Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Paljaana - kasvatustieteilijät tekivät esteettisen nakukalenterin

Kalenterin tekeminen hitsasi uuden opiskelijaporukan tehokkaasti yhteen.

KalenteriHetki oli huvittava. Marraskuun lopussa joukko kasvatustieteen opiskelijoita seisoi kuvataiteen opetustilassa, ohimenevän vaivaannuksen vallassa. Yliopiston Virta-rakennuksen tiloissa oli määrä riisua ilkosilleen omien kurssikavereiden edessä.

Osa porukasta tunsi toisensa jo pidemmältä ajalta. Moni oli tavannut vasta syyskuussa.

"Koin oivalluksen, että jahas nyt lähtee oikeasti vaatteita pois", varhaiskasvatuksen koulutusohjelmassa opiskeleva Eveliina Hamari kuvailee.

Motivaatio auttoi riisuuntumiskynnyksen yli. Kuvataiteeseen erikoistuvien kasvatustieteen opiskelijoiden ryhmä oli päättänyt tehdä alastonkuvista kalenterin. H-hetkellä ei kukaan halunnut perääntyä.

Viisi henkilöä muodosti asetelman, jossa naiset istuvat työpöydän ääressä ja miehet ovat sihteerin tai kahvinkeittäjän roolissa. Kaikki oli suunniteltu valmiiksi.

Tuli vain yksi muutos: alun perin naisten piti olla jakkupuvut päällä ja vain miesten alasti.

"Ehkä se oli kaikille mukavampi tilanne, että kaikki olivat ilman vaatteita, kun kuvasimme ensimmäistä kuvaa", Eveliina Hamari sanoo.

Opiskelijat päättivät nakukalenterin tekemisestä syyskuussa. Taustalla oli tarve kerätä rahaa kuvataiteen erikoistumisryhmän Berliinin-opintomatkaa varten.

Kun ideoita palloteltiin, kalenterin tekeminen tuntui heti hyvältä ajatukselta. Aiheeksi pohdittiin esimerkiksi Tamperetta ja eläimiä. Alastonkuvat olivat heitto, joka muuttui nopeasti todeksi.

"Iho myy", luokanopettajaksi opiskeleva Tomi Kareinen sanoo.

Opiskelijoiden tekemä tyttö- tai poikakalenteri ei sinänsä ole ainutkertainen idea.

Esimerkiksi Tampereen Lääketieteen Kandidaattiseura kerää parhaillaan rahaa hyväntekeväisyyteen poikakalenterin avulla. Helsingissä eläinlääketieteen opiskelijat poseeraavat yläosittomissa vuoden 2014 kalenterissa.

Kasvatustieteen opiskelijoiden yhteinen näkemys oli alusta saakka, että kuvista tehdään jokseenkin taiteellisia.

Pornografiset kuvat, perinteiset poika- ja tyttökalenteriposeeraukset ja kliseiset paloletkut jätettiin hyllylle. Estetiikka jäi. Ja rohkeus.

"Halusimme kuvista kuitenkin herkullisia. Sellaisia, että niissä on jotakin katsottavaa ja löydettävää", Eveliina Hamari sanoo.

Tomi Kareisen mukaan alastomuus oli kuvaustilanteessa lopulta luonnollista. Läsnä oli kuitenkin vain oma opiskeluryhmä.

Osa kuvasi, osa lavasti, osa toimi mallina. Jokainen teki sitä, minkä parhaaksi koki. Ketään ei pakotettu riisumaan.

Kaikki kuvat otettiin kasvatustieteen yksikön tiloissa.

Kareinen poseeraa useammassa kalenteriin päätyneessä kuvassa. Helmikuun ruudussa hän makaa flyygelin päällä naispuolisen pianistin muusana.Kuvia on kahdenlaisia: humoristisia ja klassisia. Ensimmäiseen ryhmään sujahtaa tammikuun kuva, jossa vaalea nainen istuu vessanpytyllä ja lukee Tekniikan Maailmaa.

Pilke silmäkulmassa otettu kuva on herättänyt monenlaisia tunteita. Jotkut ovat pitäneet kuvaa häiritsevänä.

"Ehkä se liittyy siihen, että tilanne on niin intiimi. Ollaan kuitenkin vessassa. Kysyin yhdeltä miespuoliselta kaveriltani, mikä kuvassa häiritsee. Hän sanoi, että Â’kun se on kakalla, se on kauheetaÂ’. Toinen henkilö sanoi, että siinä yritetään liian ilmiselvästi kääntää sukupuolirooleja. Jokainen löytää kuvista erilaisia asioita. Se on mielenkiintoista."

Vaikka jotkut kuvat ovat herättäneet ristiriitaisia tunteita, pääosin vastaanotto on ollut myönteinen. Ehkä se on vaikuttanut, että lähtökohtana ei ole ollut kohun herättäminen.

Opiskelijat harjoittivat myös ennakkosensuuria: yksi idea joutui hyllylle jo ennen toteuttamistaan. Joulukuulle suunnitellussa kuvassa mallit olisivat poseeranneet seimen ympärillä.

Kuvaa ei otettu, koska haluttiin, että kaikki ryhmän sisällä pystyvät seisomaan kalenterin takana. Kenenkään vakaumusta ei haluttu loukata.Mustavalkoiset kalenterit tulivat painosta joulukuussa. Kalenterin ensimmäinen 150 kappaleen painos myytiin nopeasti loppuun. Toinen painos oli 100 kappaletta, ja sitäkin on myyty vauhdilla.

Tähän mennessä kaupitelluilla kalentereilla maksetaan osa viikon opintomatkan kustannuksista. Berliiniin lähdetään huhtikuun alussa.

Matkakassan lisäksi käteen jäi kokemus.

" Mietin jonkin verran omia naisellisia kriisejä, mutta kehollisuutta myös yleisesti. Miten paljon haluan paljastaa ja mitä? Entä mitä paljaalla pinnalla kulttuurissamme viestitään?" Eveliina Hamari pohtii.

Hän kertoo oivaltaneensa kuvauksissa, että alastomuus ei ole niin vakava asia kuin sen ehkä ajatellaan olevan. Eikä sen tarvitse liittyä seksiin mitenkään.

Tomi Kareinen sanoo, että kalenteri oli hyödyllinen koko kuvataiteen ryhmälle, ei vain malleille.

"Voin suositella nakukalenterin tekemistä ryhmäytymismuotona."Aino Heikkonen, teksti

Kuvataiteen erikoistumisopiskelijat, kuvaMistä sitä saa?


Kalenteria myydään tiistaisin ja keskiviikkoisin opiskelijoiden ylläpitämästä EduÂ’s cafessa yliopiston Virta-rakennuksen (Ã…kerlundinkatu 5) kolmannessa kerroksessa.

Myyntipartio päivystää maanantaina 10.2. Päätalon yläaulassa noin kello 10-15.

Kalenteria voi tiedustella myös sähköpostitse osoitteesta salla.vaha@uta.fi.

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto