Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Mitä tehdä Niinistölle?

Presidentin vaalit menevät käsikirjoituksen mukaan. Oli selvää, että kokoomuksen Sauli Niinistö pesee ensimmäisellä kierroksella keskustan harmaan Matti Vanhasen. Yhtä arvattavissa oli, ettei vasemmiston Tarja Halonen ratkaise kisaa kertaheitolla.

Mitä tapahtuu seuraavaksi? No tiedättehän te. Kaksi viikkoa lehdet jauhavat Natosta, EU-pöydän kahdesta lautasesta ja presidentin valtaoikeuksista. Lopuksi Halonen voittaa.

Mielenkiintoisinta on, miten pressadebatit vaikuttavat ensi kevään eduskuntavaaleihin. Ainakin voi päätellä, että media nostaa yhdeksi suurimmista teemoista taas Naton. Vielä nyt kokoomuksen mies puhui eurooppalaisesta Natosta, mutta sitä ei tehne enää puheenjohtaja Jyrki Katainen. Nato mikä Nato. Halosen kanta on sama kuin Suomella: pidetään ovi raollaan ja katsellaan.

Kiintoisaa on myös seurata Niinistön urakehitystä. Hänelle uhkaa käydä kuin demarien ja keskustan entisille puheenjohtajille. Esko Aho ja Paavo Lipponen olivat suosionsa huipulla, kunnes niukat vaalitappiot sysäsivät miehet lähes unholaan. Ketä kiinnostavat Sitran yliasiamiehen tai eduskunnan puhemiehen mielipiteet?

Niinistöllä on työpaikka Luxemburgissa, mutta presidentin vaalit osoittivat, että talousmiehellä riittää intohimoja kotimaan politiikkaan. Ei ole ihme, jos Niinistö olisi jotenkin mukana kokoomuksen eduskuntavaalikampanjassa. Jos puolue voittaa, tuleeko hänestä taas ministeri?

Lehdissä on väläytetty (HS 17.1.), että Suomi olisi matkalla kohti kokoomuksen ja demarien vetämää kaksipuoluejärjestelmää. Aika paljon sanottu tilanteessa, jossa keskustalla on maassa suurin valta.

Pääministeri Vanhasen kurssi on laskussa, mutta siitä on ennenaikaista päätellä yhtään mitään. Hänen kanssaan samoihin väittelyihin astelevat Eero Heinäluoma (sd) ja Katainen. Jotenkin tuntuu, että Niinistön taustatuelle on kysyntää.

Juha Honkonen
päätoimittaja
juha.honkonen@uta.fi

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto