Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Jumalatonta säätöä

Voi taantumus sentään. Männä viikolla luettu syyte tamperelaismiehelle pisti muistelemaan, millä vuosikymmenellä sitä elelläänkään. Syyttäjä vaatii hänelle jumalan pilkkaamisesta ehdollista vankeusrangaistusta. Tampereen käräjäoikeus antaa ratkaisunsa ensi viikolla.

En sympatisoi miestä yhtään, sillä hän terrorisoi netin suosittua keskustelupalstaa lähettämällä sille lukemattomia viestejä, joissa oli pelkkiä merkkijonoja.

Syyte jumalan pilkkaamisesta on kuitenkin käsittämätön. Ensinnäkin, lain mukaan uskonrauhan rikkomisesta voidaan tuomita henkilö, joka "meluamalla, uhkaavalla käyttäytymisellään tai muuten häiritsee jumalanpalvelusta, kirkollista toimitusta, muuta sellaista uskonnonharjoitusta taikka hautaustilaisuutta." Onko chattaaminen mitään noista?

Juridiikkaa tärkeämpää on asian eettinen puoli. Miksi pykälä yhä on laissa, kun valtio ja kirkko on yleisen käsityksen mukaan erotettu toisistaan?

Kukin uskokoon mihin tahtoo, mutta uskonvapauteen kuuluu myös uskontojen kritisoimisen mahdollisuus. Moni ateisti, kuten toinen idealisti tämän lehden sivulla 12, uskoo jumalan olemattomuuteen. Miten voi pilkata sellaista, jota ei ole? Näin ollen pykälä jumalanpilkasta tehtiin vuonna 1889 kristillisestä ja teistisestä näkökulmasta.

Pilkkaamiskieltoa on yritetty kumota moneen otteeseen, ainakin vuosina 1914, -17, -65, -70 ja -98. Joka kerta lakimuutos on ollut enemmän kuin lähellä. Kumoaminen on kumoutunut joko tiukkaan äänestykseen tai vaalikauden loppumiseen.

Viimeksi jopa luterilaisen kirkon hallitus puolsi valtioneuvoston esittämää lakimuutosta. Eduskunnan suuri valiokunta äänesti kuitenkin esitystä vastaan äänin 13-12. Muinaispykälillä siis jatketaan.

Kysymyksiä herää, niin kuin uskonasioissa yleensäkin.

Uskonnonharjoittajia ei tietenkään saa törkeästi pilkata, mutta voiko itse jumala loukkaantua? Tarvitseeko jumala ihmisen tekemän lain suojaa? Miten tuomioistuin reagoi, jos joku pilkkaa Allahia, Ganeshia, Ahtia tai saatanaa?

Valtio ja kirkko ovat yhä naimisissa, eikä lakikirjakaan ole vielä jumalattoman hyvä.

Juha Honkonen
päätoimittaja
juha.honkonen@uta.fi

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto