Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 
Aviisi 01/2012
kansi

Hyvää oloa kikka kakkosilla?

Yllä kirkasvalokuulokkeet, keskellä teaniinipurkki, alla kuppauskupit.
Yllä kirkasvalokuulokkeet, keskellä teaniinipurkki, alla kuppauskupit.

Kirkasvalokuulokkeiden pitäisi auttaa kaamosmasennukseenKorviin työnnettävät, mielialaa kohottavat lamput kuulostavat jotakuinkin yhtä uskottavilta kuin parantavia säteitä värähtelevät kristallit. Kirkasvalokuulokkeiden takana on kuitenkin Oulun yliopiston tutkijaryhmän arvovalta, joten ihan täydestä humpuukista ei pitäisi olla kysymys.

Oulun yliopiston ja kirkasvalokuulokkeita valmistavan Valkee-yhtiön tuoreeseen tutkimukseen osallistui 90 kaamosmasennuksesta kärsivää potilasta. Heille annettiin valohoitoa neljän viikon ajan korvakäytävän kautta 12 minuuttia päivässä.

"Potilaiden masennus- ja ahdistusoireet laskivat merkittävästi jo pienimmillä valomäärillä", kertoo johtava ylilääkäri Timo Takala Oulun diakonissalaitokselta Helsingin Sanomissa.

Kirkasvalokuulokkeiden idea on hoitaa valon vähyyden aiheuttamaa kaamosmasennusta ja -väsymystä valaisemalla aivojen valovasteellisia osia, ei pelkästään silmiä.

"Aivoissamme on valovasteellisia osia, jotka reagoivat masennuksessa ja joita voidaan valolla hoitaa. Parhaiten näille alueille saadaan valoa korvakäytävästä, jossa kallon luut ovat ohuimmat", selitetään Valkeen verkkosivulla.

Kaikki eivät markkinointiväitteitä purematta niele. Kirkasvalokuulokkeilla on edelleen monta arvovaltaista epäilijää.Aviisi testasiKirkasvalokuulokkeiden laittaminen korviin on helppoa - niin helppoa, että se on helppoa myös unohtaa. Hoito kun ei tunnu yhtään miltään.

Parin päivän koekäytön jälkeen laitteen akku tyhjeni. Kuulokkeet jäivät yöpöydälle odottamaan latausta moneksi viikoksi, joten valon pitkäkestoisista vaikutuksista on kokeilun perusteella vaikea sanoa mitään. Voin kuitenkin uskoa, että korvavalot piristävät hieman.

Kymmenen pistettä Valkeelle, jos kuulokkeet osoittautuvat jatkotutkimuksissa aidosti tehokkaaksi masennuslääkkeeksi. Toistaiseksi en kuitenkaan suostuisi maksamaan korvavaloista pyydettävää yli 150 euroa, vaikka olisin kuinka masentunut.

Stressin väitetään helpottuvan vihreästä teestä eristetyllä teaniinillaVihreän teen väitetään suojaavan sydäntä, ehkäisevän syöpää, estävän solujen vanhenemista, parantavan muistia, ehkäisevän Parkinsonin tautia, ruokamyrkytyksiä, hammasmätää ja rauhoittavan mieltä. Jos edes puolet väitteistä on totta, kyseessä on taikajuoma.

Eräs vihreän teen vaikuttavista aineista on teaniini. Se on aminohappo, jonka sanotaan rauhoittavan keskushermostoa, parantavan keskittymiskykyä ja vähentävän stressiä. Muista rauhoittavista aineista teaiinin pitäisi erota siten, että se ei nukuta. Se vain rentouttaa.

Vihreätä teetä valtavia määriä lipittävässä Japanissa elintarvikeviranomaiset eivät ole rajoittaneet teaiinin lisäämistä elintarvikkeisiin, koska sen ei ole havaittu aiheuttavan haittoja pitkäaikaiskäytössäkään. Kyseessä pitäisi olla erittäin turvallinen aine.

Teaniinia voi nauttia joko juomalla vihreää teetä tai napostelemalla pillereitä. Niitä voi ostaa kalliilla suomalaisesta luontaistuotekaupasta tai kohtuullisen halvalla amerikkalaisesta rohdosverkkokaupasta.

Teaniini kuulostaa jotakuinkin täydelliseltä opiskelijan lisäravinteelta. Mutta jos kyseessä on täysin haitaton aine, joka oikeasti parantaa keskittymiskykyä ja poistaa stressiä, miksi siitä ei puhuta julkisuudessa enemmän?Aviisi testasiKun amerikkalaisesta verkkokaupasta tilattu purkki saapui postissa, nielaisin pari teaniinipilleriä. En odottanut juuri mitään. Parinkymmenen minuutin kuluttua hämmästyin: pillerithän taisivat vaikuttaa! Olotilani oli muuttunut seesteisen tyyneksi. Makasin sohvalla ja kuuntelin musiikkia keskittyneesti. Elämä tuntui varsin leppoisalta.

Ensikokeilun jälkeen olen nielaissut teaniinipillerin muutaman kerran. Jokaisella käyttökerralla uskon huomanneeni kevyesti rauhoittavan, keskittymiskykyä parantavan vaikutuksen. Oletan, että pelkästä placebo-vaikutuksesta ei ole kysymys. Voisin kuvitella, että tenttiin lukiessa tai esseetä kirjoittaessa teaniinista saattaisi olla hyötyä.

Kuppauskuppeja kaupataan lihasjännityksen ja selluliitin hoitoonKuivakuppaamisessa kyse on siitä, että rasvatulla iholla liikutellaan imukuppia. Veri ei vuoda, eikä iho mene rikki. Osuvamman käsityksen touhusta antaakin toinen siitä käytettävä nimitys: imukuppihieronta.

Kun imukuppi asetetetaan paikoilleen, sen sisälle syntyy alipaine. Kupin alla oleva pehmytkudos vetäytyy kupin sisään, joten aineenvaihdunta ja verenkierto vilkastuvat. Hieronta tapahtuu liuÂ’uttamalla kuppia tai pitämällä sitä kipupisteen päällä muutaman minuutin ajan.

Kuivakuppausta kaupitellaan lihaskipujen ja jännitystilojen lisäksi päänsäryn, reuman, astman ja turvotuksen hoitoon sekä kosmeettisen selluliittin poistoon. On varmaa, että jonkinlainen vaikutus imukupeilla on. Sen huomaa omin silmin - kupin alle syntyy punaisia jälkiä. Jos kuppia pitää paikallaan tottumattomalla ihoalueella pidemmän aikaa, saattaa iholle tulla mustelmia.

Imukuppihierontaa voi tehdä itsenäisesti oman kroppansa kipupisteisiin. Mukavampaa ja tehokkaampaa touhu on kuitenkin vaikkapa seurustelukumppanin avustuksella.

Kuppisarjan saa muutamalla kympillä esimerkiksi verkkokaupasta. Noin 20 minuutin imukuppauksen väitetään vastaavan tunnin hierontaa.Aviisi testasiEnsimmäisen kuppauskerran jälkeen selkäni oli mustelmia täynnä. En säikähtänyt, koska kuivakuppaus tuntui tehokkaalta tavalta avata jumissa olevia lihaksia.

Olen hieronut kropan kipupisteitä imukupeilla muutaman kerran. Hoito sattuu hieman, mutta tuntuu siitä huolimatta miellyttävältä. Mustelmia ei ole enää myöhemmillä kerroilla tullut.

Koulutettu imukuppihieroja osaa varmasti hierontatekniikoita, joihin ei oma-aloitteisesti kykene. Mutta toisaalta: ikiomat imukupit saa verkkokaupasta jotakuinkin samalla hinnalla kuin mitä yksi kuivakuppauskerta ammattilaisen hoivissa maksaisi.

Harmillista on, että tyttöystäväni ei ole innostunut kuppaamaan selkääni pyynnöistäni huolimatta.

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto