Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Lääketieteellinen tiedekunta uhkaa hajota kahtia

Kaupin kampuksella pohditaan erillislaitosten asemaa

Lääketieteellisen teknologian instituutti (IMT) on esittänyt halukkuutensa kehittää yliopiston hallintorakennetta. IMT:n mukaan tutkimuksen teko lääketieteellisen tiedekunnan hallinnon alaisuudessa on vaikeaa.

Instituutti kokee olevansa varsin näkymätön yliopistohallinnossa. Radikaalein ratkaisu olisi yksikön irrottautuminen omaksi tiedekunnakseen, jolloin IMT saisi huomattavasti enemmän edustusta hallinnossa.

Instituutti pitää ensisijaisina vaihtoehtoina tutkintohallinto-oikeuden myöntämistä IMT:lle ja biotieteellisen tiedekunnan perustamista Tampereen yliopistoon.

Oma tutkintohallinto lisäisi instituutin mukaan tehokkuutta ja mahdollistaisi tutkintojen myöntämisen perusteiden kehittämisen.

IMT kokeekin, ettei lääketieteellinen tiedekunta tue luonnontieteellisen tutkimuksen tekemistä. Tiedekunnan nähdään myös rajoittavan tutkimuksen tekemistä tohtoritasolla.

Rakenneuudistuksen puheeksi ottanut Lääketieteellisen teknologian instituutin johtaja Olli Silvennoinen ei halunnut kommentoida Aviisille asiaa enempää:

"Olen tainnut herättää jo tarpeeksi keskustelua."

Työryhmä miettii
ratkaisua

Maanantaisessa kokouksessa päätettiin asettaa työryhmä pohtimaan, mikä olisi paras ja tehokkain ratkaisu esillä olevaan ongelmaan. Silvennoinen toteaa, että työryhmään on otettava yliopiston hallintoa ymmärtävä henkilö mukaan.

Lääketieteellisen tiedekunnan dekaanin Pertti Kirkisen mukaan pohdittavana ovat kahdenlaiset kysymykset. Toisaalta yrityksenä on löytää joustoa byrokraattisiin koukeroihin, toisaalta selvitettävänä on luonnontieteellisen tutkimuksen asema Tampereen yliopistossa.

"Lääkärinä olen sitä mieltä, että olisi loistavaa, jos luonnontieteellistä tutkimusta saataisiin Tampereelle, mutta olen erittäin pessimistinen siitä, kuinka valtakunnan korkeakoulupolitiikassa suhtaudutaan asiaan."

Tampereen ylioppilaskunnan koulutuspoliittinen sihteeri Pasi Rautanen ymmärtää IMT:n halukkuuden kehittää tiedekunnan rakennetta.

"IMT:ssa tehdään kovaa tutkimusta, jolloin mukana on myös runsaasti rahaa. Siellä saatetaan kokea tiedekunnan rajoittavan rahavirtojen liikkumista."

Rautanen ei kuitenkaan usko uuden tiedekunnan perustamisen olevan itsestään selvä vaihtoehto.

"Yhden tiedekunnan perustaminen on ongelmallinen ratkaisu. Se toisi yliopistohallintoon heti kolme henkilöä lisää."

Hankala
tiedekuntarakenne

Kansainvälisesti kilpailukykyinen tutkimus on IMT:n valtti. Maailmanlaajuisesti huomiota saanut solu- ja kudosteknologiakeskus Regea oli alun perin IMT:n tutkimusprojekti. Yksiköt tekevät myös nykyään paljon yhteistyötä keskenään.

Lääketieteellisen tiedekunnan hankala rakenne on herättänyt keskustelua: tiedekunta on erillislaitoksineen yksi Tampereen yliopiston monimutkaisimmista.

Kirkinen on valmis keskustelemaan siitä, kuinka byrokratisiin koukeroihin saataisiin lisää joustavuutta.

Regean johtajan Riitta Suurosen mukaan biotieteellisen tiedekunnan perustaminen Tampereelle olisi järkevää.

"Pienempi, samansuuntaiseen tutkimukseen suuntautunut yksikkö saattaisi toimia joustavammin ja tehokkaammin."

Terveystieteen laitos on IMT:n tapaan monitieteellinen erillislaitos lääketieteellisen tiedekunnan hallinnon alaisuudessa.

Terveystieteen laitoksen johtaja Pekka Rissasen mukaan tiedekunta palvelee laitosta hyvin.

"Olemme opetelleet elämään erillislaitoksena jo kymmenen vuotta. Hyvin viihdytään näinkin. Osallistutaan kyllä keskusteluun, sillä aina on mahdollista tehdä asioita paremmin."

Lääketieteellisen tiedekunnan tulevaisuudesta päätetään kevään aikana.

Ilkka Pernu
| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto