Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Ai sä et uskalla?

Lennä Pääkkösen Jasper, lennä.
Lennä Pääkkösen Jasper, lennä.

Matti (Suomi 2006). Ohjaaja Aleksi Mäkelä. Pääosissa Jasper Pääkkönen, Peter Franzén, Elina Hietala, Elina Knihtilä, Juha Veijonen. Kesto 130 min.

"Että sellainen leffa Suomen toiseksi parhaasta mäkihyppääjästä ja säälittävimmästä ihmisestä."

"Mun mielestä toi oli ihan rehellinen kuvaus Nykäsestä. Mä tykkäsin elokuvasta aika paljon."

"Musta leffa ei ollut rehellinen, sillä siinä näytettiin Matista oikeastaan vain huonot puolet. Niistä taas on kirjoitettu lehdissä paljon. Elokuvassa ei päästy lööppejä syvemmälle."

"Tulihan siinä se, ettei Nykänen ollut omasta mielestään rohkea eikä miehen mittainen. Hän veti paljon viinaa ja totteli kavereita, vaikka tiesi, ettei se ole hänelle hyväksi. Lopulta Matti, omien sanojensa mukaan, kasvoi mieheksi."

"Hän kasvoi alkoholisoituneesta ja helposti höynäytettävästä pojasta alkoholisoituneeksi ja helposti höynäytettäväksi mieheksi."

"Niin..."

"Oli elokuvassa hyvääkin. Siinä oli oikeasti hauskoja kohtauksia - sai hörähdellä - ja näyttelijät vetivät hommansa hienosti. Ensimmäinen kelpo suoritus Jasper Pääkköseltä. Peter Franzén oli ärsyttävä tyyppi - niin kuin hänen pitikin olla."

"Ei ollut liian jäykkää meininkiä, mihin Suomi-leffoissa usein sorrutaan. Asiat menivät lupsakkaasti eteenpäin, ja elokuva oli leikattu hyvin. Mä tykkäsin niistä fläsäreistä."

"Niin niistä, jotka edelsivät Matin takaumia. Elokuvassa oli sikäli erikoinen rakenne, että takaumat veivät 1980- ja 1990-luvuilta tulevaisuuteen 2000-luvulle. Se oli minusta outoa, ja niin tehtiin liian usein. Koko leffan rakenne repeili."

"Ehkä jos ei tuntisi tarinaa, mutta Matinhan tuntevat kaikki suomalaiset. Ulkomaalaisille rakenne voi olla outo."

"Luulen, että Matti kiinnostaa ulkomailla. Kävin Torontossa, ja siellä ihmiset innostuivat kuullessaan Nykäsestä kertovasta elokuvasta, vaikkeivät kanukit mitään mäkihyppykansaa olekaan."

"Mun mielestä elokuva täyttää kansainvälisetkin kriteerit. Ihan hyvä vientituote."

"Matti on tehty tyylipuhtaasti suurille katsojajoukoille. Tuottaja Markus Selin ja ohjaaja Aleksi Mäkelä osaavat kyllä tehdä populaareja ja hyvin myyviä leffoja. Itse en vain niistä pidä. Ne eivät ärsytä, mutteivät ne järisyttäviä elokuvakokemuksiakaan ole."

"Ehkä sä olet oikeassa, mutta kuinka taiteellisen elokuvan Nykäsestä olisi voinut tehdä? Olisko Jouko Turkka saanut paremman?"

"Olisi mielenkiintoista nähdä, millainen olisi esimerkiksi Klaus Härön Matti. Ehkä on kuitenkin parempi, että hän ei sitä tee. Tässä elokuvassa mätti paitsi ohjaus, myös käsikirjoitus. Rakenteen lisäksi ärsytti liika nykäsismien käyttö. Niitä viljeltiin mukaan vähän väkisinkin."

"Sanottiinkohan niitä edes oikeissa tilanteissa?"

"Veikkaan, ettei. Katsojat ottavat varmaan muutenkin tarinan aika todesta. Päähenkilöstä jää tosi ruma kuva."

"Elokuva olisi sitten pitänyt tehdä ihan toisesta henkilöstä."

"Matin lapsuudesta ja nuoruudesta olisi voinut ammentaa syvyyttä. Montako kouraa annat?"

"Leffassa oli hyvä flow, sitä ei ollut tylsä katsoa. Annan neljä."

"Mä taas annan kaksi, joten keskiarvoksihan tulee kolme."

Juha Honkonen
Juho-Heikki Matilainen

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto