Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Hyvästit "viher"kapitalismille!

Aviisissa 16/2009 Oras Tynkkynen oudoksui niitä, jotka halusivat pysäyttää Kööpenhaminan ilmastokokouksen. Tynkkynen ilmeisesti viittasi Climate Justice Actioniin. CJA organisoikin 16.12. Reclaim the Power! Pushing for Climate Justice -kansalaistottelemattomuustilaisuuden, jonka tarkoituksena oli ottaa konferenssikeskus haltuun. Tosin vain yhdeksi päiväksi.

Lopulta CJA:n kansankokous pidettiin porttien ulkopuolella. Puhujina oli pienviljelijöiden, alkuperäiskansojen, ihmisoikeus-, ay- ja ympäristöliikkeiden edustajia. Kyse ei ole mistään kansalaisjärjestöjen äärilaidasta, vaan oikeammin ihmiskunnan enemmistön äänestä. Epädemokraattisuudessaanhan YK-prosessi alkaa muistuttaa yhä enemmän WTO:ta.

Tässä ja muissa verkoston tilaisuuksissa tuotiin esiin, miksi yhtiöiden sekä hallitusten ajamat ratkaisut eivät auta ilmastokriisissä. Päästökauppa ei muuta tuhlailevia tuotanto- ja kulutustapoja. Ympäristötuhoa aiheuttavat rakenteet päinvastoin vahvistuvat ja päästöt jopa kasvavat, jos loputtoman kasvun logiikkaa ei uskalleta kyseenalaistaa.

Toisin kuin Tynkkynen esitti, kapitalismin vastustajilla on myös esittää kestävämpiä vaihtoehtoja. ("Viher")kapitalismi kuitenkin alati heikentää hellästi elämisen mahdollisuuksia, esimerkiksisi kun pohjoisen markkinoille suunnatut peltopolttoaineplantaasit syrjäyttävät pienviljelijöitä. Juuri he osaisivat näyttää mallia siitä, miten energia ja ruoka tuotetaan paikallisesti.Päivi Mattila
CJA:n tapahtumiin osallistunut

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto