Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Sivistystä ja sivutuotteita

Kirjoitan kolumnia kirkasvalolampun alla. Selasin juuri päivän lehden. Kiertelin hyllyjä. Availin kirjoja sieltä täältä. Ajankuluksi. Illaksi valitsisin elokuvan.

Eilen kuuntelin täydessä Pietilä-salissa, kun Riikka Pelo puhui Finlandia-palkitustaan. Joulukuussa olin 22-Pistepirkon keikalla.

Jos pelaisin videopelejä. Kaipaisin kuvataiteelleni näyttelytilan. Haluaisin mitata verenpaineeni. Sekin onnistuisi.

Täällä kirjastossa. Ilmaiseksi. Meidän verorahoillamme.

Ylöjärven kunnan vapaa-ajanlautakunnan puheenjohtaja Pertti Johansson halusi kirjaston määrärahoja leikattavan. Hän paljasti tietämättömyytensä typistämällä kirjaston yliarvostetuksi paikaksi, josta keski-ikäiset naiset noutavat ilmaiseksi rakkausromaaninsa.

Kirjaston tehtävä liittyy informaatioon. Kirjoihin. On aineiston valinta. Luettelointi. Kuvailu. Järjestäminen. Lainaustoiminta. Koko hässäkkä sen vuoksi, että kaikilla olisi yhtäläiset mahdollisuudet sivistykseen, tietoon ja kulttuuriin.

Se on sekä henkilökohtaisesti että maailmanlaajuisesti valtava asia. Sen Johansson unohti. Itsekin unohdan sen helposti, kuin itsestäänselvyyden, istuessani täällä ilmaisessa työtilassa, ergonomisesti harkitussa tuolissa.

Kirjasto on myös palvelukeskus. Pelaajat saavat videopelinsä. Vanhukset verenpainemittarinsa. Minä kirkasvaloni. Kodittomat internetin. Silti määrärahat olisi ilman muuta käytettävä ensin kirjoihin ja pidettävä kynsin ja hampain kiinni sivistyksestä, edes kirjastoissa.

Kirjastot vähentävät inhimillistä kärsimystä. Tänne tullaan ilman rahaa ja virkaa. Ollaan osa. Kulutetaan aikaa. Viihdytään. Sivistytään. Tutustutaan kulttuuriin. Meidän juuriimme.

Johanssonin kommentti oli tuohtuneen provokaatio. Hän usutti kirjaston ja urheiluseurat kilpailemaan samoista määrärahoista ja oli syystäkin huolissaan muun muassa lasten liikuntapaikoista.

Itseltäni puuttui lapsena urheiluharrastus. Koulukiusattuna liikuntatunteihin liittyvän häpeän kohtaaminen vielä vapaa-aikanakin olisi ollut liikaa.

Onneksi oli vaihtoehto. Istuin illat kirjastossa. Oli fiktiivisten hahmojen vertaistuki. Paljon vähemmän kärsimystä kuin ilman kirjastoa. Sivutuotteena syntyi omaksuttua tietoa ja halua tietää lisää. Sivistystä.Titta Minkkinen

Kirjoittaja haluaa sivistyä meidän verorahoillamme.

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto