Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Poliitikon täytyy laittaa itsensä likoon

Aviisi käski seitsemän aloittelevaa poliitikkoa suihkulähteeseen seisomaan. Kaikki menivät. Kukaan heistä ei kuitenkaan haluaisi esitellä vaatekaappiaan julkisesti.

Nuoret kuntavaaliehdokkaat Tiina Elovaara (perus) (kuvassa  vasemmalla), Emilia Olkanen (vihr), Miika Tomi (kok), Vilhartti  Hanhilahti (kesk), Emilia Kukkala (vas), Joel Rouvinen (sit) ja  Annikki Lensu (sdp) hyppäsivät Raatihuoneen suihkulähteeseen. Muut  selvisivät poseerauksesta kuivin jaloin paitsi Hanhilahti. Hänen  jätesäkissään oli reikä.
Nuoret kuntavaaliehdokkaat Tiina Elovaara (perus) (kuvassa vasemmalla), Emilia Olkanen (vihr), Miika Tomi (kok), Vilhartti Hanhilahti (kesk), Emilia Kukkala (vas), Joel Rouvinen (sit) ja Annikki Lensu (sdp) hyppäsivät Raatihuoneen suihkulähteeseen. Muut selvisivät poseerauksesta kuivin jaloin paitsi Hanhilahti. Hänen jätesäkissään oli reikä.

Seitsemän nuorta kunnallisvaaliehdokasta on kutsuttu Aviisin haastatteluun. Nyt katsotaan, mitä kaikkea nämä poliitikonalut ovat valmiita tekemään julkisuudessa.

Raatihuoneen edustalle saapuvat vihreiden Emilia Olkanen, 27, sitoutumaton Joel Rouvinen, 23, kokoomuksen Miika Tomi, 21, perussuomalaisten Tiina Elovaara, 21, keskustan Vilhartti Hanhilahti, 20, Sdp:n Annikki Lensu, 19, sekä vasemmistoliiton Emilia Kukkala, 20.

Ihan ensin täytyy pukeutua kummallisiin kuteisiin. Ehdokkaat käyvät innolla vaatteiden kimppuun.

"Voisiko joku maalata mun poskeen numeron", Olkanen keksii kysyä ensimmäisenä, kun ehdokkaat saavat käyttöönsä kasvomaalit. Kukaan ei suttaa, vaan he piirtävät toisilleen siistit ehdokasnumerot.

Seuraa erilaisia tehtäviä: pantomiimia, laulamista, puheiden pitämistä. Ehdokkaat ovat innolla mukana. Miehet vitsailevat, että nyt pitää vetää täysillä, että saa eniten palstatilaa ja suurimmat kuvat. Ohikulkija jää ihmettelemään Keskustorin älämölöä.

Olkanen saa tehtäväksi selittää, miten hänen puolueensa on syntynyt. Näin se tiivistetysti meni: vihreät halusivat vastustaa kaikkea, laittaa ihmiset keräämään käpylehmiä ja asumaan hobittimajoihin.

"Joo, hobittimajat oli vuonna 2007 jonkun diplomi-insinöörin ehdotus. Sen tyylisillä taloilla voitaisiin säästää energiaa asumisessa."

Lensun täytyy houkutella ruotsinkielisiä äänestäjiä. "Hej alla svensksprÃ¥kiga vänner! Jag är den bästa ... ehdokas!"

Lensua naurattaa. Puheen jälkeen hän myöntää kannattavansa ruotsinkielen opetuksen tehostamista kouluissa.


Politiikka ja julkisuus kuuluvat yhteen. Sen nämä aloittelevat poliitikot ovat jo ymmärtäneet. Moni heistä joutuu sovittelemaan aikataulunsa uusiksi, mutta silti he haluavat osallistua haastatteluun. Esimerkiksi Lensulla on sovittu tapaaminen Helsingissä samalle päivälle, mutta hän siirtää sitä.

"Muuten ei oikein pysty itseään mainostamaan", hän toteaa puhelimessa.

Tuntemattomien kasvojen on tehtävä paljon työtä, jotta he jäävät äänestäjien mieleen. Tomin mielestä julkkisten menestys politiikassa perustuu juuri tähän - vaikka julkisuus olisi tullut Big Brotherin kautta.

"Kun kaikki tietää sun naaman, se on sama kuin monta Hesarin etusivun mainosta. Se on monen sadan tonnin etumatka", hän sanoo.

Totta. Vaalikampanja maksaa. Ehdokkaista suurin vaalibudjetti on Tomilla, pari tuhatta euroa omasta pussista. Muilla omaa rahaa ei ole juurikaan käytettävissä.

"Tällaisia persaukisia ollaan", Kukkala toteaa.

Onneksi on netti, ja siellä kampanjointi on ilmaista. Kaikki ehdokkaat ovat tehneet vaalityötä verkossa. Vaalikoneiden täyttämiseen on kulunut paljon aikaa, koska niitä on niin monta. MTV3:n vaalikonetta kritisoidaan viihteellisistä kysymyksistä.

"Kuinka oleellista on kysyä kaljalla tai kirkossa käymisestä joukkoliikenteen tai perusopetuksen sijaan", Tomi ihmettelee.

Ehdokkaat ovat perustaneet kannatusyhteisöjä Facebookiin. Bilekuvia ei ole siivottu profiileista pois, vaikka sellainen on mielessä käynyt.


Nuoret haluavat olla tulevaisuudessakin vaikuttamassa yhteisten asioiden hoitamiseen. Se tarkoittaa myös halua kuulua ja näkyä — mielellään mediassa.

"Vähän julkisuus pelottaa", tunnustaa Olkanen.

Silti hänen mielestään on hyvä, että politiikka on niin julkista kuin se nyt on.

"Avoimuus on lisääntynyt."

Samoilla linjoilla on myös Hanhilahti.

"Median edessä poliitikko on alaston. Jos salaat jotain äänestäjältä, hän ei tiedä, mitä äänestää."

Tomin mielestä aikaisempina vuosikymmeninä poliitikot ovat tehneet myös typeryyksiä, mutta niistä ei ole kirjoitettu. Esimerkiksi Kekkosen naisseikkailut pidettiin poissa otsikoista, kun taas Kanervan tekstiviestit joutuivat lööppeihin. Tämä kuvastaa Tomin mielestä politiikan ja median suhteen muutosta.

Medialla on vastuunsa, koska se määrittää osaltaan julkisuuden rajat poliitikolle, Tomi sanoo. Kukkala on eri mieltä. Kukin laittaa rajansa itse.

"Jokaisella pitäisi olla itsesuojeluvaisto. Julkisuus on tuulinen paikka", Elovaara komppaa.

Kuitenkin ääniä pitäisi kalastella.

"Julkisuudesta voi olla hyötyä, mutta se voi kääntyä myös vastaan, kuten on käynyt Karpelalle", Olkanen pohtii.

"Jos myy sielunsa, onko sen jälkeen uskottava", Hanhilahti kysyy.


Media on jatkuvasti kiinnostunut poliitikkojen henkilökohtaisista asioista. Olisivatko nämä nuoret valmiita esittelemään vaatekaappejaan?

"Olen valmis siihen julkisuuteen, mikä liittyy politiikkaan, mutten muuhun", Lensu sanoo. Muut myötäilevät.

"Ei mitään vaatekaappijuttuja", Kukkala sanoo.

Kanki-Kaikkosen julkisuuslinja saa neutraalin vastaanoton. Nuoret ehdokkaat eivät ehkä itse lähtisi samaan, mutta jäipähän Kanki mieleen.

"Ohjelmasta näkee, miten se suhtautuu haasteisiin. Meidän tempausta voisi verrata siihen", Olkanen hymyilee.

Miten sinne suihkulähteeseen siis päädyttiin? Kuvaaja käskee. Ehdokkaita alkaa jo hieman potuttaa.

"Tässä vaiheessa voisi olla viisainta laittaa pussi päähän", Kukkala sanoo, mutta menee veteen.

"Miten tämä liittyy enää politiikkaan?" Lensu kyselee matkalla suihkulähteeseen.

"Politiikka viihteellistyy, tämä on malliesimerkki siitä", tuumaa Rouvinen — ja hyppää jätesäkkiin.



Verna Leinonen, teksti
Seppo Honkanen, kuva

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (3)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
  1. Minna (16.10.08, kello 14:24)

    Jos ei ole mitään sanottavaa, niin kai sillä älämölölläkin voi huomiota herättää.

  2. Emilia Kukkala (16.10.08, kello 15:56)

    Haastattelussa ei kantojamme asiakysymyksiin esim. kunnallisvaalien tiimoilta tiedusteltukaan.

    Allekirjoittaneen mielipiteitä voi käydä lukemassa esimerkiksi osoitteista emiliakukkala.ehdokkaasi.... tai pantterin.blogspot.com.

    Myös suurinpiirtein jokaisesta vaalikoneesta löytyvät myös meikäläisen vastaukset, varmaan kaikkien muidenkin haastateltujen.

  3. Emilia Olkanen (16.10.08, kello 18:04)

    Ja Olkasen hieman relevantimpia mielipiteitä osoitteessa www.vihreatehdokkaat.fi/e... . Nyt vain äänestämään ne kalervokummolat valtuustoista pihalle!

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto