Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Viilataanko sinua linssiin?

Koposihteeri auttaa, kun opettaja arpoo kurssin osallistujat, arvostelun ja graduarvosanat.

Tamyn koulutuspoliittinen (kopo) sihteeri auttaa opiskelijoita, kun opettajat rikkovat tietäen tai tietämättömyyttään yliopiston sääntöjä. Kuka tahansa Tampereen yliopiston opiskelija voi ottaa koposihteeriin yhteyttä, jos tuntee kokeneensa vääryyttä.

"Opiskelijat tulevat monesti kysymään minulta apua, kun he eivät ole tyytyväisiä gradunsa arvosanaan tai arvostelukriteerit ovat epäselvät. Toinen tavallinen aihe on tenttijärjestelyt, arviointi tai tulosten viivästyminen. Jonkin verran valitetaan myös kurssille valinnasta ja kurssien kohtuuttomasta työläydestä", koposihteeri Johanna Roihuvuo sanoo.

Roihuvuolla on käsiteltävänään noin 3-4 opiskelijan valitusta kuukaudessa.

"Kaikkien opiskelijoiden kannattaisi lukea opintojen arviointisääntö, sillä siellä on lueteltu keskeisimmät opiskelijan oikeudet."

Roihuvuo selvittää opiskelijalle hänen oikeutensa ristiriitatilanteessa. Jos opiskelijan oikeuksia on poljettu, Roihuvuo suosittelee yleensä neuvottelua.

"Yleensä kannattaa ottaa yhteyttä henkilöön tai yksikköön, joka on menetellyt väärin, ja yrittää yhdessä selvittää asiaa. Ei kannata suoraan lyödä lailla päähän", Roihuvuo sanoo.

Jollei asia korjaudu puhumalla, opiskelija voi tehdä virallisen valituksen. Opintosuoritusten arvostelussa vastineen tai oikaisupyynnön laatiminen ajoissa on edellytys asian käsittelemiselle. Valituksen ja oikaisun teossa Roihuvuo auttaa mielellään.

"Valitusosoite ratkaistaan tapauskohtaisesti. Hankalissa tilanteissa on mahdollista turvautua tieteenalayksikön lisäksi yliopiston johdon tai oikeusasiamiehen apuun."

Vaikka ehdoton enemmisto opiskelijoiden valituksista on aiheellisia, kehtaavat jotkut opiskelijatkin yrittää päästä todella helpolla.

"Opiskelija on tullut vaatimaan kurssisuoritusta kauan sitten käydylle kurssille, jolloin opettaja on kaivanut kaikki arkistot. Lopulta on käynyt ilmi, että opiskelija ei ole koskaan edes aloittanut kyseistä kurssia."

Viereisellä sivulla on esitelty ongelmatilanteita, joissa koposihteeri on auttanut opiskelijaa.


http://www.uta.fi/opiskelu/lakitieto/opintojen_arviointisaanto.html


1) Saako opettaja julkaista gradun verkossa nimissään?

Graduohjaaja julkaisi 1990-luvun puolivälissä nimissään kurssin nettimateriaalissa opiskelijan gradun teoriaosuuden lähes sanasta sanaan.

Plagioitu osuus käsitti kokonaisen luennon materiaalin ilman, että opiskelijan nimeä tai gradua olisi mainittu. Opettaja väitti, ettei nettijulkaisu ole julkaisua ja luennolla saa puhua mitä vain ilman lähteitä.

VASTAUS: Toisen työtä ei saa lainata luvattomasti, ja lähteet on mainittava. Opettaja sai huomautuksen plagioinnista.


2) Saavatko tenttitulokset kestää puoli vuotta?

Erään opettajan tenttitulokset viipyivät toistuvasti, pahimmillaan jopa puoli vuotta. Yksittäisten opiskelijoiden valmistuminen oli viivästynyt tämän takia syksyllä 2001.

Opintosuoritusten viivästyminen oli aiheuttanut myös opintotukien takaisinperintää samana vuonna.

Yhdenkin tunnin poissaolon takia opiskelijat olivat joutuneet tekemään moninkertaisia korvaustehtäviä.

Opettaja oli kertonut kurssien suoritusvaatimukset vasta arviointivaiheessa. Tentissä oli vaadittu tietoja, joita kurssikirjallisuudesta ei löytynyt.

VASTAUS: Tenttitulosten on tultava pääasiassa kahden viikon kuluessa, eikä opiskelija saa kärsiä viivästyksistä. Kurssivaatimusten on oltava julkisia ja työmäärän oltava suhteessa opinto-oppaan vaatimusten kanssa. Opettajasta voi tehdä virallisen valituksen esimerkiksi hänen esimiehelleen.


3) Saako uusintakuulustelusta rangaista?

Opiskelija ei päässyt sairastuttuaan luentokuulusteluun, joten meni uusintakuulusteluun. Luentokuulustelussa oli neljä kysymystä, joista yhteen piti vastata. Kysymykset olivat konkreettisia luentojen sisältöä ja materiaalia vastaavia. Uusintatentissä oli vain yksi ympäripyöreä kysymys.

VASTAUS: Opettajalla on oikeus rakentaa tenttinsä eri tavalla, kunhan opetettua asiaa testataan. Jotkut kokevat yksityiskohtaiset tentit vaikeiksi, toiset laajat tentit.


4) Saako peruskurssi olla masentavan huono?

Ainejärjestö valitti, että heidän peruskurssinsa opetus on masentavan huonoa. Lisäksi tenttikysymykset ovat samoja vuodesta toiseen. Kurssi on mahdollista läpäistä lukemalla vanhat kurssikysymykset. Ainejärjestö vaati kurssin opintoviikkomäärän laskemista kuudesta kolmeen, koska kurssi on niin helppo. Lisäksi ainejärjestö vaati kurssin opetuksen laadun parantamista.

VASTAUS: Yksiköllä on oltava palautejärjestelmä, jota on käytettävä opintosuunnitelmien suunnittelun tukena. Kukaan opiskelija ei saa saada tehtäviä entuudestaan nähtäväkseen, joten ei ole sääntöjen hengen mukaista järjestää sanasta sanaan samaa tenttiä vuosittain.


5) Saako kurssilaiset valita arvalla?

Alkeiskurssille luvattiin yksikön nettisivuilla hyväksyä kaikki ilmoittautuneet. Kurssille tuli yli 70 ilmoittautunutta, mutta kurssille mahtui mukaan vain 36 opiskelijaa. Kurssille pääsijät valittiin arpomalla. Opiskelijat valittivat virheellisestä ennakkoilmoituksesta ja sattumanvaraisesta kurssille pääsystä.

VASTAUS: Koska kaikki oli luvattu ottaa, yksikön oli pakko järjestää toinen ryhmä niille, jotka eivät mahtuneet ensimmäiseen.


6) Saavatko kaikki saada saman arvosanan tasoeroista huolimatta?

Opettaja lupasi kurssin alussa arvostella kurssin asteikolla hyväksytty/hylätty, mutta opinto-oppaassa luki, että kurssi on arvosteltava asteikolla 1-3.

Koska opettaja ei mielestään voinut jälkikäteen rikkoa lupaustaan hyväksytty/hylätty-arvostelusta mutta koska opinto-opas toisaalta vaati numeroarvostelua, hän keksi kompromissiratkaisuna antaa kaikille kurssille osallistuneille arvosanan 2 vastaamaan arvosanaa hyväksytty. Opiskelijat kokivat arvostelun epäoikeudenmukaiseksi, koska heidän saamansa palaute kurssitöistä vaihteli.

VASTAUS: Opintosuunnitelmassa oleva arviointitapa on ensisijainen, ja arvioinnille on saatava kuulla perusteet. Epäoikeudenmukaiseksi kokemastaan arvostelusta voi tehdä valituksen.


7) Saako tentti olla varoittamatta englanniksi?

Kirjatentissä oli monivalintatehtäviä englanniksi. Opiskelijat kysyivät, onko menettely oikeutettu, sillä opiskelijoiden tutkintokielenä oli suomi. Heidän mielestään on kohtuutonta olettaa, että asiat omaksutaan englanniksi, vaikka tenttikirja olikin englanninkielinen. Tentti ei opiskelijoiden mielestä mitannut tietämystä vaan enemminkin englannin erityissanaston hallintaa.

VASTAUS: Opiskelijalla on oikeus käyttää opintojensa arvioinnissa suomen kieltä. Muu kieli pitäisi ilmoittaa etukäteen opinto-oppaassa. Opettaja antoi opiskelijoille mahdollisuuden uusia hylätyn tentin suomeksi, kun koposihteeri puuttui asiaan.


http://www.uta.fi/opiskelu/lakitieto/opintojen_arviointisaanto.html


Hertta-Mari Kaukonen, teksti
& Hannele Alanko, kuvitus


Opiskelijan oikeusturva

Jos kaikki eivät mahdu kurssille, pääsyn ratkaisee yleensä opintopistemäärä.


Hyväksytty tentti on tallennettava kahden viikon kuluessa tenttitilaisuudesta opiskelijatietojärjestelmään.


Gradun tarkastajien on annettava lausuntonsa kolmen viikon kuluessa kypsyysnäytteen suorittamisesta.


Asiattomasta arvioinnista voi tehdä oikaisupyynnön kahden viikon kuluessa tulosten tultua julki.

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto