Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Mewejä, pissiksiä vai tavallisia nuoria?

Aviisi meni pahamaineiseen Tesomaan notkumaan ja ottamaan nykyteineistä selvää

Joonas Vainio (edessä), Alexander Lampola (takana) ja Teemu Kilpinen viettivät ruokavälituntia Tesoman koululla. Kuva: Juha Honkonen
Joonas Vainio (edessä), Alexander Lampola (takana) ja Teemu Kilpinen viettivät ruokavälituntia Tesoman koululla. Kuva: Juha Honkonen

Tesoman koulussa vietetään ruokavälituntia. Tarkoitus on saada yläasteikäiset kertomaan elämästään. Haluan vertailla nuorten elämää omiin muistoihini.

Yläasteikäiset ovat herttaisia. He ujostelevat kameraa, piiloutuen hyllyjen ja pylväiden taakse. Punastelevat finninaamat vilistävät paikalta muistiinpanovälineet nähtyään. He tökkivät toisiaan ja kertovat, ketä heidän mielestään olisi paras haastatella. Lopulta kaksi rohkeinta tyttöä, kahdeksasluokkalaiset Miia Mäkinen ja Piia Heinisaari suostuvat juttusille.

Tytöt eivät ole aikaisemmin kuulleet sukupolvimääritelmistä. Annan heidän tutustua ensin vaihtoehtoihinsa. He käyvät kategorioita läpi, vilkuillen epäilevän näköisinä toisiinsa.

"En mä sovi mihinkään näistä", Piia toteaa luettuaan testin määritelmät. Myös Miia osoittaa olevansa samaa mieltä puistelemalla päätään.

Päällepäin neitokaiset muistuttavat jotain kuluttavan Y-sukupolven ja pissaliisojen väliltä. Y-sukupolveen viittaa ensinnäkin se, että tytöillä on jalassaan muoti-farkut. Miia ilmoittaa omistavansa farkkuja kymmenen paria. Piia sanoo vaatekaapistaan löytyvän neljät ehjät housut. Jalassaan olevien farkkujen merkit he osaavat kertoa oitis.

Selviää, että lähes kaikilla teineillä on nykyään kännykät. Tytöt pitävät puhelimiaan päällä koko ajan. "Meidät tavoittaa yölläkin", he vannovat. Oppitunneilla lähetellään tekstiviestejä salaa. Puhelinta ei nimittäin ole lupaa ottaa kouluaikana esille. Piialle sähköinen viestintä on muutenkin läheistä. Hän irkkaa. Sen kautta hänellä on kavereita, joita ei ole koskaan tavannut kasvotusten.

Mediassa väitetään, että nuoret syövät ulkona jatkuvasti. Miia ja Piia sanovat syövänsä ulkona vain jonkin verran. Sitä paitsi nämä martat osaavat tehdä ruokaa. Piian bravuuri on paistetut lätyt. Miia sanoo kokanneensa viimeksi makaronia.

Koulun jälkeisestä tulevaisuudesta tytöille on kehittynyt jo selkeä kuva, vaikka taustatietojen mukaan nuorten pitäisi olla täysin tuuliajolla. Molemmat pitävät varteenotettavana vaihtoehtona perheen perustamista ja esikaupungissa asumista, Kalevankankaan hautausmaahan asti. Tytöille on muodostunut käsitys myös tulevista ammateistaan. Miia pyrkii sairaanhoitajaksi. Piia puolestaan haluaisi kovasti parturi-kampaajaksi.

Vaikka yhteiskuntamme pyrkii kohti parempaa elintasoa, nuorten lisääntyvästä rahankäytöstä on jatkuva huoli. Nämä neidot kertovat laittavansa rahaa vaatteisiin, mutta kuluttavat sitä myös kulttuuriin, kuten elokuvissa käymiseen. Miia saa vanhemmiltaan kuukausittain rahaa 70 euroa. Piia sanoo saavansa vähintään 25 euroa kuussa, joskus enemmän.

Biljardia
nuokulla

Illalla tapaan Tesoman nuorisokeskuksessa erityisluokkalaiset Joni Vainion ja Jesse Juvelan. He pelaavat biljardia. On aika ottaa kysymykset esille, mutta ensin kaverit pitää rökittää pelissä.

Kun voitot ovat 3-0, Joni ryhtyy vastailemaan kysymyksiin. Ainoa kouluaine, josta hän sanoo pitävänsä, on musiikki, mutta erityisopetuksessa sitä ei järjestetä. Joni kertoo ihailevansa Children of Bodomin nokkamiestä, Alexi Laihoa.

"Hän on niin kone soittamaan kitaraa, ja muutenkin hyvä jätkä, koska juo viskiä ja vetää röökiä."

Laiholla oli tunnetusti rankka nuoruus, koulu ei miehelle juuri maistunut. Jonilla on myös oma bändi, jossa hän soittaa bassoa.

Haaveammatistaan Jonilla ei ole tarkkaa kuvaa.

"Pitäisin sellaisesta työstä, jonne voisi mennä milloin huvittaa. Kuitenkin uskon, että tulevat työt tulevat olemaan tylsiä."

Tärkeimmät arvot ovat hänelle ovat ruoka, koti ja vanhemmat. Nuorimies kehuu äitiään, joka kuulemma ymmärtää häntä. Eri mieltä he ovat vain siivouksesta.

"En varmana siivoa, kun äiti käskee. Siivoan silloin kun kerkiän."

Joni ei halua tulevaisuudessa naimisiin.

"On niin paljon menoja. Olen nääs liikemies. Jos menen naimisiin, avioero olisi todennäköistä, koska olen rasittava."

Kuvaukset nykynuorisosta eivät tätä miestä liikuta. "Räppärit ovat pellejä ja fritsuista ei ole mitään hyötyä. Lempijuomani on kossu, eikä mikään siideri", hän sanoo.

Joni kertoo, ettei itse seuraa trendejä. Hän kuvailee pukeutuvansa aivan tavalliseksi. Testaan hänen sinistä pilottitakkia. Saisin sen itselleni kahdellakymmenellä eurolla, mutta lopulta kaupat jäävät tekemättä.

Nuorisokeskuksessa
osallistutaan

Yläkerrassa teinejä vilistää huoneiden ovista sisään ja ulos. Heillä tuntuu riittävän puuhaa. Tilasta löytyy biljardihuoneen lisäksi muun muassa elokuvateatteri ja sählykenttä.

Juttelen nuoriso-ohjaaja Vesa Rasi-Koskisen kanssa. Tietovisa on juuri päättynyt, joten hänellä on aikaa esitellä paikkoja ja rupatella keskuksen toiminnasta.

Hän päätyy päivittelemään viimeaikaisia lehtikirjoituksia, joissa on kyseenalaistettu nuorisotilojen tarpeellisuus.

"Täällä nuoret saavat osallistua, esimerkiksi meidän matkahankkeeseen. Viimeksi tehtiin matka Baltian maihin. Rahan kasaan saaminen vaatii paljon puuhastelua. Nuoret pesivät ikkunoita, paketoivat joululahjoja ja järjestivät tapahtumia."

Rasi-Koskisen mielestä nuorisossa ei ole tapahtunut valtavia muutoksia hänen uransa aikana.

"Nykyään heillä on enemmän rahaa," hän vertaa.

"Lisäksi lapsista havainnoidaan entistä enemmän erilaisuutta. Vilkasta tai hiljaista käytöstä pidetään herkästi ongelmallisena."

Yleistävät määritelmät teini-sukupolvesta osuvat osittain oikeaan tapaamieni nuorten kohdalla. Kuitenkaan niistä ei ole juuri tarjoamaan vastauksia siihen, mitä nykynuoriso tekee niin radikaalisti toisin, että aiheesta pitää paasata.

Vaikka alle kahdeksantoistavuotiailla ei ole vielä samanlaisia vapauksia kuin aikuisilla, nuorisokulttuurin kirjavuutta aliarvioidaan rajusti. Tapaamani teinit eivät olleet harmaata massaa pukeutumisessaan, eivätkä todellakaan ajatusmaailmaltaan.

Juho-Heikki Matilainen
| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (1)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
  1. Kraak (24.05.09, kello 17:55)

    Anteeksi,mutta mikä on Mewe?
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto