Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Ruokaa, fossiileja ja falloksia

Edunvalvontasihteerien tinaennustuksen mukaan vuosi 2010 tuo opiskelijoille rahaa ja uusia tuulia

Kokonaisuus on kuin jännittävä merimatka, mutta siinä on myös synkkiä uhkakuvia ja repaleisuutta", Tamyn kansainvälisten asiain sihteeri Katri Suhonen sanoo.

Olen juuri valanut opiskelijoille tinat, jotka ennustavat tulevaa vuotta ja ehkä hiukan laajemminkin tulevaisuutta. Kolmesta hevosenkengän mallisesta tinasta on muodostunut suippokärkisiä sileitä puikkoja, röpelöinen möykky, kaarevia linjakkaita tinoja ja pylväsmäinen uloke, jonka päätoimittaja Seppo Honkanen toteaa ykskantaan olevan selvä fallos.

Tamyn koulutuspoliittinen sihteeri Johanna Roihuvuo ja sosiaalipoliittinen sihteeri Antti-Jukka Huovila uskovat Katrin tapaan opiskelijoiden tulevaisuuden olevan melko valoisa tinojen perusteella.

"Näen täällä ihan selviä porkkanoita, mutta ehkä näissä on nähtävissä myös keppejä. Porkkanoita eli kannustimia opiskelijoille on luvassa, kun hallopedina toimimisesta ja kansalaisjärjestötoiminnasta saa jatkossa opintopisteitä", Tamyn koulutuspoliittinen sihteeri Johanna Roihuvuo sanoo hypistellessään pieniä teräviä tinoja.

Katrin mielestä terävät tinat ovat aseita tai positiivisemmin ajatellen chilipaprikoita, mutta Antti-Jukka näkee Johannan tapaan pikkutinoissa porkkanoita ja keppejä.

"Tämä keppien ja porkkanoiden tasapaino kertoo opintotukiuudistuksesta, sillä siinä tulee jotain hyvää, mutta myös huononnuksia", Antti-Jukka sanoo.

Vanhan kansan viisauksien mukaan pitsinen röpelö tinan reunassa tarkoittaa rahaa ja maallista mammonaa, mikä tukee Antti-Jukan näkemystä, että tinoissa näkyy opintotuen indeksikorotus. Rahaa on vähän tinoissa, mutta on kuitenkin, varsinkin yhdessä möykyssä.

"Uskon tässä vanhaan kansaan eli tulossa on rahaa. Yliopistollahan on nyt varainkeruu."

Johanna yhtyy umpitylsään näkemykseeni, että kärjet voisivat olla myös keihään kärkiä, joiksi uudessa yliopistojargonissa nimitetään yliopiston profiilin kohottajia.


Edunvalvontasihteerit näkevät yhdessä tuumin kaarevissa tinoissa jotain merellistä ja eteenpäin menevää. Antti-Jukka yksisiipisen lohikäärmeen ja linnun, Katri purjeveneen ja Antiikin Kreikan siivekkään ja päättömän voiton jumalatar Athene Niken patsaan. Tinoja yhdistelemällä lohikäärmeelle tai linnulle on löydettävissä kaksi siipeä, jolloin ennustuksesta ei tule raajarikkoa.

"Näissä on menemisen meininkiä ja kaikkea positiivista voiton muodossa", Katri sanoo.

"Täällä näkyy ihan selvästi Aalto-yliopiston tyrskyt näissä kaarevissa muodoissa", Johanna sanoo.

Johanna näkee kaarevissa tinoissa myös dinosauruksen fossiileja tai fossiileja ylipäänsä: hauen leuat ja pääkallon. Hauen leuasta hän arvelee ensin muodostuvan kanteleen, mutta alkaa sitten hakea tulkintaa hiukan lähempää yliopistomaailmaa.

"Tarkoittaakohan tämä, että vanhalle heitetään hyvästit? Vai sittenkin, että vanhan yliopiston jäänteet seuraavat mukana uudessa yliopistossamme?"


Kaikki näkevät alun perin lyhyeksi penikseksi leimatussa tinassa myös pommin.

"Uutispommi! Kaikki luulee, että yliopistouudistus oli tässä, mutta ministeriö tuokin uuden uudistuksen tai pahimmillaan yliopisto itse. Olisiko kyseessä joku sensaatio kuten vaikka vilppisensaatio?"

Pommi alkaa muuttua Johannan puheessa valoksi tai roihuksi.

"Yliopistolle on tulossa pitkästä aikaa uusi kipinä, soihtumainen henki. Ehkä Pinni B:n edessä olevat fallokset alkaa kipinöidä. Luvassa on tieteen tekemisen ja sivistyksen roihu!"

Antti-Jukka tulkitsee pommin tarkoittavan maksullista koulutusta.

"Vähän huolestuttavia kommentteja maksullisuudesta on jo annettu, vaikka nyt maksullisesta koulutuksesta on vasta kokeilu"

Katrin mielestä pommi on myös munakoiso.

"Chilit ja munakoiso merkitsevät selvästi leveämpää leipää opiskelijoille."Hertta-Mari Kaukonen, tekstI
& Seppo Honkanen, kuvat

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto