Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Kulmahuone: Ei pelkkää pilvenhattaraa

"Terveelliset elämäntavat" on niitä sanapareja, joista toiset ahdistuvat ja toiset syttyvät. Kyse on siitä, että itsestään huolehtiminen on yleensä joko negatiivisessa tai positiivisessa kierteessä. Jos liikunta on olematonta ja jääkaapista löytyvät lähinnä ketsuppi ja kaljatökki, ei mieli ole kovin vireä. Tällöin tulee nukuttua huonosti ja päivällä väsyttää, mikä edelleen kannustaa liikkumattomuuteen ja irtokarkkien syömiseen.

Vastaavasti terveys voi saavuttaa hyvän kierteen. Stressi vähenee, kun liikkuu. Illalla uni tulee helpommin ja niin edelleen.Kaikille hyvää kipinää ei kuitenkaan tule. Terveys ei myöskään ole pelkkää salilla käymistä ja proteiinien laskemista. Aika moni meistä unohtaa esimerkiksi hammaslääkärin tarkastukset ja jäykkäkouristusrokotteen uusimisen. Myös omaa mieltä pitäisi muistaa hoitaa.

Ahkerinkaan lenkkeilijä ei siis huolehdi terveydestään välttämättä kovin kokonaisvaltaisesti. Siksi tarvitaan muistuttamista ja innostamista.

Valitettavan usein vain innostaminen ei toimi. Tämä johtuu huonosta viestinnästä. Terveystiedotus on perinteisesti harmonista höttöä, jossa esiintyy sininen taivas, poutapilvet ja onnelliset hymyt. Ihmiset ovat nuoria, hoikkia ja kauniita.Tällainen kuvasto on paitsi yksipuolista myös karkottavaa. Se ei herätä pohtimaan kriittisesti vaikkapa omaa alkoholinkäyttöään tai stressinhallintaansa. Jo kääntyneille on helppo saarnata, mutta he eivät ole niitä, jotka viestiä eniten tarvitsevat. Jos flaijerissa hymyilee täydellinen valkoinen rivi, se tuskin kannustaa mätähammasta hakeutumaan suunterveyden palveluihin.

Asia on tiedostettu myös YTHS:n kohdalla. Tänä vuonna Tamyssa pohditaankin yhdessä YTHS:n kanssa, miten hyvät kampanjat, teemapäivät ja oppaat voisi tehdä kiinnostavammin ja moniarvoisemmin.

Olennaista on, että unohdetaan ylhäältäpäin annettu valistus. Opiskelijoissa pitäisi pystyä herättämään todellinen halu pitää itsestään parempaa huolta.

Healthy is the new hot, sanotaan. Hyvä näin, mutta myös terveystiedotus voi olla mediaseksikästä: huomiota herättävää, rosoista ja repäisevää.

Julisteissa ei aina tarvitse hymyillä, vaan joskus voi myös itkeä tai olla krapulassa.Veera Paananen

Kirjoittaja on Tamyn hallituksen viestintävastaava

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto