Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Häikäisevä hymy saattaa viivästyä

Muutokset YTHS:n hammashoidossa voivat pitkittää jonoja keväällä

Kenenkään hampaat eivät jää YTHS:ssä keväälläkään hoitamatta. Opiskelija Anni Valovirran hampaiden kimpussa hammaslääkäri Marika Pihlaja (selin) ja hammashoitaja Marja-Liisa Kilpinen. Kuva: Laura Koivisto
Kenenkään hampaat eivät jää YTHS:ssä keväälläkään hoitamatta. Opiskelija Anni Valovirran hampaiden kimpussa hammaslääkäri Marika Pihlaja (selin) ja hammashoitaja Marja-Liisa Kilpinen. Kuva: Laura Koivisto

Kaikki perustutkinto-opiskelijat pääsivät vuodenvaihteessa samalle viivalle Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön hammashoidossa. Aikaisemmin ensimmäisen kuuden opiskeluvuoden perustutkinto-opiskelijoita suosittiin kauemmin opiskelleiden perustutkinto-opiskelijoiden kustannuksella.

Ennen uudistusta yli kuusi vuotta opiskelleet olivat oikeutettuja akuuttiin hoitoon. Jatko-opiskelijoilla oli ja on edelleen oikeus yhteen akuuttikäyntiin vaivaa kohti, mutta heidän hoitoonsa tulee syksyllä muutos.

Syyskuusta lähtien jatko-opiskelijat eivät enää kuulu YTHS:n suun terveydenhuollon piiriin, ja heidän YTHS:n terveydenhoitomaksunsa alenee 25 euroon. Maksu oikeuttaa edelleen YTHS:n mielenterveys- ja lääkäripalveluihin.

Kun kaikki Tampereen yliopiston ja teknillisen yliopiston perustutkinto- ja jatko-opiskelijat ovat oikeutettuja hoitoon ja akuuttiaikoihin, voi YTHS:n hammashuolto ruuhkautua kevään aikana.

Pisimmillään jonot saattavat venyä hoitotakuun maksimiin eli puoleen vuoteen. Tällä hetkellä varataan tutkimuksiin helmi-maaliskuun aikoja.

Suosiminen
laitonta

Uusi hammashoidon malli on kehitetty YTHS:n, Suomen ylioppilaskuntien liiton ja ylioppilaskuntien yhteistyönä. Parasta mahdollista vaihtoehtoa kartoitettiin kyselyillä.

Priorisointijärjestelmälle piti kehittää korvaava vaihtoehto, koska eduskunnan oikeusasiamies Riitta-Liisa Paunio totesi vuonna 2004 vähemmän aikaa opiskelleiden suosimisen lainvastaiseksi. Uusi, perustutkinto-opiskelijoiden tasaveroisuuteen tähtäävä järjestelmä edellytti potilaskunnan rajaamista muilla perusteilla.

"Vaihtoehtoja oli kolme: jatko-opiskelijat otetaan mukaan normaalisti, rajataan osittain pois tai rajataan kokonaan pois. Viimeinen vaihtoehto sai eniten kannatusta", kertoo Anne Lindfors, Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan sosiaalipoliittinen sihteeri.

Jatko-opiskelijoiden hoito-oikeus olisi edellyttänyt YTHS:n resurssien lisäämistä, josta olisi seurannut lasku kolmelle maksavalle taholle: kaupungille, Kelalle ja opiskelijoille.

YTHS on korostanut ennaltaehkäisevän hammashoidon etuja. Opiskelijoille tehdään henkilökohtainen hoitosuunnitelma ja arvioidaan yksilöllinen tutkimusväli ensimmäisellä tutkimuskerralla.

Tampereen YTHS:n ylihammaslääkäri Annukka Vuorisen mukaan priorisoinnin puuttuessa uusien opiskelijoiden tutkimukseen pääsy voi viivästyä, jolloin akuuttiaikojen kysyntä todennäköisesti lisääntyy ja ennaltaehkäisevän hoidon noudattaminen voi vaikeutua.

"Se, joka soittaa ensimmäisenä, saa ajan. Priorisoitaessa järjestelmällisen hoidon jatkuvuus oli turvatumpi", miettii Vuorinen.

Mikäli hammashuollon piiriin palaava vanhempi perustutkinto-opiskelija on laiminlyönyt hampaiden kotihoidon, voi tarkistuksessa paljastua ikäviä yllätyksiä.

Myöhemmin tehtävä korjaushoito vie usein enemmän aikaa ja rahaa kuin ajoissa tehty tai ehkäisevä hoito.

"Kotihoito on oleellinen osa hammashoitoa. Tärkeintä on huolellinen puhdistus, joten hammaslankaa ja fluorihammastahnaa pitäisi käyttää joka päivä. Eikä ksylitolipurkka tai -pastilli päivässä riitä reikien ehkäisemiseen, vaan ksylitolia pitäisi käyttää joka ruokailun jälkeen 3-5 minuuttia", Vuorinen muistuttaa.

"Vihloo, vihloo...
kun syön jääpaloja"

Jatko-opiskelija Jukka Viitalalle hammashoidon muutokset selvisivät YTHS:n ajanvarauksessa.

"On muutoksista varmasti jossakin tiedotettukin, mutta ei vain ole tullut luettua", Viitala tunnustaa.

Vielä kevään ajan hän voi hätätilassa käyttää YTHS:n hammashoitopalveluita, mutta syksyllä hän siirtyy muiden jatko-opiskelijoiden lailla kunnallisten tai yksityisten hammaslääkärien penkille hampaitaan näyttämään.

"Välillä on ollut vaikea saada aikoja YTHS:llä, mutta palvelu ja hoito ovat olleet ensiluokkaisia", Viitala kiittelee.

YTHS:llä on aina varalla akuuttiaikoja kiireellisille tapauksille. Esimerkiksi nopeasti äityneet viisaudenhampaat ja onnettomuuksissa syntyneet hammasvauriot hoidetaan akuuttiajoilla.

Ylihammaslääkäri Vuorinen painottaa, että järjestelmämuutoksenkin jälkeen akuuttiajat on tarkoitettu nimenomaan kiireisille ja kivuliaille tapauksille. Normaaliaikaa varatessaan opiskelijan ei kannata liioitella kipuja akuuttiajan toiveessa. Kipujen liioittelu paljastuu viimeistään hammaslääkärin penkillä ja "turhaan" käytetty akuuttiaika on pois aivan oikeasti kiireistä apua kaipaavalta.

"Eräs potilas pyysi pika-aikaa kovan vihlonnan vuoksi. Päästyään huoneeseen hän paljasti, että vihlonta tuntui jääpalojen syönnin yhteydessä."

Vuorinen painottaa, että YTHS tekee työnsä niin hyvin kuin mahdollista. Kaikki potilaat saavat tarvitsemaansa hoitoa, vaikka hoitoon pääsyä saattaakin joutua odottamaan.

Hän muistuttaa, että myös opiskelijat ovat osa toimivaa hammashoitojärjestelmää. On ehdottoman tärkeää, että potilas ilmoittaa, mikäli ei pääsekään paikalle. Peruutuksen voi tehdä puhelimella tai nettisivujen kautta.

"Vuosittain menee 4 kuukauden työpanos hukkaan, kun ihmiset eivät peruuta aikojaan. Tuhat 20 minuutin hoitoaikaa", laskee Vuorinen.

YTHS:n tilastojen mukaan noin puolet opiskelijoista käyttää hammashoitopalveluja. Viime vuonna hammashoidossa oli yli 18 000 käyntiä.

Laura Koivisto

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto