Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Valkokankaalla vihataan naisia

Ruotsalaistrilleri takoi kolmessa viikossa 1,5 miljoonan katsojaluvut

Hyvästä kirjasta ei läheskään aina synny hyvää elokuvaa.

Sydänkohtaukseen vuonna 2004 kuollut Stieg Larsson jätti pöytälaatikkoonsa maailmanmenestyksen saavuttaneen dekkaritrilogian käsikirjoituksen. Tanskalaisohjaaja Niels Arden Oplevin haasteena on ollut siirtää ensimmäinen osa, Miehet jotka vihaavat naisia, valkokankaalle.

Mikael Blomkvist (Michael Nyqvist) on Millennium-aikakauslehden vastaava toimittaja, joka hyllytetään epäonnisen oikeusjutun takia lehtityöstä. Vanhan teollisuuspohatan Henrik Vangerin (Sven-Bertil Taube) pyynnöstä Blomkvist ryhtyy tutkimaan 40 vuoden takaista murhamysteeriä. Vangerien suvun synkkä menneisyys iskee vasten tutkijan kasvoja. Tarina vilisee natseja, raamattukodeja ja silmittömiä veritekoja. Varsinainen avainhenkilö on kuitenkin Lisbeth Salander (Noomi Rapace). Hän on miesten kaltoin kohtelema nerokas hakkeri.

Miehet jotka vihaavat naisia on muodoltaan rikostrilleri. Keskeinen teema on kuitenkin miesten viha naisia kohtaan. Vihamiehet saavat katsomon voimaan välillä aidosti pahoin. Onneksi kaikki miehet eivät ole pahoja — edes tässä elokuvassa.

Monisäikeisen, yhteiskunnallisesti kantaaottavan kirjan ahtaminen valkokangasmittaan on ollut melkoinen haaste. Elokuvan temposta on pakosti tullut hengästyttävä. Jotkut kohtaukset jäävät roikkumaan irrallisina, koska niitä ei ehditä elokuvamitassa taustoittaamaan.

Näyttelijävalinnat yllättävät positiivisesti. Etenkin Noomi Rapace on loistava Lisbeth Salanderin vaikeassa roolissa. Michael Nyqvistkin vetää hyvin, mutta on minun makuuni hieman liian ilmeetön tähtitoimittaja-Blomkvist.

Tanskassa ja Ruotsissa elokuvan on kolmessa viikossa nähnyt jo 1,5 miljoonaa ihmistä. He eivät ole väärässä: tällä kertaa hyvästä kirjasta on tehty hyvä elokuva. Kaksi ja puoli tuntia kiitää nopeasti.

Seppo Honkanen

Miehet jotka vihaavat naisia
Ohjaaja: Niels Arden Oplev
Pääosissa: Noomi Rapace, Michael Nyqvist, Sven-Bertil Taube, Peter Haber, Lena Endre
Nordisk Film 2009

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto