Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Kaukana kolkuttava omatunto

Taneli Hermunen

Elämme kulttuurin suurkuluttajan kissanpäiviä. Minun ei tarvitse odottaa, että englantilaisen ystäväni kehuma Utopia tulisi joskus sitten Yleltä. Tai kärsiä siitä, kuinka sen hypervärikäs väkivaltailotulitus haudattaisiin todennäköisesti ohjelmakartassa jonnekin keskiyölle. Kaikki on saatavilla nyt heti, yhden hakutuloksen päässä.

Utopia on alun perin brittiläisen Channel Fourin tämän vuoden alussa esittämä minisarja, joka heittää henkilögalleriansa toistuvasti kamaliin mutta silti reunoistaan hilseen kuivaa huumoria kariseviin tilanteisiin. Sen nokkela käsikirjoitus hyödyntää ketterän ajankohtaisesti kaikenlaisia salaliittoteorioita, kuten lisäaineiden vaarallisuutta, verkkovakoilun yleisyyttä ja salaseurojen kaikkivoipaisuutta.

Yllättävästi Utopia tarjoilee myös yhden syksyn musiikkielämyksistä. Musiikista vastaava chileläinen Cristobal Tapia De Veer on toteuttanut niin rikkaan ääniraidan, että vielä kahden ensimmäisen jakson jälkeen luulin sarjan olevan kokonaan läpisävelletty.

Lopulta katsojalle siivilöityy toistuvia helmiä, kuten harras mellotronhuiluja kierrättävä sävellys sekä kaikkein jännittävämpien kohtausten taustalle hiipivä hykerryttävän pelottava sambarytmi.




Onhan nuori säveltäjä selvästi Aphex Twininsä ja György Ligetinsä kuunnellut, mutta on silti riemastuttavaa, miten kierolla huumorilla hän on aihettaan lähestynyt. Museoguide.comin haastattelussa De Veer kertoo käyttäneensä äänenlähteinä niin apulaisohjaajan humalaista laulua, sarvikuonon kakkaa kuin aavikolta löydettyjä ihmisen luitakin.

On nimittäin sen verran omalaatuista kolistelua, ettei yhden nuorelle säveltäjälle ennakkoluulottomasti mahdollisuuden antaneen tv-kanavan tyhjää lyövä kassakone kuulu sieltä kaukaa helposti läpi. Ei ainakaan, jos tajuaa streamata tarpeeksi hyvällä äänenlaadulla.

Sitä paitsi jos netistä lataaminen kolkuttaa omaatuntoa, Utopia sisältää juuri sen verran media-, suuryritys-, valta- ja mitä-näitä-nyt-on-kriittisyyttä, että sen katseleminen hiljentää omatuntoa suunnilleen yhtä paljon kuin tällaisen keskiverron slacktivistin allekirjoittama nettiadressi.

Maailmahan pelastuu näillä kummallakin tasan yhtä paljon.



Taneli Hermunen

Kirjoittaja on Madridissa asuva mikkeliläinen,
joka on filosofian opinnoistaan huolimatta töissä





| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto