Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Uskontoa pieninä pisaroina

Jatkuvasti varoitellaan tupakasta, lisäaineista, rasvasta sekä suolasta, joka kuitenkin on tärkeä hyödyke mausteena ja säilöntäaineena. Sen kohtuukäyttö takaisi ainakin kohtuullisen hyvän olon. Eihän suolaista merivettäkään latkita janoon.

Mielen alueella ei lainkaan tajuta kohtuullisuuden vaatimuksia. Idän viisaitten keskitie ei kiehdo nykyihmistä. Keskinkertaisuus hirvittää, vaikka kuitenkin taiteissa ja tieteessä keskeislyriikka ja nollatutkimus saattavat tuoda puurtajalleen parhaat mahdollisuudet. Aivojen villinä laukkaavia ajatuksia ja pakkomielteitä ei pystytä pitämään kurissa. Seurauksena on stressiä, unettomuutta, liikalihavuutta, päihdetottumuksia ynnä äreätä, katkeroitunutta ja ahnehtivaa mielenlaatua väkivaltoineen kaikkineen. Helsingin uusi piispa Irja Askolakin mainitsi saarnassaan käsitteen "kohtuullisuus".


Eräällä sektorilla kohtuuttomuus ja ylilyönnit ovat suorastaan arvostettuja ja ainoa kulkutie taivaan ihanuuteen. Itsemurhaiskuilla varmistetaan pääsy paratiisiin, ja kaiken kahmivalla rikkauden metsästämisellä pyritään avaamaan ovet maalliseen onnelaan. Eri tavalla hengellisistä asioista ajattelevaa lähimmäistä syrjitään ja vainotaan. Fanaattisuus, aina oikeassa olemisen tarve ja muitten alistaminen samaan hullunmyllyyn ovat olleet tiiviisti edustettuina uskonnoissa, sanoisin että kaikissa, ainakin parin kuukauden kuluttua uuden aatteen perustamisen jälkeen.

Samaan kiihkokatergoriaan kuuluvat myös poliittiset ja yhteiskunnalliset ismit: fasismi, natsismi, kapitalismi, kommunismi, sosialismi, globalisointi-ismi, ympäristönsuojelu-ismi, vieläpä terveydenhoito-ismikin. Alun perin järkevätkin asiat kääntyvät vastakohdikseen, jos ne päästetään menemään överiksi, mustavalkoisiksi.
USA:ssa pieni kansankiihottajaporukka aikoi polttaa koraaneja muistutuksena syyskuun 11. päivän terrori-iskuista ja vastalauseeksi lähistölle rakennettavalle moskeijalle. Vaikka pastori Terry Jones peruikin uhkauksensa toistaiseksi, katkeraa kostonhalua lietsova kipinä on jo kiirinyt ympäri maailmaa.

1800-luvulla elänyt juutalaissyntyinen runoilija Heinrich Heine on lausunut, että "kun poltetaan kirjoja, poltetaan lopulta myös ihmisiä". Hänenkin teoksiaan tuhottiin kirjaroviolla Berliinissä 1933. Vähän ajan kuluttua ihmiset kokivat saman kohtalon keskitysleireissä.

Uskontoa ja muita ihanteita pitäisi nauttia ainoastaan pieninä pisaroina, kultahippusina, onnen pipanoina. Niitä lisätään elämään vain hieman mausteeksi, pikantiksi suolaksi, ja niin jokapäiväinen leipämme maistuu terveelliseltä ja aidolta elämältä, joka ei vahingoita kanssaihmisiämme.

Siis joskus näinkin päin: Eläköön pyhä keskinkertaisuus!



Ritva-Liisa Harjumaa

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto