Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Huume nimeltä rakkaus


Oletko vastarakastunut, mutta epävarma tunteidesi lujuudesta? Mene aivojen toiminnallisiin magneettikuvauksiin.

"Rakastuminen saa aikaan voimakkaita fysiologisia reaktioita, jotka näkyvät hormonimittauksissa ja aivokuvauksissa", psykiatri Timo Partonen Kansanterveyslaitokselta kertoo.

Rakastumisella on siis henkisen puolensa lisäksi vahva fyysinen puolensa, jota ei voi itse omalla päätöksellään sammuttaa, mutta ei myöskään synnyttää. Kaikki eivät rakastu koskaan, ja tunteen voimakkuus vaihtelee voimakkaasti.

"Elimistö tukee ihmisen itsessään tunnistamaa rakastumisen tunnetta. Jos fysiologinen reaktio ei etene, niin kuin ihastunut toivoisi, hän voi kokea koko tunteen pelkkänä häivähdyksenä. Suhteen onnistumistodennäköisyys heikkenee, jos fyysiset oireet ovat liian vaimeita."


Rakastuneen aivot eivät masennu

Rakastuminen sekoittaa aivot varsin perinpohjaisesti. Rakastuneen aivoissa aktivoituvat pihtipoimu ja aivosaari, joiden toiminnan ansiosta vieraat kasvot alkavat viehättää. Myös empatia lisääntyy.

"Vieraiden kasvojen viehätys laajentaa sitä kirjoa, kehen voi rakastua. Yleensä rakastumisen kohde on suhteellisen vieras."

Pelkoa, surua ja vihaa säätelevän mantelitumakkeen toiminta puolestaan laantuu.

"Rakastunut ei juurikaan koe negatiivisia tunteita. Tässä on se huono puoli, että tunnepohjainen oppiminen voi olla heikkoa eli edellisten suhteiden virheistä ei opita."

Aivokuorukka, häntätumake ja prefrontaalisen aivokuoren oikea puoli aktivoituvat.

"Rakastunut kokee mielihyvää, eikä kovin helposti masennusta. Hänen huomionsa kohdentuu puolisoon, eikä niinkään muihin ihmisiin."


Rakastunut stressaa, eikä opi

Rakastuneen hormonimittauksissa näkyy selkeä kortisolin eli stressihormonin nousu. Vastarakastunut ei saa välttämättä unta muttei toisaalta tarvitsekaan kovin paljon unta ylivirittyneessä tilassaan.

"Naisilla stressireaktio on voimakkaampi kuin miehillä, eli naisilla kortisolin määrä nousee 41 prosenttia, miehillä puolestaan 36 prosenttia."

Naiset ja miehet alkavat muistuttaa toisiaan rakastuessaan.

"Naisilla testosteronipitoisuus nousee kaksinkertaiseksi, kun taas miehillä miessukuhormoni vähenee 40 prosenttia. Testosteroni lisää naisten tavoitehakuisuutta parisuhteen muodostamisessa. Mies puolestaan sopeutuu ja sitoutuu paremmin parisuhteeseen, kun miessukuhormonin määrä laskee."

Rakastuneen kehoon ryöpsähtelee huumeiden kaltaisia mielihyvähormoneja serotoniinia ja dopamiinia sekä seksuaalista halua lisäävää noradrenaliinia.

"Rakastuneen aivokuvien ja hormonien muutokset ovat samansuuntaisia kuin maanis-depressiivisessä mielisairaudessa, kun ihmisellä on maaninen vaihe menossa eli hän kokee mielialansa poikkeuksellisen korkeaksi. Samoin vastasynnyttäneillä äideillä aivokuvat voivat näyttää samalta", Partonen kertoo.

Morfiinin kaltaiset opioidit lisääntyvät rakastuessa selkeästi.

"Opioidit vahvistavat dopamiinin vaikutuksia. Niiden yhteisvaikutus on euforia eli puhdas riemu."


Rakkausnarkkarit lentävät kukasta kukkaan

Dopamiinia voi olla elimistössä myös liikaa, mikä aiheuttaa harhaluuloja ja sitä kautta sairaalloista mustasukkaisuutta ja pahimmillaan väkivaltaa.

"Samankaltaisia harhaluuloja voi olla myös mielisairauksissa ja huumausaineiden vaikutuksen alaisena."

Rakastuneen kehon muuttuneita hormonipitoisuuksia ei ole mitattu tarkasti.

"Huumeiden tai kipulääkkeiden käyttäjillä osa samoista aivoalueista aktivoituu kuin rakastuneellakin. Rakastuneen oireet ovat kuitenkin vähäisempiä, sillä rakastunut pystyy säilyttämään tiedolliset valmiutensa ja suoriutumaan normaalista elämästä siinä, missä huumeiden käyttäjän toimintakyky lamaantuu. Huumeidenkäyttö vähentää yleensä sosiaalisuutta toisin kuin rakastuminen."

Rakastumisen voidaan ajatella aiheuttavan riippuvuutta ihmisille, jotka vaihtavat kumppania aina kiihkeimpien tunteiden sammuttua.

Voimakas rakastuminen kestää yleensä puolesta vuodesta kahteen vuoteen, minkä jälkeen fysiologiset muutokset palautuvat ennalleen ja tunne syvenee tasaiseksi rakkaudeksi. Rakastumisen aiheuttama väliaikainen stressitila ei rasita kehoa, vaan rakkaus ja onnellisuus vaikuttavat positiivisesti terveyteen.

"Rakastuminen aiheuttaa aluksi voimakasta mielihyvää, johon voi jäädä riippuvaiseksi. En usko riippuvuuden olevan yleistä, koska se käy hankalaksi suhteen kehittyessä. Riippuvaisille ihmisille kyseessä on ihmissuhdepeli, jossa haetaan itsekkäästi jännitystä ja vaaraa."

Kun huumausaine loppuu, narkomaanin mielentila vaihtuu jyrkästi huonommaksi.

"Rakastumisen vaikutus on pitkäaikaisempi kuin huumausaineen. Kuitenkin jos suhde loppuu isoon riitaan, toimintakyky voi lamaantua joksikin aikaa, kunnes pääsee taas jaloilleen."

Hertta-Mari Kaukonen

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (2)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
  1. Rakkausnarkomaani (12.07.11, kello 23:30)

    Totta puhut(:

  2. mieskai (20.03.12, kello 23:12)

    Nykään on yhä enemmän ja enemmän näitä "rakkausnarkkareita", jotka ovat suhteessa tasan niin kauan kuin ensihuuma kestää ja vaihtavat sitten lennossa seuraavaan, kun mitkään moraalikoodit eivät enää säätele toimintaa parisuhtemarkkinoilla. Ihmiset noin pääsääntöisesti jakautuvat sellaisiin, jotka rakastuvat rakastumisen tunteeseen ja sellaisiin, jotka rakastuvat ihmiseen. Itse olen jälkimmäisiä, mutta valitettavasti ihminen, johon olen rakastunut, on osoittautunut ensinmainituksi kukasta kukkaan liihottelijaksi.

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto