Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Yhä useampi opiskelija nostaa asuntolainaa

Moni ostaa ensiasunnoksi jo talon tai ison osakkeen

Yhä useammalla nuorella aikuisella on asuntolainaa. 18-24-vuotiaista jo joka viides on ottanut lainaa omaa asuntoa varten. Tiedot selviävät Suomen pankkiyhdistyksen viime lokakuussa tekemästä kyselytutkimuksesta.

Asuntovelallisten nuorten osuus on kasvanut huomattavasti alle kahdessa vuodessa.

Keväällä 2004 haastatelluista 18-24-vuotiaista asuntovelallisia oli 12 prosenttia, syksyllä 2005 jo 19 prosenttia. Lainaa tämän ikäisillä on keskimäärin 67 000 euroa.

Kysely oli henkilökohtainen, eli pariskunnilla voi tulkita olevan tuplasti tämän verran lainaa. Opiskelijoiden lainanottoa ei ole erikseen selvitetty, mutta pankeista kerrotaan, että lainanottajat ovat yleensä opinnoissaan viimeisillään.

"Asuntolainan otto ei ole kovin yleistä, kun opiskelu on vielä täysipäiväistä, sillä tulot eivät yleensä siihen riitä", pankinjohtaja Mikko Hyttinen Osuuspankkikeskuksesta kertoo.

Jos opiskelija kuitenkin pystyy keräämään vakuudet lainaa varten esimerkiksi omalla työnteolla tai henkilötakaajilla, ongelmaa ei pankin puolesta yleensä ole. Opiskelijan status tai määräaikainen työsuhde eivät automaattisesti sulje ketään pois lainamarkkinoilta.

Velallisten määrän kasvaessa myös lainapääomat ovat kasvaneet.

"Aiemmin ajateltiin, että lainasta pitää päästä mahdollisimman pian eroon. Nykyisin osataan paremmin peilata, että lainanlyhennykset ovat asumisesta aiheutuva kulu siinä missä mikä tahansa muukin", pankinjohtaja Pekka Luukkanen Nordealta sanoo.

Lainapääoman kasvaessa myös laina-ajat ovat kasvaneet. Lainan keskimääräinen takaisinmaksuaika alle kaksi vuotta sitten lainaa ottaneilla oli viime vuonna 16 vuotta, kun se vielä 1998 oli 11 vuotta.

Myös pitkät, jopa 50 vuoden pituiset laina-ajat ovat vähitellen yleistymässä.

"Viisitoista vuotta sitten katsottiin, millainen asunto saadaan sillä rahalla, minkä pankki ystävällisesti myöntää. Sitten ostettiin yksiö tai pieni kaksio, joka piti parin vuoden päästä vaihtaa isompaan", Luukkanen muistelee.

"Nyt mietitään jo ensimmäiseksi asunnoksi sellaista, mihin voi perhettä perustaa."

Yksi syy asuntolainojen suosion kasvuun onkin asenteissa tapahtunut muutos: nuoret haluavat asua väljemmin kuin vanhempansa.

Harvaanasutussa Suomessa asunnot ovat edelleen eurooppalaisittain pieniä, minkä takia laina-ajatkin ovat olleet tähän asti selvästi eurooppalaista keskiarvoa lyhyempiä.

Lainanottoon on kannustanut myös matala korkotaso eli halpa raha. Vuoden euribor-korko, johon edelleen sidotaan lähes 70 prosenttia suomalaisten asuntolainoista, on matanut kolmen viime vuoden ajan reilussa kahdessa prosentissa. Vielä vuonna 2000 korkotaso pyöri viiden prosentin hujakoilla.

Asuntolainojen suosion kasvaessa ovat kasvaneet myös asuntojen hinnat. Vuosina 1997-2004 asuntojen hinnat kasvoivat Suomessa noin 50 prosenttia. Kasvukeskuksissa hintojen nousu on ollut vielä jyrkempää.

Tuomo Tamminen
| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto