Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 
Aviisi 01/2012
kansi

Toteuta lupauksesi kampuksella

Yliopisto tarjoaa hyviä mahdollisuuksia kaikille, jotka lupasivat uutena vuotena liikkua aiempaa enemmän. Atalpan uudet tilatkin aukeavat helmikuun alussa – usko tai älä.

Tampereen yliopiston opiskelijoiden liikuntamahdollisuudet paranevat lähiaikoina. Suunnitelman mukaan vuoden 2013 syksystä opiskelijat saavat käyttöönsä kaikki Teknillisen yliopiston, ammattikorkeakoulun ja yliopiston liikuntapalvelut yhdellä maksulla.

"Käyttäjän näkökulmasta tarjonta monipuolistuu ja matka liikuntapaikkaan lyhenee. Matka on merkittävä tekijä siinä, lähteekö liikkumaan vai ei", yliopiston liikuntapäällikkö Helena Collin toteaa.

Toteutuksessa on vielä paljon käytännön haasteita: miten erilaiset urheiluhallinnot sopivat yhteen ja ruuhkautuvatko tietyt tilat entistä enemmän. Systeemiä onkin tarkoitus kokeilla käytännössä ennen sen käyttöönottoa.

Yhteistyöstä on saatu positiivisia kokemuksia, kun syksystä 2011 lähtien osa liikuntakursseista on ollut yhteisiä kaikille korkeakouluopiskelijoille. Yliopiston omasta kevään kurssitarjonnasta Collin suosittelee erityisesti uusia matalan kynnyksen liikuntaryhmiä.

"Risto Rinne Varalasta tulee vetämään Rautakanki taipuu -kurssin, joka on loistava normaaleilla venyttelytunneilla itsensä kankeaksi tunteville. Tunnin mittainen venyttely on oikeasti kuluttavaa ja kiihdyttää aineenvaihduntaa."



Lisää monipuolisuutta liikuntatarjontaan tuo opiskelijoiden viime vuonna perustama UtaSport ry. Järjestö haluaa tarjota lisää mahdollisuuksia liikkumiseen myös yliopistoliikunnan ulkopuolella. Näkyvintä toimintaa ovat olleet isot liikuntatapahtumat. UtaSport on vastuussa yösählyn pyörittämisestä ja järjestää kevättalvella myös talviliikuntaviikon.

"Talviliikuntaviikko tarjoaa mahdollisuuden koittaa oudompiakin lajeja. Viime vuonna pääsi koittamaan esimerkiksi lumikenkäilyä ja retkiluistelua", UtaSportin puheenjohtaja Johanna Hämäläinen kertoo.

Jatkossa UtaSportin alle on tarkoitus perustaa lajikerhoja, joissa samaa lajia harrastavat kerätään yhteen. Kerholaiset maksavat UtaSportin 5€ vuosittaisen jäsenmaksun ja saavat vastineeksi tukea toimintaan sekä hallinnollisesti, että rahallisesti esimerkiksi varustehankintoja tai pelimatkoja varten.

"Tällä hetkellä touhu on enemmän yksilöharrastamista vuoroilla. Lajikerhossa olisi yhdessä pelaava porukka, joka voisi vaikka lähteä kisoihin yhdessä", Hämäläinen suunnittelee.

Liikuntamahdollisuuksia opiskelijalle on siis tarjolla runsaasti. Hämäläinen muistuttaakin, että liikunta voi olla mitä tahansa, jossa liikutetaan raajoja.

"Liikunta ei ole pelkkää suossa hiihtämistä veren maku suussa. Kannattaa rohkeasti etsiä oma lajinsa."



Tietoa yliopisto-liikunnasta ja kursseille ilmoittautumiset: http://www.uta.fi/opiskelu/liikunta/index.html


UtaSportin kotisivut: http://utasport.fi/





Atalpan kuntosali aukeaa viimein



Atalpan uusittuun kuntosaliin pääsee hikoilemaan jälleen 1. helmikuuta alkaen. Saunatiloista yllättäen löytyneen kostean maa-aineksen takia pitkäksi venähtänyt remontti on viimein valmistumassa myös alakerran osalta.

Täysin uusitut tilat ovat entisiä suuremmat. Entinen monitoimisali on muutettu kuntosalin laitetilaksi, ja vapaapainosalista laitteet poistuvat kokonaan. Lasiseinät luovat lisää avaruuden tuntua. Myös suurin osa laitteista on uusittu käyttäjien toiveiden mukaisesti.

"Autotermein ilmaistuna jos verrataan Volkswagenia ja Audia, niin uudet laitteet ovat ehdottomasti audiluokkaa", kehuu yliopiston liikuntapäällikkö Helena Collin.

Vanhasta kuntosalin laitetilasta tehdyssä venyttelysalissa alkavat kehonhuollolliset ryhmäliikuntatunnit noin viikko kuntosalin avautumisen jälkeen. Lisäksi alakerrasta löytyvät uusitut pukuhuoneet ja saunatilat. Ensimmäisen kerroksen palloilusali ja uusi monitoimisali ovat olleet käytössä syksystä lähtien.

Tämän vuoden liikuntamaksusta päättäessä ei remontin venymisestä ollut tietoa. Maksun ilmoittautumisen yhteydessä suorittaneet saivat hakea palautusta syksyllä. Lisäksi koko lukuvuoden maksun (65 euroa) maksaneet saavat käyttää kuntosalia elokuun loppuun, ja pelkällä kevätlukukauden maksulla (40 euroa) sali on käytössä juhannukseen saakka. Normaali kesän kuntosalimaksu on 45 euroa.



Liikuntamaksu on kohonnut viime vuosina melkoisin harppauksin. Hinnannostoa on perusteltu usein Atalpan suurremontilla. Collinin mukaan maksuja mietitään tarkemmin lähitulevaisuudessa suuren opiskelijaliikuntauudistuksen yhteydessä. Tarkoituksena on, että kaikki opiskelijat saavat vuoden 2013 syksystä lähtien yliopiston, TTY:n ja TAMKin liikuntapalvelut käyttöön yhdellä maksulla.

"Minun mielestä ei voi olla niin, että eri kouluissa maksetaan eri määrä, vaan summan pitäisi olla kaikille sama. Tärkeintä on, että opiskelijoilla on mahdollisuus pitää itsestään huolta varallisuutensa puitteissa."

Tulevan maksun suuruuteen Collin ei kuitenkaan vielä tässä vaiheessa halua ottaa kantaa. TTY:llä lukuvuoden 2011-2012 liikuntamaksu oli opiskelijalle kalleimmillaan 84 euroa.



Atalpan kotisivut: http://www.atalpa.com/





Kuntojazz on laiskan tapa laihtua



Kolmisenkymmentä naista liikkuu Atalpan monitoimisalissa vetäjänä toimivan Nina Heinon aiemmin opettaman liikesarjan mukaan. Taustalla pauhaava musiikki ei ole kuitenkaan tyypillistä nopeatempoista jumppapumppua, eivätkä liikkeet pelkkää edestakaisin askellusta.

Olen seuraamassa syksyllä alkanutta Kuntojazz -ryhmäliikuntatuntia. Harjoituksissa tehdään jazztanssiin pohjautuvia sarjoja, mutta normaalista tanssitunnista poiketen tekniikka ei ole tärkein asia. Tunnilla ei pysähdytä harjoittelemaan yksityiskohtia, vaan tarkoitus on saada syke ylös ja liikkua.

"Perinteisessä jumpassa liikutaan lähinnä peiliin päin. Meillä käytetään suuntia ja tilaa eri tavalla", tanssinopettajana työskentelevä Heino kertoo.

Harjoitus on kokonaisvaltaisempaa kuin normaalijumpassa. Tanssissa käytetään eri lihaksia ja kehon kiertoa on paljon. Kuntojazz ei ole kuitenkaan pelkkää kuntoilua, vaan tanssillisuus näkyy liikkeiden lisäksi ilmaisussa.

"Tunnilla pitäisi uskaltaa heittäytyä. Tanssin päällimmäinen idea on kuitenkin ilmaista itseään. Tarkoitus on unohtaa arki ja antaa mennä ilman, että koko ajan miettii, menevätkö askeleet oikein", Heino korostaa.



Aikaisempaa tanssikokemusta ei tunnilla tarvitse. Samaa sarjaa toistetaan yleensä neljän viikon ajan, joten sen oppii, vaikka joku kerta jäisikin välistä. Mukaan tarvitsee vain rohkean ja avoimen mielen ja kyvyn oppia uusia asioita.

"Tunnilla on käynyt myös muutamia kundeja, vaikka heille se kynnys taitaa olla vielä isompi", Heino kertoo.

Kuntojazzin tarkoituksena on liikkumisen lisäksi myös unohtaa arkihuolet ja ulkonäkö. Heinolta kuitenkin kysellään usein vinkkejä syömisen suhteen. Hänen mielestä maalaisjärjellä pärjää: kaikkea kohtuudella ja paljon liikuntaa.

"Liikunta on laiskan ihmisen tapa laihtua. Silloin ei tarvitse koko ajan miettiä ruokaa ja elämä on paljon helpompaa."



Nina Heinon tanssitunnit perjantaisin klo 10-11 Tanssitekniikka, klo 11-12 Tanssillinen kehonhuolto ja klo 12-13 Kuntojazz.





Soikean jenkkipallon taikaa



Amerikkalainen jalkapallo on perinteinen yliopistolaji rapakon takana. Nyt tätä maailman strategisimmaksi tituleerattua palloilulajia voi harrastaa Tampereella, kun korkeakoulujen yhteinen joukkue Tampere College Football Association perustettiin syksyllä.

Opiskelijajoukkueessa kentällä häärii kahdeksan pelaajaa per joukkue. Määrä vaihtelee sarjatason mukaan. Peli etenee lyhyissä vuoroissa, joissa toinen joukkue hyökkää ja puolustus yrittää sopeutua vastustajan valitsemaan strategiaan.

"Amerikkalainen jalkapallo on todellinen joukkuepeli. Jokaisella pelaajalla on tietty pieni tehtävä kentällä. Jos mokaa hommansa, koko joukkueen peli voi kaatua", TCFA:n toiminnasta yliopistolla vastaava Jukka Springare kertoo.

Lajin parista löytyy tekemistä jokaiselle ikään, kokemukseen ja ruumiinrakenteeseen katsomatta. Suunnitteilla on myös naisten joukkueen sekä cheerleading -joukkueen perustaminen.

"Aloittamiseen tarvitsee lenkkarit, shortist ja t-paidan. Muut välineet saa aluksi lainaan. Moni joukkueesta otti ensikosketuksen jenkkipalloon vasta yliopistossa."

Touhu ei ole kuitenkaan pelkkää kuntoliikuntaa, sillä lajissa järjestetään avoin opiskelijoiden SM-turnaus. Lisäksi TCFA osallistuu keväällä järjestettävään korkeakoulujen mestaruussarjaan. Liigassa on kaksi lohkoa. Toisessa pelaavat Tampereen lisäksi Jyväskylän ja Vaasan joukkueet, ja toisessa Turun korkeakoulut ottavat mittaa toisistaan.

"Turnausmuotoisia opiskelijoiden SM-kisoja on muissakin lajeissa, mutta tietääkseni tämä on ensimmäinen korkeakoulujen välinen sarja", Springare kertoo.

Otteluita järjestetään eri paikkakunnilla maaliskuun ajan. Tampereella pelataan Messu- ja urheilukeskuksessa maaliskuun 8. päivä. Springare toivoo yleisön löytävä paikalle.

"Turussa on kuulopuheiden mukaan ollut parhaimmillaan 800 katsojaa. Suuri kotiyleisö olisi joukkueelle se kaivattu yhdeksäs kenttäpelaaja."





Harjoitukset Tampereen Messu- ja uhrailukeskuksessa maanantaisin klo 17:30 ja keskiviikkoisin 20:50.


Lisätietoa: Jukka.Springare@gmail.com.





Juho-Matti Paavola, teksti

Tero Koskela, piirros





Kommentti: Venyttelyä myös meille urpoille



Olen tyypillisen kankea istumatyöläinen. Tiedän, että minun pitäisi ehdottomasti venytellä. Mutta en viitsi.

Liikuntatunnit ja -kurssit järjestetään useimmiten eteville suorittajille. Se on luonnollista, koska juuri hehän kursseille aktiivisesti myös osallistuvat. Venyttelemässäkin käyvät lähinnä pajunvitsannotkeat neitokaiset, emme suinkaan me peruskankeat urpot.

Ajatus ryhmävenyttelystä salissa, joka on täynnä peilejä nolottaa minua. Pelkään, että superihmiset nauravat, jos koetan äheltää verkkareihin sullottua kehoani hankaliin asentoihin huonolla menestyksellä.

Sehän olisi noloa.

Siksi mieleeni juolahti, että ainoastaan meille astetta jäykemmille tarkoitettu venyttelykurssi olisi Atalpassa enemmän kuin paikallaan. Yliopiston liikuntapäällikkö Helena Collin innostui ajatuksesta.

Rautakankien venyttelytunnille voi nyt ilmoittautua. Siellä rajoittuneita liikeratojaan ei tarvitse hävetä. Ja kun kroppaansa on ensin harjoitellut venyttämään vertaisryhmässä, hommaa on ehkä helpompi jatkaa myös kotona.

Ainakin minä aion yrittää.



Seppo Honkanen





Myös rautakanki taipuu - venyttelyä kankeille

Oletko kankea? Jumittavatko niska ja selkä? Luuletko, että venyttely voisi auttaa jaksamistasi? Tule kankeiden liikkuvuus- ja venyttelykurssille Atalpan alakerran venyttelysaliin keskiviikkoisin 8.2.-4.4. (ei 29.2.) klo 16-17 Ilmoittautuminen Nettiopsussa 23.1.-29.1. Tarkemmat kurssiohjeet hyväksymiskirjeessä tulevat valituille sähköpostiin Moodlen kautta. Ohjaajana liikuntaneuvoja Risto Rinne. Kurssille mahtuu 15 kankeaa henkilöä!



| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto