Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Uudet opiskelijat ovat yksinäisiä ja juovat

YTHS:n sähköinen terveyskysely Sätky on valmistunut. Hieman yli puolet uusista opiskelijoista, eli noin tuhat henkilöä vastasi kyselyyn. Kyselyn perusteella osa kutsuttiin terveystapaamiseen.

Sosiaalisten tilanteiden ongelmat ja yksinäisyys olivat sekä miehillä että naisilla viiden yleisimmän syyn joukossa, joiden perusteella opiskelijat kutsuttiin terveystapaamiseen. Miehillä toisella sijalla oli lisäksi alkoholin käyttö, joka ei naisilla yltänyt viiden yleisimmän syyn joukkoon.

Alkoholinkäytön riskejä arvioiva AUDIT-testi oli osa terveyskyselyä. Lähes neljänneksellä miehillä kyselyn hälytysraja ylittyi, naisilla noin kymmenellä prosentilla. Normaali alkoholin käyttö ei hälytykseen riitä.


Ensimmäiset opiskeluviikot tai kuukaudet yliopistossa saattavat olla kuitenkin huono aika arvioida opiskelijan alkoholinkäyttöä uuden ympäristön ja tiuhaan järjestettyjen opiskelijabileiden takia "Alkuvaiheessa opiskeluja sosiaalinen paine voi olla syynä alkoholinkäyttöön. Kun se yhdistetään tähän sosiaalisten tilanteiden ongelmallisuuteen, saatetaan alkoholinkäytöllä hakea myös vapautumista", Tampereen YTHS:n ylilääkäri Aira Virtala kertoo.

Kysely suoritetaan juuri opiskelunsa aloittaneille, joten taustalla on vahvasti vielä aiempi elämäntilanne lukiossa, ammattikoulussa tai muualla.

"Olemme miettineet, että tehdäänkö kysely liian aikaisin. Viimeksi vuonna 2008 tehtiin suurempi tutkimuskysely, jossa oli mukana myös myöhemmän vaiheen opiskelijoita. Sätkystä aiotaan tehdä jokavuotinen, mutta myös jatkossa se tulee koskemaan vain ensimmäisen vuoden opiskelijoita", Virtala kertoo.


Ville Ilkkala

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto