Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Vanne kiristää päätä Sisiliassa

Marjan rakkaus / LÂ’amore di Marja (Suomi, 2005). Tarina, käsikirjoitus ja ohjaus Anna Riitta Ciccone. Pääosissa Laura Malmivaara, Vincenzo Peluso, Erika Lepistö, Annika Lepistö. Kesto 1 h 43 min. K-7. Ensi-ilta 9.9. Finnkino.

Francon vanhetessa uskonnon vanne löyseni ihmisten pään ympäriltä, mutta vain vähän.

Espanjaan syntyi kokonainen genre elokuvia, jossa pohjoisesta tulevat vaaleat ruotsalaisnaiset saavat perinteisen kyläyhteisön aivan sekaisin.
Pitkäsääriset viikinkituristit Frida ja Anni ovat avoimia, seksuaalisesti vapautuneita ja - madre mia - liikkeellä kaksistaan.

He uskaltavat olla kaikkea, mitä Francon ajan tytöt eivät saa olla. Pian kylän nuorukaiset Pablo ja José tekevät tuttavuutta eksoottisiin amatsoneihin tyttöystäviltään salassa, mikä ei ole kovin vaikeaa, koska kunnon tytöt viettävät aikaa pääosin kotona.

Pienten romanttisten seikkailujen jälkeen Pablo ja José kuitenkin palaavat tyttöystäviensä luokse ja vannovat näille: "María de verdad que te quiero."

Arvot
törmäävät

Suomalais-italialaisen Anna Riitta Cicconen omaelämäkerrallinen elokuva Marjan rakkaus kertoo kyläyhteisön arvojen ja Pohjolan naisen vapaan arvomaailman törmäyksestä 1970-luvun Sisiliassa.

Siihen yhteys Francon loppuajan humoristiseen genreen katkeaakin. Cicconen elokuvassa kaikki on vakavaa, niin pirun vakavaa.

Elokuvan päähenkilö Marja (Laura Malmivaara) ja tämän sisilialainen mies Fortunato (Vincenzo Peluso) elävät hippikommuunissa kahden pienen tyttärensä kanssa, mutta lopulta rahat eivät riitä kukkaiselämäntapaan ja pari muuttaa asumaan Fortunaton kotikylään Sisiliaan.

Parlare
italiano

Sitten kaikki muuttuu kauheaksi. Kun Marja innostuu tanssimaan kyläjuhlilla niin, että sääret näkyvät, ihmiset tuijottavat ja puhuvat pahoja. Samoin kun Marja menee uimaan bikineissä tai kävelee yksin ulkona.

Marja on vain oma itsensä eikä tee mitään pahaa, mutta hänet tuomitaan ja hänestä puhutaan pahaa kyläyhteisön sovinististen arvojen mukaisesti. 1970-luvun sisilialaisessa kylässä lienee vaikeaa olla suomalainen hippiblondi, mutta kyllä se voisi tulla vähemmälläkin paasaamisella selväksi.

Lopulta Marja sekoaa ja pitkän kriisin jälkeen omaksuu sisilialaiset arvot ja naisen oikean paikan miehensä tukena. Mutta onnellinen hän ei enää ole.

Laura Malmivaara näyttelee roolinsa hienosti ja puhuu uskottavasti italiaa suomalaisella aksentilla. Mistään ei uskoisi, että hän vain opetteli hyvin ulkoa vuorosanansa osaamatta sen kummemmin italiaa.

Puolitoista tuntia
paasausta

Monesti lapsinäyttelijöiden katsominen on vaivaannuttavaa, mutta Roomassa asuvan toimittajan Pertti Lepistön lapset Annika ja Erika esittävät uskottavasti Marjan ja Fortunaton tyttäriä, jotka vapaan hippikasvatuksen jälkeen joutuvat sopeutumaan ruotuun Sisiliassa.

Käsikirjoittaja Anna Riitta Ciccone lienee itse saanut karvaasti kokea sisilialaisen kyläyhteisön ahdistavuuden, ja elokuvatyö on hänelle hyvää terapiaa.

Mutta kuka haluaa lisätä eksistentiaaliahdistustaan puolitoistatuntisella paasauksella naisen alistamisesta 1970-luvun Sisiliassa?

Antti Kivimäki

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto