Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Ruuhkat piinaavat mielenterveyspalveluita

YTHS:n jonot ovat venyneet paikoin kuukausien mittaisiksi.

Yhä useampi mielenterveyttään epäilevä joutuu viikoiksi jonoon.
Yhä useampi mielenterveyttään epäilevä joutuu viikoiksi jonoon.

Tampereen YTHS:n mielenterveyspalveluiden käyttö on kasvanut muutaman viime vuoden aikana
40 prosenttia. Samaan aikaan jonot palveluihin ovat venähtäneet etenkin talvisin kuukausien mittaisiksi.

"Ensimmäiselle käynnilleen jonotti helmi-maaliskuussa enimmillään noin 150 asiakasta. Neuvontapsykologille pääsy kesti yli kaksi kuukautta. Nyt jonot ovat suunnilleen puolentoista kuukauden mittaisia, Tampereen YTHS:n vastaava psykiatri Pauli Tossavainen kertoo.

Ruuhkautumisen syynä on ennen kaikkea palveluiden kysynnän suuri kasvu. Kun vielä viisi vuotta sitten asiakkaita oli noin tuhat, nyt määrä on 1 400. Samaan aikaan YTHS:n henkilökuntaa on lisätty suhteessa asiakkaisiin huomattavasti vähemmän.

"Keskimääräisiä hoitojaksoja on jouduttu lyhentämään. Toisaalta pystymme ohjaamaan aiempaa enemmän asiakkaita Kelan korvaamaan psykoterapiaan", Tossavainen sanoo.


Mielenterveyspalveluiden kysyntä on kasvanut selvästi koko maassa. Yliopistoaikanaan noin 13 prosenttia opiskelijoista hakeutuu mielenterveyspalveluiden jonoon.

"Kuitenkin vain pieni osa jonottajista tarvitsisi kiireellistä apua, eikä jonottaminen ole kohtalokasta suurimmalle osalle. Päivystyksellistä ja kriisiapua tarvitsevat ohjaamme kaupungin palveluihin", Tossavainen muistuttaa.

Kasvaneet kävijämäärät selittyvät sekä lisääntyneillä ongelmilla että madaltuneella kynnyksellä hakea apua. Ruuhkia syntyy etenkin talvisin, jolloin on pimeää ja opiskelupaineet usein kasautuvat.

"Ongelmat ovat lisääntyneet 2000-luvulla ainakin siksi, että yhteiskunta vaatii jäseniltään entistä kovempaa kilpailua, johon kaikki eivät sopeudu", Tossavainen toteaa.


Tamyn väistyvä sosiaalipoliittinen sihteeri Niina Kiviaho pitää jonotilannetta kohtuuttomana. Tamy onkin vaatinut YTHS:n mielenterveyspalveluihin lisää määrärahoja.

"Niitä on valitettavan hankala saada, koska kesäisin jonoja ei juurikaan ole", Kiviaho harmittelee.

Jonojen odotetaan venyvän taas ensi talvena. Pientä parannusta saattaa kuitenkin tulla, sillä YTHS on saanut lisärahaa ostopalveluihin.

"Opiskelijat voivat myös itse vaikuttaa jonoihin käyttämällä vastaanottoaikansa tai perumalla sen heti kuultuaan esteestä", Tossavainen muistuttaa.

Kiviaho toivoo panostusta myös ongelmien ennaltaehkäisyyn.

"Opintojen ohjauksen ja tuutoroinnin lisääminen voisivat auttaa."


Olli Koikkalainen, teksti
Heini Ojala, kuva

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto