Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Keskusta pettää aina?

Tulipa ennakoitua viime kerralla turhan rohkeasti. Aviisin ilmestymispäivänä julkaistut gallupit osoittivat, ettei Tarja Halosen suosio niin musertava ollutkaan. Eron supistuminen lopulta 3,6 prosenttiyksikköön johtui paljolti demareiden todella huonosta kampanjasta.

Samat hurjasti käsitellyt naamakuvat, ylipitkät televisiomainokset ja syrjään sijoitetut pr-toimistot hävisivät Sauli Niinistön alati uusia ulottuvuuksia löytäneelle kampanjalle. Luulenpa, että eduskuntavaaleissa Sdp ja keskusta ottavat opiksi ja valjastavat mainostoimistojen ärhäkkäitä valopäitä ruotuihinsa.

Ylilyöntejä tuli vaaleissa taas kohtuullisen paljon. Ylioppilasliikettä kosketti Tamyn entisen puheenjohtajan ja Suomen ylioppilaskuntien liiton uuden puheenjohtajan Ilkka Wennbergin asettuminen Niinistön taakse. Kokoomuksen kampanjaväki kirjoitti asiasta tiedotteen niin, että moni luuli Wennbergin olevan koko SYL:n asialla. Painoarvoa lisäsi se, että tiedotteen mukaan järjestössä on 140000 jäsentä. Oikeasti SYL:n jäseninä ei ole henkilöitä vaan ylioppilaskuntia.

Wennberg ja kokoomuksen opiskelijajärjestö Tuhatkunta tekivät ryhdikkäästi pahoittelemalla heti kampanjaväen mokaa. Itse virheen tekijöiltä ei oikaisua ole vieläkään kuulunut. Kovin iso asia episodi ei ollut, mutta sellainen siitä ylioppilasaktiivien keskuudessa tehtiin.

Toisaalta politiikka on juuri debattia. Sellaista syntyi, kun vastakkain olivat vasemmisto ja oikeisto sekä aiheena Nato. Kun lähes puolet Suomesta äänesti avoimesti sotilasliittoon liittymisen kannalla olevaa ehdokasta, lienee seuraavien vaalien kiivain teema selvillä jo nyt.

Keskusta on suurista puolueista ollut Nato-vastaisin, mutta nyt Matti Vanhasen kannattajat hyppäsivät porukalla Niinistön taakse. Keskustan täytyy nyt päättää kantansa sotilasliittoon, muuten se uhkaa jäädä statistiksi syksyn ja talven vaalimittelöissä.

Jos keskustan Nato-kanta todella on myönteinen ja Vanhanen ryhdistäytyy pitämään puolueensa asemat, on edessä samanlainen vastakkainasettelun aika kuin presidentinvaaleissa. Jos kokoomus vielä tekee yhtä kovan kampanjan kuin nyt, kansanäänestys voi toteutua jo ensi hallituskaudella.

Juha Honkonen
päätoimittaja
juha.honkonen@uta.fi

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto