Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Maalisvaaleissa päätetään lukukausimaksuista

Pääministeri pohtii maksuja myös suomalaisille jatko-opiskelijoille


Opiskelijoiden asemasta ja koulutuspolitiikasta on tulossa tärkeä vaaliteema maaliskuussa pidettäviin eduskuntavaaleihin.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk) totesi Turun Sanomien ja Aamulehden haastattelussa vuodenvaihteessa, että korkeakoulujärjestelmän perusteellinen uudistaminen on seuraavan hallituksen merkittävin tavoite - ainakin jos keskusta on hallituksessa. Vanhanen otti haastattelussa esiin erityisesti Euroopan talousalueen (ETA:n) ulkopuolelta tulevien opiskelijoiden lukukausimaksut. Vanhanen kertoi olevansa pettynyt, koska maksuista ei päästy meneillään olevan hallituskauden aikana sopuun Sdp:n kanssa.

"Pitäisi saada järjestely, jolla voimme myydä ulkomaille tätä korkeaa koulutustamme. Se on täysin käyttämätön mahdollisuus", Vanhanen sanoi.

Vanhanen piti harkitsemisen arvoisena myös ajatusta suomalaisille jatko-opiskelijoille suunnattavista lukukausimaksuista.

Hallintojohtaja Lahti tyrmää Vanhasen idean

Tampereen yliopiston hallintojohtaja Timo Lahti pitää ajatusta jatko-opiskelijoiden lukukausimaksuista epärealistisena.

"Jos lukukausimaksut tulevat, kyllä niiden pitäisi olla kaikkia koskevia. Ongelma ei ole se, että jatko-opiskelu olisi rahaavievää tai tehotonta. Se toimii aika hyvin", Lahti sanoo.

Lahden mukaan lukukausimaksut ovat koko ajan yleistymässä Euroopan yliopistoissa, viime vuosina myös Pohjoismaissa, ja Suomi uhkaa jäädä kelkasta.

"Se rajoittaa kansainvälistä yhteistyötä, kun rahan käyttö on rajattua. Ne pitävät meitä jonkinlaisena kolhoositaloutena", Lahti toteaa.

Hänen mielestään jo perustutkinto-opiskelijalla pitäisi olla taloudellinen omavastuu, joka voisi tarkoittaa esimerkiksi tuhannen euron lukukausimaksua.

"Samalla se pitäisi kompensoida opiskelijoille korottamalla opintorahaa samalla summalla. Se tehostaisi palvelun käyttöä."

Suomen ylioppilaskuntien liitto puolestaan vastustaa lukukausimaksuja. SYL:n puheenjohtaja Lasse Männistö pitää erityisen outoina Vanhasen puheita suomalaisten jatko-opiskelijoiden laskuttamisesta.

"Yksi suurimpia esteitä tutkijan uralle on rahoituksen puute. Toisaalta tutkinnosta saatava tulon lisäys ei ole niin merkittävä suhteessa ylempään korkeakoulututkintoon, että maksuja voitaisiin perustella sillä", Männistö sanoo.

Männistön mukaan Suomen ei pitäisi välittää maksujen yleistymisestä muualla Euroopassa, vaan pitää kiinni omasta maksuttomasta linjastaan ja jalostaa sitä vientivaltiksi. Lisäksi maahanmuuttopolitiikkaa pitäisi kehittää siten, että se tukisi ulkomaisten opiskelijoiden asettumista Suomeen.

Keskustelu on nyt avattu

Siihen Männistö on kuitenkin tyytyväinen, että asia on nyt noussut esille myös julkisesti.

"Tähän asti keskustelu on tuntunut menevän kulisseissa, ja nämä ovat yksittäisiä ulostuloja, mitä on nähty", Männistö toteaa.

"Jos Vanhanen sanoo, että tämä on vaalikauden isoin asia, niin silloin tästä pitää saada myös isoin keskustelu ja vaaliteema."

Vanhasen lukukausimaksupuheisiin vastasi tuoreeltaan opetusministeri Antti Kalliomäki (sd), jonka mukaan lukukausimaksut aiheuttaisivat opiskelijamäärien romahduksen.

Demaritkaan eivät silti ole asiasta yksimielisiä, sillä Kalliomäen edeltäjä Tuula Haatainen päinvastoin kannatti ETA-maiden ulkopuolelta tulevien opiskelijoiden lukukausimaksuja. Myös kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen on kannattanut ETA-maiden ulkopuolelta tulevien opiskelijoiden laskuttamista.

Tuomo Tamminen
| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto