Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Opintolainan nostajan kannattaa laskea verovähennyksen hyöty

Uusi opintolainavähennys nostattaa fiiliksiä ilmaisesta rahasta. Onko juhlintaan aihetta?

Opiskelijan opintoetuuksiin on tullut syksyllä muutoksia. Korkeakouluopintonsa tänä lukuvuonna aloittanut on oikeutettu opintolainan verovähennykseen. Opintolainan valtiontakaus nostettiin 220 eurosta 300 euroon kuukaudessa.

Myös opintorahan asumislisän vuokrakatto nousee 252 euroon marraskuussa. Asumislisä on siis enimmillään 201,6 euroa kuussa.

Lainasubventio eli verovähennys tarkoittaa sitä, että valmistumisen jälkeen verotuksesta voi vähentää 30 prosenttia 2 500 euroa ylittävästä lainasummasta. Vähennys voi kuitenkin olla vuodessa enintään niin suuri, kuin lainaa maksaa takaisin.

Eli suuremman lainan ottaja hyötyy enemmän verovähennyksestä. Toisaalta taas maksettavaa tulee hänelle enemmän. Jos esimerkiksi lainaa nostaa yhden lukuvuoden ajan 300 euroa kuukaudessa, verovähennysosa on 60 euroa. Kuuden lukuvuoden ajan täyttä lainaa ottanut saa verovähennystä 4 860 euroa. Vähennykseen oikeuttavaa lainaa voi nostaa vain yhdeksänä kuukautena vuodessa.

Hyöty riippuu siitä, kuinka pian lainan pystyy maksamaan pois. Opintolainojen keskimääräinen vuosikorko on viisi prosenttia.

Opintotukea saa
opiskelun jälkeen

"Laskelmien mukaan verovähennys kattaa lopulta suurin piirtein lainan korot. Suuremman lainan ottaja maksaa joka tapauksessa suuremman summan takaisin pankille", selvittää Tamyn sosiaalipoliittinen sihteeri Anne Uusitalo.

Tamy suhtautui uudistukseen kriittisesti, koska opiskelijoita kannustetaan ottamaan suurempi laina silloinkin, kun tulevaisuus ei ole aivan varma.

"Verovähennyksen saa vasta opiskelun jälkeen. Silti se sisällytetään opintotukeen. Opintolaina katsotaan opiskelijan tuloiksi automaattisesti, vaikka sitä ei ottaisikaan."

Opintorahaa ei ole korotettu yli kymmeneen vuoteen. "Tämän tyyppinen uudistus tehtiin ehkä siksi, että kyse on verovähennyksestä. Valtion ei näin tarvitse budjetoida rahaa heti, toisin kuin opintorahan lisäyksessä olisi tapahtunut."

Opiskelijan kannattaa miettiä lainan ottamista, sillä lainan ehtoihin kuuluu, että opiskelu suoritetaan tavoiteajassa. Määrätty aikataulu riippuu opintokokonaisuuden laajuudesta. Esimerkiksi 300 opintopisteen suorittamiseen voi käyttää pääsääntöisesti seitsemän, tietyissä tapauksissa yhdeksän vuotta.

Neuvoa lainavähennysasioihin saa yliopiston opintotukitoimistosta, Kelan nettisivuilta ja Tamyn sosiaalipoliittiselta sihteeriltä.

Tiedotustilaisuus lainavähennyksestä ja opintotuesta 28.9. klo 14.15 yliopiston salissa d 16.

Juho-Heikki Matilainen
Juha Honkonen

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto