Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Mistä asunnot kv-opiskelijoille?

Tamy toivoo kaupungin tulevan vastaan muutamalla tuhannella eurolla, jotta asuntopulasta selvittäisiin

Kati Rajala siivosi viime syksynä Uimahallin majaa, johon majoitettiin kansainvälisiä opiskelijoita, jotka eivät saaneet asuntoa mistään muualta.
Kati Rajala siivosi viime syksynä Uimahallin majaa, johon majoitettiin kansainvälisiä opiskelijoita, jotka eivät saaneet asuntoa mistään muualta.

Syksyn asuntotilanteesta uhkaa tulla taas vaikea, varsinkin kansainvälisten opiskelijoiden osalta. Uusista kv-opiskelijoista 50-70 uhkaa jäädä näillä näkymin ilman asuntoa.

"Tosin viime vuonnakin asuntotilanne näytti kesällä pahemmalta kuin, mitä sitten oli. Kaikki kv-opiskelijat ei saapuneet Tampereelle ja osa majoittui tuttavien luokse", Opiskelijan Tampereen puheenjohtaja Kati Rajala sanoo.

Toas takasi aikaisemmin kaikille Tampereen kansainvälisille korkeakouluopiskelijoille asunnon. Viime vuodesta alkaen paikkoja on kiintiöity, koska kv-opiskelijoiden määrät ovat kasvaneet voimakkaasti. Kv-opiskelijoiden määrää ei ole Tampereen yliopistossa rajoitettu. Kukin laitos päättää itsenäisesti vaihtareidensa määrän.

"Kansainvälisyys on keskeinen yliopiston tehtävä, joten ei kv-opiskelijoiden määrän rajoittamisessa olisi järkeä, mutta ei siihen myöskään ole keinoja. Kerromme opiskelijoillemme rehellisesti, mikä asuntotilanne on, ettei kukaan tule tänne epärealistisin odotuksin", Tampereen yliopiston opinto- ja kansainvälisten asiain päällikkö Mikko Markkola sanoo.


Tampereen yliopistoon on hyväksytty ensi syksyksi 330 vaihto- ja vierailevaa opiskelijaa sekä noin 120 kansainvälistä tutkinto-opiskelijaa.

Toasin Tampereen yliopiston kv-opiskelijoiden kiintiö on 330 asukaspaikkaa eli se on noussut viimevuotisesta 250 paikasta huomattavasti, mutta sekään ei auta kaikkia. Insinöörioppilastalolla ja Opintantereella ei ole omia kiintiöitä kv-opiskelijoille, vaan ne asuttavat näillä näkymin vain yksittäisiä syksyllä aloittavia kansainvälisiä opiskelijoita.

Toasin kiintiöasuntopaikat ovat vaihtareiden toiveiden mukaisesti kalustettuja. Toas pyrkii järjestämään kiintiönsä päälle vielä noin 50-70 kalustamatonta asuntoa niille, jotka jäävät ilman kalustettua asuntoa.

Syksyn asuntotilannetta helpottaa myös uusi asuntokohde Tieteen torni, johon tulee elokuussa 500 uutta kalustamatonta asuntoa.

"Tieteen tornin yksiöihin on jo valittu opiskelijoita ja heitä tulee paljon Toasin sisältä, joten heidän soluasuntonsa vapautuvat muille opiskelijoille.
Tieteen tornien soluihin on asukasvalinta menossa. Sinne voi päästä suomalaisia uusia opiskelijoita ja myös kv-opiskelijoita", Toasin asiakaspalvelupäällikkö Pia Ylimäki sanoo.

Opiskelijan Tampere järjestää perinteisen hätämajoituksen tänäkin vuonna Toasin soluissa patjamajoituksena. Viime syksyn Uimahallin majan tapaiseen ekstraratkaisuun ei aiota tänä vuonna ryhtyä. Asuntotilanne ei olekaan niin paha kuin viime vuonna, jolloin Toasin isoin asuntokohde Mikontalo oli remontissa.


Tamy on yrittänyt ajaa asuntotakuuta opiskelijoilleen. Asuntotakuu tarkoittaisi toteutuessaan, että Tampereen kaupunki lupaisi järjestää kaikille uusille opiskelijoille asunnon.

"Asuntotakuu voisi tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että kaupunki koordinoisi hätämajoituksen eli maksaisi tilan. Ei se vaatisi kuin muutaman tuhannen euron väliintulon", Tamyn puheenjohtaja Kaisa Myllylä sanoo.

Tampereen asuntotoimenjohtaja Pekka Hinkkanen ei lupaa asuntotakuuta ainakaan vielä tälle syksylle.

"Asia on liian uusi. Hätämajoituksen järjestäminen olisi todennäköisempää kuin kaikelle asunnon lupaaminen, mutta ei siitäkään ole mitään sovittu", Hinkkanen sanoo.


Hertta-Mari Kaukonen, teksti
Seppo Honkanen, kuva



Asuntopula

- Toasin kv-opiskelijoiden kiintiö on 780 asuntopaikkaa, josta Tampereen yliopiston osuus on 330
- Toas järjestää lisäksi n. 50-70 kalustamatonta asuntoa kv-opiskelijoille
- Tampereen yliopistoon on valittu n. 450 kv-opiskelijaa
- Vaihtareiden asuntopulaa voi helpottaa alivuokraamalla oman asunnon kalustettuna vaihtarille esimerkiksi, kun lähtee töihin toiseen kaupunkiin tai vaihtoon
- Opiskelijan Tampereen asunnonvälitys: www.opiskelijantampere.fi -> asunnot, asuntoprojektisihteeri: asunnot@opiskelijantampere.fi, 044 361 0220


| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto