Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Kulmahuone

Nousee, ei nouse, nousee

Aviisin nettisivuilla on jonkin verran keskusteluttanut TOASin vuokrankorotukset. Tässä koko vuokrankorotusprosessi mahdollisimman yksinkertaisesti: Yksi TOASin valtuuskunnan tehtävistä on vahvistaa seuraavan vuoden talousarvio, jonka TOASin hallitus valmistelee. Talousarvion yhteydessä päätetään myös mahdollisista vuokrankorotuksista. Mikäli valtuuskunta ei talousarviota vahvista, se palautuu hallituksen valmisteluun.

Kokouksessaan 7.12. valtuuskunta äänesti talousarviosta päätettäessä 2 prosentin vuokrankorotusta vastaan. Äänestys oli operationalisoitu 0 prosentin ja 2 prosentin korotuksiksi. Ajatus siitä, että vuokria ei korotettaisi kahta prosenttia oli jo asukastoimikuntien neuvottelukunnan hallitusedustajien hallituksen budjettivalmistelussa esiintuoma. Hallituksessa kuitenkin kahden prosentin kanta voitti. Tuo budjettiesitys oli laadittu syyskuussa, senhetkisten tietojen ja ennusteiden mukaan. Budjetista täytyy olla jokin aavistus jo tuolloin, koska vuokrasopimuksen mukaan korotettu vuokra tulee voimaan aikaisintaan kahden kuukauden kuluttua vuokrankorotusilmoituksen jälkeisen kuukauden alusta. Tästä johtuen myös korotusilmoitukset täytyi lähettää ennen valtuuskunnan kokousta ehdollisena.


Valtuuskunnan kokouksen jälkeen Aviisissa uutisoitiin, että vuokrat eivät nouse, koska valtuuskunta oli ollut nollan prosentin kannalla. Hallituksen kokouksessa päätökset tehtiin tuoreiden laskelmien ja tyhjäkäyttöennusteiden pohjalta, ja päädyttiin esittämään valtuuskunnan uuteen kokoukseen talousarviota, jossa vuokrat nousevat 1,5 prosenttia. Tuolle kannalle asukastoimikuntien edustajatkin taipuivat hallituksessa. Tuolla vuokrankorotusprosentilla TOASin tuotto olisi vähän alle 6 prosentin. TOASin strategian mukainen vuosituotto on 5 prosenttia.

Valtuuskunnan kokouksessa 22.12. prosentin vuokrankorotusesitys jäi vaille kannatusta, joten siitä ei äänestetty. Esityksen tehnyt Tamyn edustaja Herrera jätti eriävän mielipiteen päätöksestä. Kokouksen päätteeksi valtuuskunta hyväksyi ponnen, jossa tulevina vuosina mahdolliset korotukset tehdään niin, että TOASin tuotto on tasan 5 prosenttia, ja korotukset sitten voivat olla jotain muutakin kuin tasaprosentteja tai puolikkaita.


Periaatteellisella tasolla vuokrankorotuksessa ovat vastakkain nykyisten asukkaiden halvempi vuokra ja mahdollisuudet rakentaa uusia kysynnän mukaisia opiskelija-asuntoja, eli yksiöitä keskustaan ja Hervantaan. Vastakkain ovat myös opiskelijoiden heikko toimeentulotilanne ja ostajan markkinat kiinteistöalalla, kumpikin laman aiheuttamia.


Aleksi Rantala
Tamyn hallituksen puheenjohtaja

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (2)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
  1. 1+1= (22.01.10, kello 21:03)

    Mitenkähän TOASin asukastoimintamäärärahan (lue: juopottelumäärärahan) 10 prosentin korotus vaikutti vuokrankorotuspäätökseen? Toinen käsi antaa ja toinen ottaa...

  2. Gabriel Herrera (23.01.10, kello 14:30)

    Aviisi uutisoi, ettei vuokria koteta sillä TOAS:lla on uudesta vuokrasta ilmoitettava 2 kuukautta ennen sen voimaantuloa. TOAS:n tulkinnan mukaan he voivat heti korottaa 1,5 prosenttia koska ovat ilmoittaneet suuremmasta korotuksesta. Asiaa selvittelee parhaillaan Tamyn hallituksen jäsen Tiensuu vuokralaisten keskusliitolta. TOAS voi joutua melkoisiin ongelmiin jos käytäntö osoittautuu laittomaksi.

    On mielenkiintoista kuinka TOAS voi vuosi toisensa jälkeen bujetoida reilusti ylijäämää kun valtion tukeman opiskelija-asunnon tuotot saisivat Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksenkin (ARA) mukaan kattaa vain asuntojen rakentamiseen otettujen lainojen lyhentämiseen ja korkoihin tarvittavat kulut, sekä rakennusten ylläpitokulut. TOAShan vetoaa usein ARAn lausuntoihin, mutta tämä on sopivasti unohdettu.

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto