Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Tuomiojaa lyödään tarkoitushakuisesti

"Erkki Tuomioja on haisuli ja menneisyyteen jämähtänyt 60-lukulainen". Lasse Lehtisen ja median rummuttamia yksipuolisia ja totuutta suorastaan halveksevia argumentteja on kuultu jo tässä vaiheessa puheenjohtajakilpailua niin paljon, että pahaa tekee.

Asiallinen argumentointi on osalle suomalaista mediaa vaikeaa — varsinkin jos kyseessä on Erkki Tuomioja.

Jokainen voi käydä lukemassa Tuomiojan blogista, mitä hän oikeasti Aamulehdessä uutisoidulla Tali-Ihantala -heitollaan tarkoitti. Vinkkinä, Kalervo Kummola kerää raukkamaisia irtopisteitä. Tällaistako oikeasti sodan kokeneet arvostavat? Ei ole kai vaikea kuvitella reaktioita, jos SDP:n seuraava puheenjohtaja on Tuomioja.

Mistä tämä kaikki kertoo? Yksinkertaisesti siitä, että sosialidemokratiaa ja hyvinvointivaltiota vastustavat pelkäävät, että puolueen johtoon nousisi pitkästä aikaa aito ihmisyyttä puolustava sosialidemokraatti — ja vielä nykyajan vaatimukset huomioon ottava.

Tuomioja on nimenomaan pohjoismaisen hyvinvointimallin kiihkeä kannattaja. Siis sen mallin, jota Suomessa on ajettu alas hyvän aikaa.

Esimerkkinä onnistuneesta "sosialidemokratiasta" käytetään jotain Blairin Britanniaa. Kuka tahansa havaitsee, että tasapainoisimmat ja hyvinvoivimmat yhteiskunnat ovat muualla.

Pohjoismaiset hyvinvointivaltiot ovat maailman kärjessä lähes kaikilla mittareilla. Siitä ei vain puhuta, koska ne halutaan jostain syystä romuttaa. Ihmisten enemmistö ei sitä varmasti haluaisi — siksi se pitää tehdä peitellysti.

Uusliberalistit eivät käy avointa keskustelua. Puhutaan mieluummin siitä, että Suomen pitäisi pyrkiä johonkin epämääräiseen "länteen" — rivien välissä on ajatus hyvinvointivaltion purkamisesta. Pohjoismainen hyvinvointitraditio samastetaan halpamaisesti historiallisiin termeihin kuten "suomettuminen" tai jopa "neuvostomyönteisyys" — pelataan ihmisten mielikuvilla.

Karkeasti yleistäen demarit voi jakaa kolmeen eri siipeen. Hyvinvointivaltion onneksi kaikkein heikoimmilla on lipposlainen siipi. Heinäluoma taas edusti niin sanottua "ay-siipeä", jonka politiikka nousee pitkälti ammattiyhdistysliikkeen vaatimuksista käsin. Siksi se on jossain määrin jämähtänyttä laajapohjaista hyvinvointivaltiota ajavan tuomiojalaisen siiven mielestä. Monet kaikkein huonoimmassa asemassa olevat jäävät varjoon — esimerkiksi pätkätyöläiset.

Tuomioja sivalsi epäsuorasti "ay-siipeä" tästä heti vaalien jälkeen. Mediassa siitä ei toki rummutettu.

Erkki Tuomioja kun on sitä mieltä, että ammattiyhdistysliike on tärkeä osa hyvinvointivaltiota. Siihen ei vain pidä jäädä kiinni esimerkiksi pätkätyöläisistä puhuttaessa. Avarakatseisuus tulevaisuuden edessä onkin hänen suurin ongelmansa myös oman puolueen sisällä.

Tuomiojan sanoin sosialidemokratialla on paljon laajempi kannatus ihmisten keskuudessa kuin puolueen kannatus antaisi ymmärtää. Suomi on tässä suhteessa poikkeuksellinen Pohjoismaa.

Tämän vuoksi puolueen kannatuksenkin paras tae on aidon sosialidemokraattisen politiikan paluu.


Petteri Systä
filosofian yo.

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto