Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Ristiretkeläiset Pyhällä maalla

Kingdom of Heaven - Taivas maan päällä (USA 2005). Ohjaaja: Ridley Scott. Käsikirjoitus: William Monahan. Kesto: 2 h 27 min. K-15. Plevna.

Alkuun Kingdom of Heaven - Taivas maan päällä vaikuttaa taas yhdeltä CIA:n rahoittamalta manipulatiiviselta sptektaakkelielokuvalta. Tyyliin Indepandence Day, jossa Yhdysvaltojen presidentti ja tavalliset punaniskat pelastavat maailman käymällä sotaa kummallisia muukalaisia vastaan.

Ranskalaiskylän seppä Balian, (Orlando Bloom) lähtee ristiretkelle Pyhään maahan syntejään sovittamaan. "Vääräuskoisia saa tappaa", hokevat ihmiset ristiretkeläisille. "Joka on kerjäläinen kotimaassa, on johtaja uudessa maassa", Balianin isä, vanha ristiretkeläinen neuvoo. "Suojele kuningasta, tai jos hän on kuollut, kansaa", isä korisee Balianille kuolinvuoteellaan.

Kun laiva haaksirikkoutuu autiomaahan, Balian joutuu taistelemaan arabien kanssa, joita eivät ritarillisuuden reiluussäännöt tunnu koskevan. Balian kuitenkin on oikeamielinen ja päästää taistelussa voittamansa orjan vapaaksi, koska "ei usko orjuuteen". Jerusalem valloitettiin kristityille ensimmäisellä ristiretkellä. Elokuva alkaa vuodesta 1186, kun kristitty kuningaskunta oli heikkenemässä ja mahtavan syyrialaisen saraseenihallitsijan Saladinin mahti oli kasvussa.

Kuningas Baldwin IV haluaisi pitää rauhan Saladinin kanssa ja rakentaa Pyhästä maasta todellisen taivaan kuningaskunnan, jossa kristityt, muslimit ja juutalaiset voisivat elää rauhassa toistensa kanssa. Balian saa kuninkaalta tilan ja luottamuksen sekä tehtäväkseen puolustaa kaikkien uskontojen pyhiinvaellusreittiä Jerusalemiin.

Väkivalloin, mutta hyvällä tarkoituksella vallattu maa, jota hyvä kuningas viisautensa ja harkintansa avulla haluaa pitää rauhallisina kaikille uskonnoille... Viittaukset Irakin miehitykseen alkavat tuntua liiankin selviltä.

Kristityistä löytyy
pahuutta

Alussa rakennetut teesit alkavat kuitenkin pala palalta hapertua. Kuningas Baldwin sairastaa spitaalia, ja joutuu sen vuoksi peittämään kasvonsa hopeanaamiolla. Niin sanottu Temppeliritarikunta ei halua rinnakkaiseloa vääräuskoisten kanssa vaan sotaa, ja sairaan kuninkaan on vaikea puolustaa näkökantojaan. Paha upseeri Guy de Lusignan (Marton Csokas) on sodanlietsojien etunenässä, koska toivoo saavansa sitä kautta valtaa.

Hyvä ja paha eivät lopulta ole sidottuja siihen, ovatko ihmiset kristittyjä vai muslimeja. Sen sijaan roolihenkilöiden psyykeen asti suhteellistaminen ei enää etene. Hyvien puhtaus on ideaalista ja särötöntä samoin kuin pahojen pahuus, tuttuun Hollywood-tyyliin.

Kuvaus on upeaa, eikä rahaa ole säästelty. Keskiaikaiset taistelukohtaukset aukioilla ja piiritettyjen linnojen ympärillä järisyttävät massiivisuudellaan ja todentuntuisuudellaan. Tätä elokuvaa ei ole suunniteltu kotiteattereihin.

Loppuratkaisu paljastaa viimeistään, että CIA ei liene rahoittajien joukossa.

Antti Kivimäki
| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto