Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Miten käy Brutuksen?

Päättymätön tarina: Taistelu Brutuksen parantolasta jatkuu aina vaan

Brutuksen huoneet levittävät unenomaista todellisuutta. Seesteen keskellä Timo ”Tippe” Korpi syö lounasta kuolleen miehen takissa. Kuva: Touko Hujanen
Brutuksen huoneet levittävät unenomaista todellisuutta. Seesteen keskellä Timo ”Tippe” Korpi syö lounasta kuolleen miehen takissa. Kuva: Touko Hujanen


Käännymme F. E. Sillanpäänkadulta Marian sairaalan sisäpihalle. Rapautuneen rakennuksen edustalla poika rötköttää räjähtäneessä nojatuolissa ja nauttii viimeisistä auringonvalon rippeistä. Hän on täydessä unessa.

Touko tökkää poikaa. Poika nostaa päätään, mumisee jotain linnuista ja jatkaa uniaan. Hän on nuorten kunnostaman Brutuksen parantolan huomattava aktiivi Timo Korpi eli "Tippe".

Brutuksen tilanteen tuntien on hyvin kuvaavaa, että hän nukkuu. Odottaminen unettaa. Brutuslaiset ovat hakeneet rakennusta vapaa-ajan tilaksi, mutta vastaus viipyy. Jätämme Tipen nukkumaan ja käymme sisään.

Kaikkialle on kerääntynyt merkillistä tavaraa. Joku tai jotkut vinksahtaneet visionäärit ovat sisustaneet huoneita. Talo on somistettu löytötavaralla ja kaduilta kahmitulla rekvisiitalla. Yksi huone on kuin 1950-luvun sekatavarakauppa: ikivanha radio ja kaiuttimet, rapistuva Seitsemän veljestä, koruja, punaiset luistimet, leluja, tauluja, pikkutakkeja.

"Hei, tää on se kuolleen miehen takki", Tippe keksii, laittaa yhden takeista ylleen ja kaivaa taskusta vanhoja valokuvia.

Toinen huone on psykedeelinen sekoitus. Päivänvalo suodattuu huoneeseen suuren Teksasin lipun läpi, seinällä on intialainen liina ja kylttejä kaupunkeihin. Hämärässä huoneessa on myös stereot, sänky, peittoja, läjä cd-levyjä ja styroksikirjaimia. Jos Tarkovski olisi ohjannut Pelkoa ja inhoa Las Vegasissa, tämä huone olisi elokuvan keskipiste.

Ylemmät kerrokset ovat autioituneet. Vain osa huoneista on kalustettu. Ennen täällä tapahtui. Nyt alakerrassa kokataan, keitetään kahvia, pelataan vanhoja videopelejä ja istutaan. Brutuksen elämä on siirtynyt ensimmäiseen kerrokseen. Tämä saattaa johtua paloturvallisuutta koskevista määräyksistä.

Alku ja juuri

"Kaikki lähti siitä, kun nuoret huomasivat, että rakennus on tyhjillään ja että valot, sähköt ja vedentulo pelaa", muistelee Mikko Gustafsson, yksi toiminnan alkuunpanijoista.

Talo löydettiin helmikuussa. Alkoi armoton ideointi. Mahdollisuuksia sateli joka suunnasta. Aluksi syntyi idea suorasta talonvaltauksesta, johon vedettäisiin mukaan media, viranomaiset ja kiinteistön omistajat.

Gustafsson kuitenkin uskoi, ettei valtausta tarvittaisi. Talon voisi saada hyötykäyttöön laillisesti, jos vain ottaisi asioista selvää.

Sovittiin, että talon nykyinen tilanne selvitettäisiin, ja yritettäisiin saada se laillisin keinoin. Nuoriso ryhtyi heti toimeen. Seurasi vaihe, jota Gustafsson kutsuu "pompotteluvaiheeksi". Hän vaelteli virastosta toiseen kyselemässä talon käyttötarkoitusta. Paljastui, että asia oli kaikkialla juuri käsittelyssä, että tällä hetkellä se oli tyhjillään ja että koko sisäpihaa oltiin uudelleenkaavoittamassa senioriasuntolaksi. Nuoriso oli herännyt ratkaisevalla hetkellä.

Nuoret sopivat kaupungin kanssa, että talolla saa päiväsaikaan viettää aikaa ja siivota, kunnes viralliset päätökset tulevat.

Pian Brutukselle ilmestyi nettisivut, ja kokouksia alettiin järjestää. Talon ympärille oli hetkessä syntynyt omalaatuinen yhteishenki. Toimintaa janoava ryhmä teki hakemukset, joiden tuloksia odotellaan vieläkin.

"Ongelma on se, että eri instanssit vaativat toisistaan riippumattomia asioita. Byrokratia vaikeuttaa suunnattomasti sitä, ettei päästä mihinkään päämäärään", Gustafsson toteaa.

"Eivätkä ihmiset vaatisi juuri muuta kuin sähköä, vettä ja katon pään päälle."

Byrokratia jyrää

Brutus on muuttunut järisyttävän paljon puolessa vuodessa. Taloa on maalattu, korjattu ja ehostettu, irtaimisto ja sisustus ovat lisääntyneet. Paperiasioita on hoidettu, on oltu yhteydessä päättäjiin ja pidetty suurempiakin kokouksia. Kuitenkin tuntuu siltä, ettei mikään etene.

Brutuslaisilla olisi saatavilla kaikki mahdollinen. He voisivat saada neljä kerrosta keittiötiloineen, saunoineen ja pesutiloineen hyötykäyttöön. Brutus voisi pitää kahvilaa, järjestää teatteri- ja runoiltoja ja antaa bändeille tilaa harjoitella. Mahdollisuudet ovat rajattomat. Ennen kaikkea Brutus voisi toimia maksuttomana oleskelutilana nuorille. Tällaisia paikkoja ei Tampereella juuri ole.

Kaikki on jäänyt haaveeksi, sillä järjestäytyneeseen toimintaan tarvitaan paljon lupia. Yhdistyshakemus on ollut vetämässä puoli vuotta, käyttötarkoituksenmuutoslupahakemus kolme kuukautta. Lisäksi paloturvallisuus- ja terveystarkastukset on tehtävä ennen kuin toiminta voi alkaa. Ennen kuin kaikki tämä on käsitelty, talossa ei saa järjestää mitään.

"Tää on ollut pelkkää odottelua koko kesän", Tippe sanoo turhaantuneena.

Seuraavana päivänä puhun toisen aktiivisen brutuslaisen, Ulla Heikkilän kanssa. Hän on tehnyt suurimman osan paperitöistä, ja valottaa nyt jutun pimeää, byrokraattista puolta.

Mitä tahansa häneltä kysynkään, saan viralliselta kuulostavan, välittömän ja väsyneen vastauksen. Hän on perillä kaikesta, muttei voi juuri nyt tehdä asioille mitään. Odottelu on Brutuksen pahin kirous.

Heikkilän kertomukset ovat masentavan kafkamaisia.

"Yhdessä vaiheessa kaikki paperit piti tehdä uusiksi, kun olimme kirjoittaneet Brutuksen pienellä alkukirjaimella. Korjasimme sen sitten isoksi", Heikkilä kertoo.

"Myös järjestyssäännöt tein uudestaan, sillä ensimmäisessä versiossa ei ollut tarpeeksi sanoja. Kirjoitin samat säännöt eri sanoin siten, että pituutta tuli tarpeeksi."

Istumme Brutuksen pihassa. Sisällä tehdään ruokaa, ja yksitellen täysiä kasvislautasia ilmestyy ihmisten syliin. Toiset juovat kahvia. Tunnelma on iloinen. Kuitenkin brutuslaisten puheista huokuu syvä turhautuminen. Tuntuu, että näitä nuoria vedätetään, tai vähintään heidän annetaan odottaa turhaan.

"Ei kai se vaatisi muuta, kuin että muuttaa pari riviä papereissa", Heikkilä sanoo.

Sisäpihan elämää

Tällä hetkellä brutuslaisilla on lupa ainoastaan siivota ja kunnostaa rakennusta. Yleinen hengailu päiväsaikaan on sallittu.

Peräkammariin on tuotu vanhoja pelikonsoleitakin. Tavarat ovat pitkälti yhteisiä. Välillä viedään pulloja kauppaan ja kerätään kolehtia yhteiseen ruokaan. Saunaakin on kokeiltu.

Brutuksen parantola on kuitenkin vasaran alla. Rakennus puretaan ja tilalle rakennetaan moderneja asuntoja vanhuksille. Tämä tarkoittaa kauniin pihamaan ja ennen kaikkea nuorisotilan loppua. Nuoret eivät voi asialle mitään.

"Jos me valittaisimme, lukkosarjat uusittaisiin ja nuorisokäyttö estettäisiin", Ulla manaa.

Yksi oljenkorsi brutuslaisilla on kuitenkin jäljellä. Jos viereiset taloyhtiöt valittavat rakennuspäätöksestä, sitä ei toteuteta ainakaan heti. Valitus on jo tekeillä.

"Naapuruston päätös on meille elintärkeä", Heikkilä tiivistää.

Brutuksen porukka ei tiedä miten parantolalle tulee käymään. Heille on sanottu, että talo puretaan heti, että se puretaan ensi kesänä, ja että se puretaan käytännössä vasta kahden vuoden kuluttua. Heille on sanottu, että rakennuksessa pitää olla 90 senttiä leveä palotie, josta pitää kyetä poistumaan kasvot edellä. Brutuslaisista tuntuu, että mitä tahansa he yrittävätkään, joku keksii jotain, jolla sen saa estettyä.

"Aivan kuin vasen käsi ei tietäisi mitä oikea tekee", Timo Piikkilä kommentoi kaupungin politiikkaa.

Vaikka tulevaisuus on epävarma, Brutuksen pihalla syödään, puuhaillaan, nauretaan - ja toivotaan parasta.

http://www.freewebs.com/brutuksenparantola/

Jantso Jokelin

***

Mitä sanoo tilakeskus?

Brutuksen lopullinen kohtalo on kaupungin käsissä. Lukuisat tahot vaikuttavat talon lupiin, oikeuksiin ja tarkastuksiin. Suurin vastuu on kuitenkin Tampereen kaupungin tilakeskuksella.

Mikä on Brutuksen tilanne teidän näkökulmastanne, tilakeskuksen johtaja Ilkka Ojala?
"Olemme sopineet, että nuoret saavat käyttää sitä tiettyjen pelisääntöjen puitteissa, kunnes rakennus menee purkuun."

Mitä tällainen talon käyttöönotto vaatii kaupungilta?
"Periaatteessa ei mitään. Siihen tarvitaan tietysti normaalit luvat. Olemme sopineet niin, että käyttäjät, eli nuoret, hoitavat lupaprosessin. En tiedä, ovatko he kaikkia asioita saaneet kuntoon. Tiettyjä ongelmia siinä alussa oli."
"Haluamme toimia tahon kanssa, jolla on selkeä vastuuhenkilö, ja yhdistys on sellainen. Toiminnan pitää olla organisoitua."

Mitä talolta vaaditaan, että siinä voidaan järjestää toimintaa?
"Emme tietenkään aseta talolle mitään vaatimuksia, tässä tapauksessa se on purettava talo. Se on ollut heidän ideansa, ja jos talo heille kelpaa, se käy."
"He ovat hyväksyneet tämän ajatuksen alusta lähtien."

Koska purkusuunnitelma toteutetaan?
"Purku tapahtuu, kun asemakaava saa lainvoiman."

Paitsi jos naapurit valittavat?
"Ei sillä sinänsä ole merkitystä, lainvoima tulee kun tulee."

Ymmärtääkseni valituksella voi kuitenkin hidastaa kaavoitusta?
"Kyllä sitä tietysti varmaan voi hidastaa, jos joku valittaa. Me olemme asiasta ilmoittaneet. Nämä asiat pitäisi saada aika pian kuntoon."

Kunka paljon tällaisia tyhjiä tiloja, joita voisi hyödyntää, on Tampereella?
"Ei oikeastaan yhtään. Tämä on sattumaa, kun tässä on tämä muutos. Lähdimme tähän mukaan vain sen takia, että halusimme auttaa nuoria, koska heiltä löytyy intoa. Halusimme katsoa, onko heillä todella voimia pistää talo kuntoon."

Mutta lain mukaan heillä ei tällä hetkellä ole muita oikeuksia kuin siivota siellä.
"Ei olekaan, se on totta. Eivät he kyllä ole aina oikein noudattaneet näitä sääntöjä."

Millä tavalla siinä autetaan nuoria, jos heidän ei anneta edes pitää järjestäytynyttä toimintaa?
"Annamme mahdollisuuden toimia siinä. Eihän meidän olisi tarvinnut antaa edes sitä. "

***

Näin valtaat talon

Ottakaa selvää, kenen talo on. Miksi se on tyhjillään? Onko naapureita? Onko tämä oikea talo valtaukseen?

Ottakaa selvää, saisiko talon käyttöön ilman valtausta.

Päättäkää, ketkä johtavat valtausta. Tehkää työnjako.

Lähettäkää tiedotteita mahdollisimman monille paikallisille tiedotusvälineille, kutsukaa toimittajia käymään, informoikaa naapureita ja ohikulkijoita, kertokaa, mitä tahdotte.

Ennen pitkää virkavalta saapuu paikalle, heitä ei kannata estellä, vaan antaa tutustua tilanteeseen. Selostakaa valtauksen tarkoitus. Jos poliisi pyytää poistumaan paikalta, voi harjoittaa kansalaistottelemattomuuta ja antaa poliisin kantaa teidät ulos. Jos vastustatte kantamista, syyllistytte virkavallan vastustamiseen.

Talonvaltaus on kielletty lailla, ja toimintaan osallistuva syyllistyy "hallinnan loukkaukseen". Jos valtauksesta koituu vain "vähäistä haittaa", sitä ei kuitenkaan luokitella hallinnan loukkaukseksi. Vähäiseen haittaan talonvaltaaja voi vedota, ja perustella sillä virkavallalle, miksi häntä ei pidä vangita tai kantaa väkivalloin ulos talosta. Jos siis rikotte ikkunan tai lukon päästäksenne sisään, pyrkikää korjaamaan hajonneet paikat. Näin vältytte syytöksiltä.

Talonvaltaukseen liittyy paljon ikävää byrokratiaa. Jotkut tahot voivat esimerkiksi tulkita valojen sytyttämisen talossa paloturvallisuuden vaarantamiseksi. Byrokratian ei kuitenkaan pidä antaa lannistaa. Kun toimitte yhdessä, järjestäydytte ja jaatte tehtäviä, tiedotus, valtaus, paperisota ja muu hoituu helpommin.

(Lähde: Oranssi.net)

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto