Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 
Aviisi 01/2012
kansi

Lainaa kirjastosta elintaparemontti

Aviisi tutustui kirjaston monipuoliseen terveystuotevalikoimaan

Uuden vuoden lupauksia tehnyt herrasmies tai -nainen löytää esimerkiksi pääkirjasto Metsosta opaskirjoja ja muita tallenteita, joissa ohjataan elämäntapamuutosten tekemiseen.
Uuden vuoden lupauksia tehnyt herrasmies tai -nainen löytää esimerkiksi pääkirjasto Metsosta opaskirjoja ja muita tallenteita, joissa ohjataan elämäntapamuutosten tekemiseen.

Vuoden alku on ryhtiliikkeiden aikaa. Moni viettää tipatonta tammikuuta ja kuntosalit ja jumppakurssit täyttyvät uusista asiakkaista.

Elämäntaparemonttiin ei kuitenkaan välttämättä tarvita kallista personal traineria tai edes kuntosalikorttia. Kirjaston hyllyt pursuavat erilaisia oppaita ja videoita, joiden avulla kuntoilun voi toteuttaa tutuissa kotioloissa - ja mikä parasta, aivan ilmaiseksi. Kirjaston kuntoilumateriaali onkin jatkuvasti ahkerassa käytössä, kertoo kirjastonhoitaja Jari Missonen Tampereen kaupunginkirjaston tietopalveluosastolta.

"Menekki on aika tasaista ympäri vuoden, eikä vuodenvaihde uudenvuodenlupauksista huolimatta tuo tullessaan havaittavaa kysynnän lisääntymistä."Kirjaston terveystarjontaa tutkaillessa menee helposti sormi suuhun. Nimikkeitä löytyy joka lähtöön. Esimerkiksi tupakoinnin lopettamista voi ryydittää perinteisten oppaiden lisäksi vaikkapa kotihypnoosin keinoin. Kohonnut verenpainekin luvataan korjata äänitteellä, ja tarvittaessa rentoutusvaikutusta voi vielä tehostaa valaiden laululla.

Missosen mukaan kirjaston terveystuotteista tällä hetkellä kysytyimpiä ovat vähähiilihydraattista ruokavaliota käsittelevä kirjallisuus sekä muut ravitsemuksellisiin kysymyksiin pureutuvat teokset.

Myös jooga- ja rentoutusaiheinen materiaali on kirjastonkäyttäjien suosiossa. Erilaisia joogaoppaita löytyykin pilvin pimein - omat ohjelmat on räätälöity niin raskaana oleville kuin äijillekin.

Joskus kirjaston laaja valikoima aiheuttaa hämmennystä asiakkaissa. Asiakaspalvelusta saatetaan kysyä suoraan vinkkejä elämäntaparemontin toteuttamiseen.

Yksityiskohtaisten neuvojen sijaan asiakkaille pyritään kuitenkin esittelemään aineistoa laajasti ja monipuolisesti.

Misonen tuumii, että suoralta kädeltä on vaikea antaa valmista pakettiratkaisua elämäntaparemontoijalle.

"Ihmiset ovat yksilöitä ja heidän tarpeensa sen mukaisia. Toiset haluavat aloittaa elämänsä uudistamisen henkisestä puolesta, toisille taas on luontevinta lähteä liikkeelle fyysisen puolen kohentamisesta. Lähdemme siitä olettamuksesta, että asiakas itse on omien tarpeidensa paras asiantuntija."Kuten muillakin elämänalueilla, myös terveydenhoidossa ja kuntoilussa trendit tulevat ja menevät. Kirjasto pyrkii pysymään ilmiöiden perässä, mutta aina se ei ole aivan helppoa, kun uusia villityksiä tulee markkinoille jatkuvalla syötöllä.

"Ajan ilmiöt ja muodissa olevat suuntaukset näkyvät kirjaston hankinnoissa väistämättä kaupallisten kustantajien tarjonnan kautta. Kirjaston mahdollisuudet pysytellä ajan tasalla ovat mitä suurimmassa määrin riippuvaisia kirjankustantajista", Missonen toteaa.

Uusien trendien ohessa oma viihdyttävä alalukunsa kirjaston jumppatarjonnassa ovat kuluneet VHS-nauhat. On siis korkea aika kaivaa videonauhurit esiin ja aloittaa remontti.Juho Hakkarainen, teksti
Seppo Honkanen, kuva
Ruumiinkulttuurin helmet:Äijäjooga (dvd, 2010): Apua luvataan muun muassa uniongelmiin, painonpudotukseen ja mieskunnon kohottamiseen. Nimestä huolimatta harjoitusten luvataan sopivan myös naisille. Motto: pieni venytys on hyvä venytys.Voin Hyvin! Rakkaudesta ruokaan (dvd, 2010): tavoitteena parempi minä ja hyvä vointi. Hyvän mielen suurlähettiläs Marco Bjurström panee ruokaympyrän uusiksi ja johdattaa ravitsemusasiantuntijan avustuksella parempaan elämään.Mielenrauhaa: Valaiden laulu. (cd, 2010): Äänite sisältää tunnin verran valaiden kommunikointiääniä. Erinomainen äänite uniongelmista kärsiville.Hoitoäänite: verenpaine. (cd): Tämän suggestioäänitteen kerrotaan parantavan verenpainetta niin, että lasku jää "osittain pysyväksi". Lupaavaa.Perus aerobic 1 (dvd): Annun ja Tuijan yksinkertainen aerobicohjelma, jota aloittelijankin on helppo seurata.Tehokas pilates (dvd, 2003): Tuotteen luvataan parantavan tasapainoa, voimaa, liikkuvuutta, notkeutta sekä henkistä hyvinvointia. Tahti on sopivan leppoisa, joten video sopii kaikille kuntoon katsomatta.Kotijumppa (dvd): Suomalainen ryhtiliike ry:n tehokas ohjelma sisältää viisi kymmenen minuutin osiota, joissa hyödynnetään jokaisesta kodista löytyviä välineitä, muun muassa kirjaa ja pulloa!Hypnoosiäänite: eroon liikakiloista (cd, 2002): Hypnotisoija Pekka Pakaraisen äänite lupailee painon putoavan ihan vain suggestion avulla.

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto