Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Klassikkoni Teos, joka teki vaikutuksen: Rakkautta ja anarkiaa: Raid

Kadehdin ruotsalaisia, koska heillä on laajempi hyvinvointivaltio, paremmat yleisurheilijat ja laadukkaammat dekkarit kuin Suomessa. Miksi meillä ei tehdä sellaisia rikossarjoja kuin Beck ja Wallander? Harri Nykäsen romaaniin perustuva Raid on ainoa, joka vetää vertoja länsinaapurin dekkareille.

Määrittelemättömään nykyhetkeen sijoittuva Raid kertoo ajasta, jossa globalisaatio on astunut monta askelta eteenpäin. Yhteiskunnalle elintärkeät suuryritykset nauttivat erioikeuksia, kärjessään ylikansallinen elektroniikkajätti Escon (vrt. Nokia).

Sarja alkaa, kun suuryritysten korruptiota jäljittänyt poliisi ammutaan suorassa tv-lähetyksessä. Raid (Kai Lehtinen) on vaitonainen ammattirikollinen, jolla on Robin Hoodin omatunto. Hänen ja humaanin komisario Janssonin (Oiva Lohtander) edut yhtyvät, kun he etsivät murhaajaa.

Raidiin on kerätty maamme näyttelijöiden kerma Esko Salmisesta Helge Heralaan. Sarja jäi kahden rakastetun näyttelijän viimeiseksi roolityöksi. He ovat Munkkiniemen kreiviä esittänyt Leif Wager ja Nalle Luppakorvan ääni Heikki Määttänen.

Sarjan huumori rakentuu lakonisten lohkaisujen ja surkuhupaisten hahmojen varaan. Risto Salmi näyttelee ihmisen kivun suurinta edustajaa Perse-Arskaa, Ari-Kyösti Seppo puolihullua jalkapalloilijaa Maradonaa ja Juha Muje huonotuulista pornokauppias Sundmania.

Mari Rantasila esittää Raidin rakastettua, hyväsydämistä nakkikioskin myyjää. Hän myös laulaa sarjan ihanan tunnuskappaleen Vain rakkaus. Raidin viehätys perustuu mustavalkoiseen maailmankuvaan: yritysjohtajat ja poliitikot ovat ahneita öykkäreitä, mutta köyhät kaatopaikan asukit ja puliukot oikeamielisiä sankareita. Sarja on sukua länkkäreille, joissa paha saa aina palkkansa.

Komisario Jansson on ex-äärivasemmistolainen, joka ei ole menettänyt ihanteitaan. Ladaa ajava mies pakenee erektio-ongelmia ja uusliberalistista todellisuutta autotalliinsa, jossa hän soittaa vanhoja työväenlauluja kuten Vapaata Venäjää. "Meitä keisarit ei enää hoivaa, eikä veriset julmuritkaan. Tovereissamme meillä on voimaa vapauttamme puolustamaan."


Tapio Piirainen: Raid, tv-sarja, Yle 2000.


Juho Mäkelä

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto