Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Elämä haltuun 2006

Uusi vuosi, uusi kalenteri. Uuden stressinluontivehkeen löytäminen ei ollut nytkään helppoa. Kirjakaupan hyllyt notkuivat erinäköisiä kokoelmia vuoden 2006 päivistä. Etsin muistilehtiönkokoista, johon saa kynän kiinni ja jossa on kylliksi tilaa muistiinpanoille. Löysinkin sellaisen, mutta samalla löysin jotain ihmeellistä.

Uusi Krono-kalenterini näyttää aivan tavalliselta. Siinä on mustat nahantuntuiset kannet ja vuoden jokÂ’ikinen vuorokausi. Nimipäivät, juhlapyhät ja kaikki. Plus se ihmejuttu, josta kerron kohta.

Kalenteri tuntuu syvemmänkin tutkinnan jälkeen luotettavuuden huipentumalta. Kaikki on mietitty tarkkaan ja toteutettu korrektisti. Ei virheitä, ei liikaa luovuutta, onhan kyseessä tärkeä asia. Ajanhallintaväline.

Kun olin silmäillyt päätuotteet, siirryin ekstroihin. Kaksi tyylikkäänharmaata vihkosta, joista toisesta oli sivukaupalla muistiinpanotilaa. Hienoa. Toiseen taas oli sisällytetty koko elämä.

- - -

Kolmekymmentä sivua otsikolla Ajanhallinnasta elämänhallintaan. Kiinnostuin vihkosta välittömästi. En ole koskaan harkinnutkaan meneväni millekään elämänhallintakurssille, mutta ehkä minun pitäisi. On ollut stressiä ja kaikenlaista.

Tuotteesta ei käynyt ilmi, millainen tausta on elämänhallintaohjeitteni kirjoittajalla, Jouko H. Nissisellä. Internetissä hän kuitenkin kertoo teoksestaan: "Kun kiitettävin arvosanoin kadettikoulun ja kapteenikurssin suorittanut upseeri aloittaa yrittäjänä, voi hyvin arvata, että strategiat on valittu ja voimavarat kohdistettu oikein."

Katsotaanpa, millaista elämänhallintaa tarjoaa eläkkeelle siirtynyt kapiainen. Heti sisäkannessa hän pohtii, "voisiko materialistuvassa ja mekanisoituvassa maailmassamme etsijän matka olla sydämen taitolento uuden ajan aamunkoittoon; järjenviisaudesta sydämenviisauteen?". Tämä ei voi olla kuin hyvää kamaa, ajattelen.

Paljastuu, että kirjailija-majuri on saanut idean elämänhallinnan kokonaishahmottamiseen havajilaisesta kansanperinteestä. Mieleeni tulevat kuvat huolettomista hula-hula-ihmisistä. Sopii minulle!

- - -

Elämän poppamies pääsee asiaan. Työskentelyrauhan saavuttamiseksi hän suosittelee opettamaan sihteerille lauseen "esimies on tällä hetkellä varattu, haluatko että häiritsen häntä vai pyydänkö häntä soittamaan". Hyvä neuvo - pitäisiköhän palkata sihteeri?

Itsellekin tulee kuulemma antaa ohjeita, kuten "meditoin joka aamu keskitetysti vähintään puoli tuntia omassa keitaassani" ja "älä vertaile omia aikaansaannoksiasi toisiin, aivosi eivät siitä tykkää".

Kalenteriprofeetta peräänkuuluttaa mielikuvittelua. "Mieli on elämämme avain. Mieli toimii parhaiten mielikuvien avulla. -- Aivot välittävät ne lihaksille, jotka alkavat toimia. Jos onnistumme näiden mielikuvien taakse saamaan Â’piilotajuntamme hevosvoimatÂ’, saamme aikaan mahtavia haluamiamme muutoksia."

Elä tunteella, voisi kai kiteyttää kirjoittajan ajatukset. Hän yrittää selittää sanomaansa anatomian avulla: "Sydämessämme tapahtuu luonteen kasvatus. Se välittyy aivoille. Puhutaan sydämen viisaudesta. Tunne luo tilaisuudet ja halun. Kehittyvä mielemme tekee synteesiä eri tilanteissa ohjatessamme elämäämme." Hmm.

Paha väittää vastaan. Olen syventynyt hämmentyneenä uuteen kalenteriini jo tunteja.

Kun astelin kirjakauppaan, luulin hankkivani ajanhallintakapistusta. Sainkin mystisen elämänhallintavehkeen. Siitä on hyvä aloittaa yllätysten vuotta.

Juha Honkonen
| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto