Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Oikeat ja väärät ylioppilaslehdet

Heti alkuun uutinen: Aviisista ei tule Tampereen ainoaa ylioppilaslehteä ainakaan vielä.

Tampereen yliopiston ja Tampereen teknillisen yliopiston ylioppilaskuntien suunnitelmat yhteisestä ylioppilaslehdestä kariutuivat, kun teekkarit päättivät tilata Anturi-lehden toimitustyön viestintätoimistolta. Yhteistyötä alettiin pohtia viime syksynä, koska Tampereen teknillinen yliopisto on vetäytymässä Anturista, joka on tähän asti ollut ylioppilaskunnan ja yliopiston yhteinen julkaisu.

Mielelläni näkisin Tampereella useampiakin ylioppilaslehtiä, mutta niukkojen resurssien vallitessa yhteistyö kahden ylioppilaskunnan kesken olisi voinut hyödyttää molempia. Yhteinen lehti olisi tuonut säästöjä ja lähentänyt kahden yliopiston opiskelijoita, joita jo nyt yhdistävät paitsi kaupunki myös Juvenes, Toas ja YO-talo. Yhteistyötään tiivistävät myös yliopistot.

Toimituksen näkökulmasta kahden ylioppilaskunnan huomioiminen yhdessä lehdessä olisi ollut haastavaa mutta kiinnostavaa ja ihan varmasti mahdollista.

Sääli, ettei sitä päästy kokeilemaan. Teekkareiden päätös valita viestintätoimiston tarjous yhteistyön sijaan on sikäli ymmärrettävä, että näin he saavat ihan oman lehden. Toivotan uudelle Anturille menestystä, mutta en suostu kutsumaan tilaustyönä tehtyä lehteä perinteiseksi ylioppilaslehdeksi.

Pelkään pahoin, että viestintätoimisto ei uskalla korottaa ääntään silloin, kun se saattaa suututtaa jonkun - ylioppilaskunnan edustajiston, yliopiston johdon tai mainostajat. Joskus se on kuitenkin tarpeen, jos haluaa tehdä riippumatonta journalismia. Viestintätoimistolle lehdenteko on viime kädessä kuitenkin bisnestä.

Samaan hengenvetoon täytyy kuitenkin todeta,
etteivät kaikki "oikeat" ylioppilaslehdetkään saa toimia pelkästään journalismin ehdoilla. Aina välillä kuulee tarinoita opiskelijapoliitikoista tai pääsihteereistä, jotka vaativat ennakkosensuuria tai yrittävät muuten puuttua lehden sisältöön.

Tamyssä toimittajille on annettu työrauha. Se kertoo hyvää koko ylioppilaskunnasta.


Tuomo Tamminen

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (4)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
  1. Trans-formerz (10.05.08, kello 23:57)

    Tammiselle sen verran tuosta tsydeemistä, että eihän teekkarit oikeasti edes HALUA mitään omaa lehteä. Heille riittää se, että he saavat kerran vuodessa känsäiseen käteensä vappulehden - sinä ainoana aikana kun on hiki otsassa aikaa ja vapaata ja halua sekä kännätä että lukea lehtiä. Vappulehtien sisältö kertoo siitä, mistä he haluavat lukea: alapäästä, viinasta ja etnisistä vähemmistöistä (pahaa). Insinöörien ei tarvitse avautua maailmalla/maailmalle, niin kauan kuin heidän umpiossa kehitetyillä kyvyillään on kysyntää. Mitä tulee noihin yliopistoa ja insinöörejä yhdistäviin laitoksiin, nekin ovat lähinnä yhteisiä opintososiaalisia etuuksia. Edelleenkin insinöörin bongaa ruokalasta sillä gägillä, että hän on ladannut lautasen täyteen perunaa kun taas pikku humanistitytöllä on yksi lehti edessään ja kaksi suolakurkkua. Olkoon se lehti sitten vaikka Aviisi, jossa asioista edelleen keskustellaan niiden oikeilla, puna-sini-vihreillä nimillä. Teekkareille on olemassa muita lehtiä - Tekniikka ja Talous - vaikka ei se varsinainen opiskelijalehti olekaan. Ja sitten Äpy, Tamppi ja Julkku.

  2. Hervannan asukki (11.05.08, kello 22:09)

    1. kommentista: Miksi ihmeessä aina täytyy kommentoida epäasialliseen tyyliin seikkoja, jotka eivät edes kuulu asiaan? Tuollainen argumentointi kertoo enemmän kirjoittajan ahdasmielisyydestä, kuin teekkarien luonteesta. Olen teekkari, sangen vihkiytynyt sellainen, mutta mielestäni minä ja rakkaat ystäväni emme ajattele pelkästään "alapää-, viina- ja rasismijuttuja". Emme myöskään halua hyökätä muiden opiskelijaryhmien kimppuun.

    En ole muualla törmännyt yhtä reiluun ja hauskaan opiskelijayhteisöön - ymmärrän toki, ettei se voi aueta samalla tavalla ulkopuoliselle. Tästä syystä olisin itsekin toivonut yhteistä ylioppilaskuntalehteä.

  3. Japa (11.05.08, kello 23:27)

    teekkarit ja humanistit on niin kuin kissat ja koirat... aina toistensa kimpussa. jos teekkareilla meneekin hyvin keskenään, niin kyllähän koirillakin menee hyvin keskenään, nenä kiinni pyllyssä toinen toista. sanoisin tuosta lehdestä, että "anturi" on sen verran kauhea ja puiseva nimi, että ei sitä voi laittaa aviisin viereen samana päivänä. siis anturi!? the medium is the message, or what? marshall mcluhan rules. anyway, sosiaalipoliisit, humanistit, psykat ja kauppislaiset eivät ole ystäviä keskenään, mutta ainakin ne asuu keskustassa, missä voi olla tai olla olematta yhteisöllinen.

  4. Repa (07.07.08, kello 15:14)

    Kannatin hervannan päässä lehtiyhteistyötä. Ylläolevat kommentit kuitenkin surukseni vahvistavat täällä velloneita epäilyksiä siitä, että yhteistyö olisi vaikeaa.

    Anturi oli TTY:n ja TTYY:n yhteinen lehti, mikä näkyi sen auttamatta kuivan informatiivisessa sisällössä. Toivottavasti (ja todennäköisesti) yliopiston kahleista irtautuminen muuttaa tätä. Esimerkiksi verkkolehti Studia Media on (kaikessa harrastelijamaisuudessaan) jo paljon rohkeampi TTY:n opiskelijoiden lehti.

    Kannattaa muistaa, ettemme läheskään kaikki ole Tamppikansaa... ettehän tekään kaikki ole naisia ylioppilaskunnan viroista syrjiviä vapaaboomareita :p

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto