|
Myönteisimmät kommentoijat äimistelevät äärettömiä valintamahdollisuuksia. Siihenkin sisältyy oletus, että kaikkiruokainen ihastuu ihan iltapuhteeksi, vaivatta ja holtittomasti. Viettelijän mahdollisuuksia vastarakkauteen pidetään täysin annettuina.
Biseksuaalisuudessa vaikeinta on se, ettei siihen ole kulttuurista mallia - varsinkaan miehillä. Mielikuvissa se on muokattavissa oleva liminaalitila, ellei jopa muotioikku. Hermostuneet kanssaeläjät odottavat risteyksen päässä ja vaativat jomman kumman reitin valitsemista. Ehkäpä tämän vuoksi useimmat biseksuaalit luonnehtivat parisuhteitaan joko hetero- tai homosuhteiksi.
Ulkopuolisen katsojan silmin jokainen uusi heila nollaa aiemmat kokemukset ja määrittelee koko identiteetin. Näin kävi esimerkiksi urheilija Tom Daleyn kohdalla. Maailman seksikkäimmäksi tituleerattu mies kertoi rakastuneensa oman sukupuolensa edustajaan. Daley korosti edelleen ihailevansa naisia, mutta Twitter pullisteli #TomGayley-tunnistetta.
Queer-tutkimuksen myötä etenkin akateemisissa piireissä on ymmärretty viettien ja kiintymyksen olevan aikaan ja paikkaan sidottu ilmiö. Seksuaalista suuntautumista tutkinut Liza M. Diamond on nähnyt ajattelutavan muutoksen myös nuorissa. Uusi sukupolvi on avoimempi.
Aito biseksuaali on kuulemma yhtä harvinainen kuin yksisarvinen. Käytännössä biseksuaalilla on siis olemassa kaksi kaappia. Niistä joutuu ramppaamaan ulos niin tiuhaa tahtia, että saranat irtoavat.
Leena Pihkala
Kirjoittaja lietsoo homosaatiota ja inhoaa homonormatiivisuutta.
Kommentointi on suljettu arkistosivulla.
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen