Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 
Aviisi 01/2012
kansi

Klassikkoni: Angstisen teinin suosikki

Placebon läpimurtolevy toimii vertaistukena ahdistuneelle.

Brittiyhtye Placebon nykysinglejä kuunteleva voisi yllättyä, miten syvissä vesissä trio ui vielä 1990-luvun lopulla. Androgyynin laulaja-kitaristi Brian Molkon tunteellinen tulkintatapa oli aikoinaan täydellistä teini-iässä kamppailevalle nuorelle fanille.

Yhtyeen kakkosalbumi on sen uran hienoin kokonaisuus, vaikka ensimmäisillä raidoilla ei vielä tiedä, mitä seuraavaksi on luvassa. Äkkikäänteet kuuluvat tyyliin ja vaihtoehtorock tarjoilee niin balladeja, punkin kanssa flirttailevaa räimettä kuin radiohitinkin.

Sanoituksissa ei aina ole mitään järkeä. Ne vain pyörivät ja purkavat tuntoja kuin huoneeseensa linnoittunut murrosikäinen. Itseään voi etsiä Brick shithousesta, My sweet princesta tai Burger queenista. Levyltä löytyy myös Julmia aikeita -elokuvan tunnuksena soinut yhtyeen lopullinen läpimurtohitti Every you every me.Albumi sopii hyvin kieroissa ihmissuhteissa pyörivän elokuvan teemaan. Tosin Without you IÂ’m nothing ei teinileffan tapaan ole siloiteltu, vaan säröinen. Itseään etsivän yhtyeen ilmaisu on tunteikasta, annetaan kaikki tai ei mitään. Välillä kappaleet oikein huutavat päin naamaa. Nimibiisiä surullisempaa ja koskettavampaa kappaletta taas on Placebon uralta vaikea löytää.Brittirockista puhuttaessa mainitaan usein Blurin ja Oasiksen välinen kaksinkamppailu. Placebo puolestaan on päättänyt olla ottamatta osaa iloiseen sing-along-mittelöön ja uskaltautuu kulkemaan omilla poluillaan. Jälkikäteen ajateltuna yhtye taisi edustaa indietä ennen kuin termi edes keksittiin.Annastiina Airaksinen

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (1)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
  1. Majsteri Rantaluola (21.01.12, kello 4:57)

    Placebon levy ja Andreas Johnsonin "Glorious"-biisi tosiaan tuovat mieleen 90-luvun lopun paremmin kuin monikaan muu asia. Pitää nyt kuitenkin sen verran ojentaa, että emo-rock tai britpop eivät ole synonyymi indielle. My Chemical Romance tai Rialto eivät keksineet sitä. Indie syntyi 80-luvun alussa punkin jälkeen, kuten niin moni muukin asia. Airaksinen varmaan lentää selälleen tutustuessaan Placeboa paljon monisyisemmän mutta yhtä biseksuaalin bändin The Smithsin tuotantoon. "Miten se voi tajuta mun inkkareita ja kanoottia nuin hyvin?!" Indietä on se, että tunkee kukkia farkkujen takataskuun.
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto