Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Kahvia ja konjakkia

Palataanpa hetkeksi elokuuhun ja Tapahtumien yöhön. Tampere näytti tuolloin parhaan puolensa, tarjolla oli ilmaisia kulttuuritapahtumia joka makuun.

Tiemme kulki ravintolateatteriesitykseen. Vähän epäilytti, sillä kyseinen ravintola on Tampereen kalleimpia. Menimme ajoissa paikalle, saimme hyvät paikat, tilasimme juomat. Hetken kuluttua tarjoilija riensi luoksemme.

Hän pyysi meitä siirtymään sillä "tähän pöytään tullaan ihan kohta nauttimaan kahvia ja konjakkia". Varattu-kylttiä ei pöydässä näkynyt. "Ettekö näe, että tässä pöydässä on tyhjät lasit ja kahvikupit?" Tiedustelin ystävällisesti, mihin voisimme siirtyä, sillä kaikki muut paikat oli jo varattu. "En tiedä." kuului vähemmän ystävällinen vastaus.

Mitä tästä opimme? A) Älä koskaan istu pöytään jossa on tyhjiä laseja sillä pöytä saattaa olla varattu. B) Pysy omalla tasollasi äläkä tunge kahvia ja konjakkia -porukan paikkoihin. C) Älä alistu siihen että vain rikkaat ja "aikuiset" otetaan vakavasti.

Kahvia ja konjakkia -ilmiö on tuttu yliopistollakin. Liian usein opiskelijat kokevat alemmuutta, ovathan he nuoria ja pienituloisia (kiitos huiman opintotuen!). Opiskelijat saattavat tuntea olevansa kakkosluokkaa hienossa yliopistomaailmassa.

Syytä alemmuuteen ei kuitenkaan ole. Ilman opiskelijoita ei olisi yliopistoa, olisi vain tutkimuslaitos. Opiskelija, olet yliopistoyhteisön täysivaltainen jäsen, kuten syksyn Tamy-slogan kuuluu.

Opiskelija ei ole vain välttämätön paha. Opiskelijoilla on oikeus "häiritä" opettajia ja vaatia heiltä ohjausta. Senhän sanoo jo lakikin! Ja uskokaa tai älkää, suurin osa opettajista on tästä "häiriöstä" pelkästään iloisia, onhan ohjaus osa heidän työtään.

Meillä on oikeus muutenkin olla rohkeasti osa yhteisöä. Voimme osallistua hallintoon ja vaikuttaa laitoksen toimintaan sekä vaatia laatua ja palvelua esimerkiksi opiskelijaravintoloissa ja -terveydehuollossa. Myös ylioppilaskuntatoiminta on oiva tapa vaikuttaa (muista edarivaalit tänä syksynä!).

Osaksi yhteisöä pääsee kätevästi osallistumalla monenlaiseen toimintaan. Edellisen Aviisin puffeissa oli tarjolla mm. sadonkorjuujuhla, kuoron syyskonsertti, Älä osta mitään -päivän suunnittelutilaisuus, tietoturvaseminaari ja kuunvalokuvausyö-minifotomaraton. Yliopistolla voi tehdä vaikka mitä. Tiesittekö muuten että yliopistolta löytyy myös tähtitaivas, jonka alla voi purjehtia avioliiton satamaan?

Opiskelija, saatat olla nuori ja köyhä, mutta älä alistu kahvia ja konjakkia -väen vähättelyyn vaan osallistu ja ota kaikki ilo ja hyöty irti opiskeluajasta!

Anne Lindfors
sosiaalipoliittinen sihteeri

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto