Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Yksisarvinen vailla tunnustusta

Pian homous hyväksytään, mutta biseksuaalisuus pakenee edelleen määrittelyjä, paitsi niitä kielteisimpiä: lesbo valmistumiseen asti, pysähdyspaikalla homouteen, kokeilunhaluinen, epätasapainossa.

Haukut tulevat myös seksuaalivähemmistöjen suista. Outolinnulle on tilaa homopiireissä, jos hän on jatkuvasti tietoinen oletetusta etuoikeudestaan vaihtaa lennosta heterosuhteeseen. Lievimmillään kiusanteko on piikittelyä. Pahimmillaan rikkureita syytetään siitä, että he tuovat siveettömyydellään sukupuolitaudit lesbojen pariin. Heterosuhteeseen päätyneiden ilona toimivat eheytymisvitsit. Junttien vihapuheelta ja homofobialta ei toki säästy kukaan.Myönteisimmät kommentoijat äimistelevät äärettömiä valintamahdollisuuksia. Siihenkin sisältyy oletus, että kaikkiruokainen ihastuu ihan iltapuhteeksi, vaivatta ja holtittomasti. Viettelijän mahdollisuuksia vastarakkauteen pidetään täysin annettuina.

Biseksuaalisuudessa vaikeinta on se, ettei siihen ole kulttuurista mallia - varsinkaan miehillä. Mielikuvissa se on muokattavissa oleva liminaalitila, ellei jopa muotioikku. Hermostuneet kanssaeläjät odottavat risteyksen päässä ja vaativat jomman kumman reitin valitsemista. Ehkäpä tämän vuoksi useimmat biseksuaalit luonnehtivat parisuhteitaan joko hetero- tai homosuhteiksi.

Ulkopuolisen katsojan silmin jokainen uusi heila nollaa aiemmat kokemukset ja määrittelee koko identiteetin. Näin kävi esimerkiksi urheilija Tom Daleyn kohdalla. Maailman seksikkäimmäksi tituleerattu mies kertoi rakastuneensa oman sukupuolensa edustajaan. Daley korosti edelleen ihailevansa naisia, mutta Twitter pullisteli #TomGayley-tunnistetta.

Queer-tutkimuksen myötä etenkin akateemisissa piireissä on ymmärretty viettien ja kiintymyksen olevan aikaan ja paikkaan sidottu ilmiö. Seksuaalista suuntautumista tutkinut Liza M. Diamond on nähnyt ajattelutavan muutoksen myös nuorissa. Uusi sukupolvi on avoimempi.

Aito biseksuaali on kuulemma yhtä harvinainen kuin yksisarvinen. Käytännössä biseksuaalilla on siis olemassa kaksi kaappia. Niistä joutuu ramppaamaan ulos niin tiuhaa tahtia, että saranat irtoavat.Leena Pihkala

Kirjoittaja lietsoo homosaatiota ja inhoaa homonormatiivisuutta.

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto