|
Raakaruoka on trendikästä. Sitä koittaakseen ei tarvitse kaapillista eksoottisia raaka-aineita. Näsilinnankadun kauppa-aukiolla sijaitsevassa ravintola Shasassa voi käydä maistelemassa raakaherkkuja päiväsaikaan.
Tarjolla on superfood-aktiivien suosimia smoothieita, siemenistä ja muista aineista tehtyjä kräkkereitä, salaattia, raakasuklaata ja houkuttelevia raakaleivonnaisia. Kuten raakaruoan ideaan kuuluu, kaikki ainekset ovat luomua, eikä mitään ole kypsytetty korkeissa lämpötiloissa ravintoaineiden säilyttämiseksi.
Tarjoilijan suosituksesta päädyin ottamaan salaatin (8,5€) ja kyytipojaksi suklaasmoothien (6€). Hamppumaidosta tai tammenlehväsalaatista tehdyt pirtelöt käyvät kuulemma sellaisenaan lounaasta, mutta voivat ensikertalaiselle olla hieman outoja.
Salaatissa on erilaisia siemeniä ja pähkinöitä, runsaasti avokadoa, kahta erilaista tahnaa ja muutama pala kräkkeriä. Erilaiset maut pirshkatelevat kielellä, varsinkin raikkaat tahnat olivat erinomaisia. Ainoa miinus tulee salaatin perusosien vähyydestä. Kurkkua ja tomaattia on kitsaasti, ja vasta loppumetreillä löydän annoksen ainoan pienen salaatinlehden.
Suklaasmoothie on sekoitettu kaakaojauheesta, lucuma -hedelmästä, banaanista, kookosöljystä sekä lesitiinistä ja maustettu palmusokerilla. Ensi-imaisu on hieman tunkkainen. Lasin tyhjentyessä alkaa maku avautua, mutta salaatin tasolle smoothie ei kohoa.
Käynti Shasassa osoittaa, että raakaruoka on maistuvaa. Pelkkien pirtelöiden imeminen päivästä toiseen voisi kyllästyttää, mutta kypsentämättä voi tehdä muitakin ruokia. Kaupantekijöiksi tulee eettisesti onnistunut olo.
Juho-Matti Paavola
***
Ravintola Shasa, Näsilinnankatu 30
Kommentointi on suljettu arkistosivulla.
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen