Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 
Aviisi 05/2005
kansi

Iloisia tyttöjä ja alistettuja naisia

Suomessa ajatellaan, että prostituutio on yksi tapa sortaa naisia. Seksiä rahasta myyvä mielletään uhriksi. Työhön on ryhdytty pakosta, ja on tabu väittää, että prostituoitu nauttii seksistä asiakkaiden kanssa.

Tutkija Anna Kontula näin kuitenkin sanoo. Hän on myös sitä mieltä, että seksin myyminen on päinvastoin merkinnyt joillekin naisille vapautumista ja itsenäistymistä. Tässä lehdessä haastatellaan myös opiskelijaa, joka myy seksiä. Hän kertoo, että miehet kohtelevat häntä paremmin prostituoituna kuin yhden illan juttuna.

Nyt seuraa viiden pisteen kysymys: kuinka suuri osa prostituoiduista seisoo tällaisten väitteiden takana?

Vielä kaksi viikkoa sitten olisin sanonut, että häviävän pieni vähemmistö. Nyt en olekaan enää varma. Todistusaineistoa tuntuu olevan molempiin suuntiin.


Prostituutioon liittyy häpeä ja leimatuksi tulemisen pelko. Jos minä viihdyttäisin kuusikymppisiä miehiä satasella tunti, en taatusti kertoisi siitä kavereilleni. Prostituutio pysyy piilossa.

Suomalaisprostituoitujen määristä on esitetty hyvin erilaisia arvioita. Ulkomaalaisten osalta oikeusministeriö on muutama vuosi sitten arvioinut, että Suomessa vierailee vuosittain 10000-15000 prostituoitua. Pienimmät arviot jäävät alle 5000:n.

Prostituution kokonaiskentästä on siis vaikea saada kuvaa. Ja kun todellisesta tilanteesta ei ole faktatietoa, keskustelu muuttuu vaikeaksi. On kaksi eri asiaa puhua pakolla Suomeen tuoduista venäläisnaisista ja toisaalta suomalaisista naisista, joille seksin myyminen on toimiva bisnes. Ovatko seksiä myyvät vallankäytön uhreja vai vallan käyttäjiä?

Prostituoitujen omien näkemystenkään selvittäminen ei takaa parhaita ratkaisuja. Jos kaverini saisivat selville, että olen eläkeläisäijien rattopoika, todennäköisesti sanoisin, että se on ihan jees duuni - vaikkei näin olisikaan. Ja sitä paitsi, millaiset jäljet niin intiimin asian kuin seksuaalisuuden kauppaaminen jättää ihmiseen?

Toisaalta, jos aikuinen ja täysivaltainen ihminen sanoo, että hän on tyytyväinen valintoihinsa, niin kukapa minä olen häntä arvostelemaan.


Lähes jokaisessa prostituutiota vastustavassa puheenvuorossa kysytään, haluaisiko kuulija tyttärensä alkavan myydä seksiä. No en tietenkään haluaisi. Toki olisi mukavaa, jos maailmassa ei olisi prostituutiota. Kenenkään ei pitäisi joutua tilanteeseen, jossa oman kehon kauppaaminen on houkuttelevin tai ainoa vaihtoehto.

On vain hyvin vaikea nähdä, miten tällaiseen tilanteeseen voitaisiin päästä. Yhteiskunta voi vaikuttaa maksullisen seksin tarjontaan ja kysyntään laeilla sekä asennekasvatuksella. Seksin ostamisen kielto antaa vahvan viestin kansalaisille, mutta jos sen seurauksena huono-osaisten ahdinko korostuu, muutosta on vaikea pitää kannatettavana.

Varmimmin prostituutiota ja siihen liittyviä ilmiöitä kuten ihmiskauppaa ehkäistään globaalin eriarvoisuuden poistamisella ja naisten koulutusmahdollisuuksia parantamalla. Onkin jo toinen juttu, kuinka tämä temppu tehdään.

Juhani Saarinen
| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto