Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Näin on! Kirjoituksia Tamysta: Sotkusta perusteisiin


Mitä saadaan
, kun opetus- ja kulttuuriministeriölle annetaan tehtäväksi valmistella malli opintotuen kustannusneutraalia kehittämistä varten?

Lähes sadan sivun rönsyilevä tuotos, joka esittelee lähes jokaisen kuviteltavissa olevan opintotukimallin - eikä lopulta päädy yksiselitteisesti mihinkään.

Tehtävänanto herätti epäilyksiä jo lähtökohtaisesti, selvä se. Yhden asian tuokin tekstien ja taulukoiden sekamelska kuitenkin paljastaa; jos niin halutaan, sosiaalietuudet ovat järjestettävissä häkellyttävän monimutkaisesti.

Ja sitten on perustulo. Jokaiselle täysi-ikäiselle automaattisesti maksettava kuukausittainen tulo vähentäisi sekä byrokratiaa että ihmisten nöyryyttämistä. Töissäkin voisi käydä ilman pelkoa tulojen menettämisestä.

Perustulo ei toki automaattisesti ole yhtä kuin systeemin pelastava messias. Käytännön kokemuksia siitä ei toistaiseksi ole, mutta kokeilematta ajatusta ei kuitenkaan kannata tyrmätä. Parhaimmillaan perustulo vapauttaisi useiden ihmisten energian tarkoituksenmukaiseen toimintaan, tarkoitti se sitten opiskelua tai työntekoa.

Allekirjoita sinäkin perustulokansalaisaloite! Sen voi tehdä 1. helmikuuta alkaen, myös sähköisesti osoitteessa www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/44.Anni Granat

Kirjoittaja on Tamyn hallituksen jäsen

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto