Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Olipa kerran dvd

Olipa kerran ihminen (1978). Kuusi levyä, 26 jaksoa. Kesto 13 tuntia. Olipa kerran elämä (1986). Kuusi levyä, 26 jaksoa. Kesto 13 tuntia.

Useilla dvd-bokseilla on lähinnä dokumenttiarvoa: formaatti on herättänyt henkiin monia jo kuopattuja sarjoja. Lapsuuden suosikit pakataan koreisiin laatikoihin ja hinnoitellaan sen mukaisesti. Nostalgiatripeistä maksetaan kritiikittömästi ylihintaa.

Jokainen 80-luvulla taapertanut ipana muistaa sarjat Olipa kerran ihminen ja Olipa kerran elämä. Albert Barillén lastenohjelman muotoon naamioidut opetusfilmit olivat kiehtovia, värikkäitä ja harvinaisen mieleenpainuvia. Nykyajan lapsille sarjat epäilemättä ovat tuskastuttavan hidastempoisia ja pitkäpiimäisiä. Kulttuurievoluutio on tehnyt tehtävänsä.

Olipa kerran ihminen esittelee historiaa neandertalin ihmisestä aina 1900-luvulle asti hyvin eurosentrisesti. Olipa kerran elämä sen sijaan tarkastelee elämän edellytyksiä ihmisruumiin sisältä käsin. Ranskalaisella pitkäjänteisyydellä (ja -veteisyydellä) tuotetut sarjat edustivat aikanaan silmät päästä pudottavaa animaatiotaidetta. Digitaalitekniikka on parin vuosikymmenen aikana kehittynyt roimasti. Vaikka sarjojen piirrostyyli ja animaatio on kömpelöä, ne palvelevat tarkoitusta. Eihän näitä kukaan pelkästään taiteellisin perustein katso.

Viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana lääketieteessä ja historiantutkimuksessa on tapahtunut muutoksia. Suurten linjojen sijaan keskitytään enemmän pieniin ilmiöihin ja aiemmin tutkimuksen jalkoihin jääneisiin alueisiin.

Tutkimuksen siirtyminen makrotasolta mikrotasolle on tuottanut paljon uutta tietoa. Tähän nähden Olipa kerran -sarjat eivät ole kestäneet aikaansa aivan moitteettomasti.

Historiantutkimuksessa suurten tapahtumien rinnalle on tullut arjen ja vähemmistöön jääneiden tapahtumien tutkimus.

On ymmärrettävää, että Olipa kerran ihmisen kaltaisessa 13 tunnin läpileikkauksessa ihmiskunnan historiaan täytyy keskittyä maailmanhistoriallisesti "merkittäviin" tapauksiin, mikä ei tee oikeutta kaikille historiallisille aikakausille ja kansoille.

Uskon kovasti, että Olipa kerran -sarjoilla on puutteistaan huolimatta kerrottavaa nykypäivän silkohapsille. Itsellänikään ei lapsena ollut vaikeuksia innostua samaan aikaan sekä hidastempoisesta Olipa kerran elämästä että joka pojan metallifantasiasta, Transformerseista.

Se oli ihanaa aikaa.

Ilkka Pernu
| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto