Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Askel realismin suuntaan

Reginan uudella levyllä liike pysähtyy


Reginan uusi levy on täynnä aistien kyllästämiä tuokiokuvia ja kiteytettyä mielenmaisemaa. Viime vuonna kulttisuosioon nousseen Reginan uudella Oi miten suuria voimia! -levyllä ei leijuta 80-luvun synapopin maailmoissa. Tuotantoratkaisuissa on lähdetty uuteen suuntaan: soundi on ilmavampi ja orgaanisempi, mukana on paljon niin sanottuja oikeita soittimia.

"Teimme jo alkukeväästä kokeiluja. Huomasimme kuitenkin pian, että välimatka edelliseen levyyn on liian lyhyt, joten annoimme asioille aikaa. Uusi levy on maanläheisempi, rytmisempi ja riisutumpi. Halusimme antaa yksittäisille elementeille enemmän tilaa stereokuvassa", kertoo laulaja-sanoittaja Iisa Pajula.


Taloudellinen sanoittaja

Tamperelaislähtöisen Reginan taustalla vaikuttavalle pariskunnalle, Pajulalle ja tuottaja-säveltäjä Mikko Pykärille viime vuosi oli uuden suunnan etsimistä myös muuton merkeissä. Pajulan uusi työpaikka Helsingin Avoimen yliopiston tiedottajana vei ruokakunnan Helsinkiin.

"Olen tottunut käyttämään kieltä työvälineenä. Tiedottaminen näkyy teksteissäni taloudellisuutena ja ytimekkyytenä. En ole avautuja enkä tilittäjä, enemmänkin havainnoija tai tarkkailija. Pyrin aina informatiivisuuteen, lataan sanoihini paljon painoa."

Leipätyön ja luovan kirjoittamisen työprosessit eroavat monella tapaa toisistaan. Töissä tekstiä väännetään rutiinilla, välillä väkisinkin, Reginan sanoituksia taas ei voi pakottaa. Ne tulevat, jos ovat tullakseen.

"Lähden aina liikkeelle omista kokemuksistani. En ole toistaiseksi löytänyt kanavaa, jonka voisi kääntää päälle ja sanoittaa. Semmoisen löytyminen voisi olla hyväkin juttu, nyt olen täysin inspiraation varassa. Itse kirjoitusprosessi on nopea, aiheen ja oikean tunnelman löytäminen on vaikeampaa. Väkisin vääntäminen hirttää heti kiinni."


Animaatiosta kollaasiin

Reginan musiikkia on mielenkiintoista lähestyä visuaalisesta näkökulmasta. Jos debyyttilevy olisi elokuva, se olisi Pajulan mielestä todennäköisesti animaatio, ehkä Hayao Miyazakin satumainen Henkien Kätkemä.

Uuden levyn hän kuitenkin näkee visuaalisesti täysin erilaisena taidemuotona. Nyt ollaan pysähdytty asioiden äärelle, havainnoimaan aistien kyllästämiä hetkiä, kiteyttämään mielenmaisemia. Tekstit ovat astetta realistisempia, lapsenomainen tulkintakin on jäänyt hiukan taka-alalle.

"Näen uuden levyn valokuvakollaasina. Sellaisena, jossa on graafisia elementtejä - jotain, mikä nostaa sen arjen yläpuolelle. Siinä on edellistä enemmän realismia. Liike on pysähtynyt, kappaleet ovat ikään kuin sarja pysäytettyjä tilannekuvia ihmisistä, niiden välisistä suhteista ja luonnosta."

Realismista huolimatta levylle on mahtunut Bonnie & Clyde -henkinen pankkiryöstöduetto Boys of Scandinavian laulajan Tuomo Kuusen kanssa.

Levyn riipaisevin kappale on kuitenkin epätoivoisen työpaikkaromanssin ikeeseen sijoittuva Tässä vaiheessa kaikki on jo niin vakavaa.

"Se on klassinen esimerkki tavastani sanoittaa. Ajan itseni sisuskaluja myöten johonkin fiilikseen ja annan sanojen tulla. Kappale kertoo tuhoon tuomitusta suhteesta, johon on ajauduttu, eikä hyviä ratkaisuja ole näköpiirissä. "

"En osaa kirjoittaa perinteisiä, auvoisia, rakkauslauluja. Jostain syystä rakkautta on helpompi käsitellä epätoivon kautta. En tiedä miksi."

Antti Karkiainen


Reginan levynjulkaisukeikka Yo-talolla lauantaina 31. maaliskuuta.

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto