Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Tutkittu juttu: Joka seitsemäs helsinkiläisnuori on lastensuojelun asiakas



Helsingissä
lähes 14 prosenttia 15-16-vuotiaista nuorista on lastensuojelun asiakkaita, uutisoi Yleisradio. Suuri määrä johtuu Ylen haastattelemien asiantuntijoiden mukaan ennaltaehkäisevän lastensuojelun karsimisesta, jonka juuret puolestaan ulottuvat laman ajan säästöihin.

Lastensuojelun asiakkaiden määrä on kasvanut Suomessa tasaisesti koko 2000-luvun. Nopeinta tahti on viime vuosina ollut Helsingissä ja Espoossa, missä määrä on kasvanut 30 prosenttia viidessä vuodessa.

Helsingissä tuoreimmat tilastot kertovat, että 15-16-vuotiaista nuorista jo 14 prosenttia on lastensuojelun asiakkaina.

Nuoret jäävät pois koulusta, käyttävät päihteitä tai tekevät rikoksia. Taustalla ovat useimmiten silti vanhempien ongelmat.

"Suurin syy on vanhempien päihde- ja mielenterveysongelmat. Myös elämänhallinnan ongelmat ja keinottomuus vanhemmuudessa vaikuttavat", johtava sosiaalityöntekijä Anneli Laurila sanoo Ylen haastattelussa.

Laurilan mielestä huonosti jaksavia aikuisia ja lapsia ei huomata tarpeeksi ajoissa. Ennaltaehkäisevä toiminta esimerkiksi kouluissa ja neuvoloissa on pettänyt, kun monia lama-aikana karsittuja palveluita ei ole palautettu.

Esimerkiksi eniten kouluterveydenhuollosta leikanneet kunnat ovat käyttäneet muita kuntia enemmän rahaa lasten ja nuorten psykiatrisen sairaanhoidon palveluihin.

"Lastensuojelun asiakkaiden lisääntyminen on varmasti merkki pahoinvoinnin kasvusta, mutta kuten tutkijat ovat todenneet, tässä on kyse 20 vuoden takaisista säästötoimenpiteistä peruspalveluissa", toteaa Laurila.

Aviisi toivoo, että tämän taantuman aikana päättäjät olisivat sen verran fiksumpia, ettei nyt tehtävien lyhytnäköisten säästöjen satoa jouduttaisi korjaamaan 2030-luvulla.

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto