Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Älähdys: Miksei kännykkä kelpaa vaaleissa?

Suomi on uusimassa lujaa vauhtia päätelaitteitaan nykyaikaisemmaksi 3G-palvelupakettien myötä. Laajakaistalaite on jo 700 000:n suomalaisen taskussa ja määrä kasvaa nopeasti. Lähes jokaisella suomalaisella on pääsy internetiin kiinteän verkon ja/tai kännykän avulla. Kattavuus mahdollistaa palvelujen yleistymisen, kunhan niitä tuodaan käyttäjien ulottuville.

Kehitys näyttää valitettavasti jääneen julkiselta vallalta huomaamatta. Valtion ja kuntien palvelut tuotetaan vanhaan perinteiseen tapaan eikä nykytekniikkaan sovitettuja palveluja juuri löydy.

Viime viikonvaihteessa pidettyjen eduskuntavaalien surkein tulos oli äänestysprosentti, joka putosi alhaisimmaksi (67,8 %) koko sodanjälkeisenä aikana. Syyksi tarjotaan ihmisten kyllästymistä politiikkaan eli sälytetään syy äänestäjien itsensä niskaan. Todellisuudessa muun muassa aataminaikaiset äänestystavat heikentävät merkittävästi äänestysvilkkautta.

Voidakseen äänestää on äänestäjän mentävä vaalipäivänä vaalihuoneistoon aivan samalla tavoin kuin sata(!) vuotta sitten. Ennakkoon voi äänestää, jos tietää milloin ja missä se tapahtuu. Jos nämä vaihtoehdot eivät käy, jää kansalaisoikeus käyttämättä, vaikka siihen olisi kuinka halua.

Varmin tapa nostaa äänestysprosenttia on tehdä vaalitapahtuma helpoksi. Internet-äänestys ja kännykän käyttö on mahdollistettava jo seuraavissa vaaleissa. Mitään teknisiä esteitä ei ole, verkot ja päätelaitteet pystyvät hoitamaan äänestyksen luotettavasti ja turvallisesti.

On uskomatonta, että sähköistä asiointia ei yleensäkään ole kunnolla saatu käyntiin. Tunnistautumisjärjestelmiä on useita ja kaikki vaikeita käyttää, toimivaa sähköistä allekirjoitusta ei ole saatu aikaan ja viranomaisten luona asiointi tapahtuu edelleen palvelutasoltaan heikoissa virastoissa ja toimistoissa.

Virastoissa tunnistautumiseen riittää nuhruinen henkilöpaperi ikivanhoine valokuvineen, mikä mahdollistaa väärinkäytökset. Internetissä vaatimukset ovat paljon tiukemmat. Mikäli virastoissa noudatettaisiin internetin vaatimustasoa, pitäisi jokaisen ihmisen vasempaan pakaraan tatuoida henkilötunnus jo synnytyslaitoksella. Sitä pitäisi sitten näyttää virkamiehille kuhunkin virastoon rakennettavassa suojatussa tilassa, jotta muut eivät pääse pakaraa kurkkimaan.

Suomella on eväät nousta mobiilia laajakaistaa hyödyntävien maiden kärkijoukkoon. Aiemmin kansainvälinen telealan menestyksemme on perustunut juuri suomalaisten kuluttajien rohkeuteen ja laitevalmistajien, palveluntarjoajien, operaattoreiden sekä lainsäätäjän innokkaaseen yhteistyöhön. 3G-maailman paalupaikka vaatiikin samaa intoa ja rohkeata yhteistyötä.

Suomalainen laitevalmistus on maailman huipulla. Käyttäjät ottavat uutta tekniikkaa ennakkoluulottomasti käyttöön. Nyt tarvitaan uusia helppokäyttöisiä palveluja ja kohtuullista hinnoittelua. Niiden myötä syntyy työsarkaa ja toimeentuloa tuhansille osaaville suomalaisille.

Pekka Vennamo
ex-liikenneministeri
ja telealan seuraaja

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto