Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Presidentinvaaleista tosi-tv-ohjelma

Presidentinvaalit eivät sytytä televisionkatsojia. Viikolla 51 Ylen ykkösen Kotikatu ja Antiikkia, antiikkia: New Yorkissa olivat katsotumpia ohjelmia kuin saman kanavan Vaalit 2006.

Vaaliohjelma onnistui naulitsemaan sohvalle vain 186 000 silmäparia enemmän kuin Big Brother -finaali. Eikä Big Brother -kanava Subtv edes näy koko maassa.

Menneinä vuosina on jo useampaan kertaan nähty, että huimien katsojalukujen lisäksi kotimainen tosi-tv nostaa esille puheenaiheita, kiinnostaa, innostaa ja saa ihmiset tarttumaan puhelimeen.

- - -

Voisiko presidentinvaalit ja tosi-tv:n vetovoiman yhdistää? Presidenttikamppailussahan on päähenkilöt, juoni ja loppuhuipentuma. Miksei presidentinvaaleja voisi toteuttaa vaikkapa Big Brother -konseptilla? Kisa alkaisi ehdokkaaksi julistautumisesta ja loppuisi vaalituloksen julkistamiseen.

Ohjelma toimisi samalla periaatteella kuin Big Brother: Viimeisenä talosta ulos äänestetty olisi voittaja ja uusi tasavallan presidentti.

Talossa presidenttiehdokkaat olisivat täysin ulkomaailmasta eristettyjä ja omillaan, ilman avustajia ja neuvonantajia. Televisiossa kaiken kansan edessä olisikin oiva tilaisuus testata ehdokkaiden tietoja, etiikkaa ja moraalia.

Erilaisilla tehtävillä voitaisiin selvittää, miten ehdokkaat eri tilanteissa toimisivat. Mitä tekisit, jos tuore pääministeri joutuisikin pian eduskuntavaalien jälkeen eroamaan? Mitä haluaisit sanoa Yhdysvaltain presidentille?

Viikkotehtävissä voitaisiin punnita kykyä kompromisseihin ja yhteistyöhön. Miten ehdokkaat yhdessä ratkaisisivat kasvihuoneilmiön? Entä Suomen Nato-kysymyksen?

Kieltämättä myös ajatus päiväkirjahuoneesta tuntuu kutkuttavalta. Siellä ehdokkaat vuorotellen pääsisivät vetoamaan äänestäjiinsä, lähettämään terveisiä, valittelemaan koti-ikäväänsä tai sitä, miten yksi on suursyömäri ja yksi ei koskaan siivoa.

- - -

Presidentinvaalit ovat puhtaasti henkilövaalit, joissa ehdokkaan persoona monesti jyrää asiat. Kun asetelma on tämä, on vaalien vieminen tosi-tv-formaattiin koko ruljanssille looginen päätepiste.

Todellisuudessahan moni äänestäjä tietää tälläkin hetkellä paremmin, mitä ehdokkaiden yksityiselämään kuuluu, kuin mitkä ehdokkaiden kannat perustuslakimuutosehdotukseen ovat. Mediasirkus pyörii täysillä jo nyt, tosi-tv antaisi sille vain lisää vauhtia.

Presidenttiehdokkaat saisivat julkisuutta 24/7 ja Suomen kansa kerrankin asiallista viihdettä. Vaali- eli finaalipäivää maltettaisiin tuskin odottaa.

Kilpailijoiden puolesta muodostettaisiin kansanliikkeitä, ja äänestysprosentti kipuaisi entistä korkeammalle. Samalla säästyttäisiin puheilta siitä, pitäisikö nettiäänestäminen sallia, vaalien ajankohtaa siirtää tai kehotus äänestämisestä kirjata ihan lakiin asti.

Mirva Tuusa

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (1)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
  1. AnttiKorhonen (09.08.11, kello 20:42)

    Vaalit varmaan saisi enemmän äänestäjiä liikkeelle, jos ne todella olisivat tosi tv:tä. Ja äänestys SMS:llä! Ja kuitenkin kyseessä on todella tärkeä päätös, täällä esimerkiksi hyvä listaus siitä mitä on vaakalaudalla:

    sites.google.com/site/pre...
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto