydian tuhoja ei voida korjata. On myös mietitty sitä, pitäisikö alkaa järjestelmällisesti testata opiskelijoita, mutta en näe itse siihen tarvetta. Onhan paljon nuoria, jotka eivät ole koskaan harrastaneet seksiä."

Onko ohjaamisesta tullut asiakaspalautetta?
"Ei ole. Joskus olen kuitenkin huomannut, että se yllättää, kun tervettä ihmistä ohjataan testiin. Lääkärille se on rutiinia, mutta potilaasta voi tuntua oudolta, etenkin kun se tulee monen muun asian joukossa. Tarkoitus ei ole holhota ihmisiä, mutta on ollut monia sellaisiakin tapauksia, että testattava itse on ollut täysin varma, että tartuntaa ei ole, ja klamydia on löytynyt."

Miten YTHS:lle pääsee klamydiatestiin?
"Soitto terveydenhoitajalle riittää, häneltä saa lähetteen laboratorioon, jossa voi käydä antamassa virtsanäytteen huomiota herättämättä. Klamydiatesti on nykyään helppo, pelkkä pissatesti. Pumpulipuikkoja ei enää käytetä."

Jussi Koivisto

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto